Še pred štirimi leti na ribiški tržnici, zdaj kralj Pariza

Kolesarstvo 25. Jul 20227:00 0 komentarjev
Foto: A.S.O./Pauline Ballet

Ko je leta 2020 Primož Roglič drugič v karieri zmagal na Dirki po Španiji, je prvo priložnost za dokazovanje na tritedenski dirki dobil njegov moštveni kolega pri Jumbo Vismi Jonas Vingegaard. Danes 25-letni Danec je takrat opravljal vlogo pomočnika, v prihodnjih letih pa silovito napredoval in nizozemski ekipi včeraj pripeljal prvo zmago na Dirki po Franciji.

Pri Jumbo Vismi so včeraj dosanjali svoje sanje. Po večletnih prizadevanjih so osvojili Dirko po Franciji, rumeno majico iz Pariza pa je domov odnesel Jonas Vingegaard.

25-letni danski kolesar iz majhne ribiške vasice Hillerslev, ki ima le okoli 370 prebivalcev, je vodstvo na letošnjem Touru prevzel po 11. etapi. Na nepozabnem zaključku na Col du Granon je skupno vodstvo vzel Tadeju Pogačarju, nato pa brez večjih težav v rumenem vztrajal še teden in pol in včeraj zanesljivo pripeljal v Pariz.

“Zelo čustveno je zmagati na Touru. Da sem lahko to zmago proslavil s svojo punco in najino hčerko, je res neverjetno. Da sem lahko nekaj tako posebnega okusil z njima, da sta zraven, mi pomeni vse,” je dejal po predzadnji, kronometrski etapi v soboto, ko si je dokončno zagotovil rumeno majico. A temelji za največji uspeh so bili postavljeni že mnogo prej.

Foto: REUTERS/Thomas Samson via Guliver

Floskula ga je prepričala, da postane kolesar

Kot otrok se je preizkusil v igranju rokometa in nogometa, bil je velik navijač Liverpoola. Nato pa ga je ogled kolesarske dirke v bližini doma navdušil, da sede na kolo. “Bilo je leta 2007 ali 2008. Dirka po Danski se je začela v Thistedu. Igral sem nogomet, a mi ni šlo preveč dobro, zato nisem imel veliko motivacije. Starši so me peljali na začetek prve etape, tam pa je bil tudi lokalni kolesarski klub z načrti treninga za otroke. Poskusil sem sesti na kolo in po nekaj krogih so mi rekli, da sem zelo dober. To so verjetno rekli vsem, saj so želeli pridobiti nove člane. A pri meni je delovalo, prepričali so me,” je svetlolasi Danec dejal o svojih začetkih.

V klubu Thy Cykle Ring s severozahoda Danske je imel zgolj 15 ali 20 moštvenih kolegov. A vseeno dovolj, da se je Jonas z njimi zelo zabaval, tudi trenerji pa so se mu lahko posvetili v podrobnostih. Pri 19 letih se je kot obetaven mladenič pridružil kontinentalni ekipi ColoQuick. Ker je večino časa kolesaril po ravninski Danski, njegove sposobnosti v vožnji navkreber niso bile zares preizkušene.

Največji uspehi Jonasa Vingegaarda:

1. mesto na Dirki po Franciji (2022), dve etapni zmagi na Dirki po Franciji (2022), pikčasta majica na Dirki po Franciji (2022)

2. mesto na Dirki po Franciji (2021)

2. mesto na Dirki po Dofineji (2022)

2. mesto na Dirki od Tirenskega do Jadranskega morja (2022)

2. mesto na Dirki po Baskiji (2021)

1. mesto na Drome Classic

1. mesto na Settimana Internazionale Coppi e Bartali

etapne zmage na Dirki po Dofineji (2022), Dirki po ZAE (2021), Dirki po Poljski (2019)

Še pol leta pred prestopom k Jumbu delal z ribami

V tem času je pred treningi zjutraj opravljal še službo na ribiški tržnici: “Moral sem vstati zgodaj, a s tem delom sem se dobro zamotil. Nisem bil namreč prepričan, če mi bo uspelo v profesionalnem kolesarstvu.” Pridružitev k moštvu ColoQuick pa je zanj spremenila tudi zasebno življenje, saj se je zaljubil v ekipno menedžerko za marketing Trine Hansen, s katero imata zdaj hčerko Frido.

Ko je bil z ekipo tretjega razreda na pripravah v španskem Alicanteju, so njegove rezultate na Stravi – aplikaciji za merjenje kolesarskih časov – opazili pri Jumbo Vismi in ga s sezono 2019 zvabili v svoje vrste. “Preden sem se pridružil tej ekipi, je bilo tam veliko Dancev. Govoril sem z njimi in dali so mi številne nasvete. Brez ColoQuicka in športnega direktorja Christiana Andersena ne bi nikoli postal profesionalec,” je dejal trenutno sedmouvrščeni na lestvici Mednarodne kolesarske zveze.

Foto: A.S.O./Pauline Ballet

Roglič ga je želel za pomočnika

Selitev v moštvo, ki se je leta 2019 s Primožem Rogličem na Vuelti veselila prve zmage na tritedenskih dirkah, ni bila enostavna. “Šele tam sem se zares naučil kolesariti,” je enkrat dejal o zahtevnih začetkih. V prvi sezoni pri črno-rumenih je dosegel zmago v šesti etapi Dirke po Poljski.

Čeprav s posameznimi rezultati ni nikoli izstopal, pa je leto kasneje dobil priložnost na Dirki po Španiji. V gorskih etapah je bil ob Seppu Kussu eden od ključnih pomočnikov Rogliča, da je ta še drugič zapored osvojil rdečo majico. Vingegaard pa je prvič opozoril nase in pri 23 letih potrdil, da najboljše šele prihaja.

Prvo priložnost na tritedenskih dirkah je dobil na Vuelti 2020, ki jo je osvojil Primož Roglič. Foto: Guliverimage

Korak za korakom

V letu 2021 je osvojil peto etapo na Dirki po Združenih arabskih emiratih, na Dirki po Baskiji pa je po moštveni taktični ukani za Tadeja Pogačarja zasedel drugo mesto. Ja, uganili ste – za Primožem Rogličem. Jasno je bilo, da je Jonas odličen pomočnik, a v razporeditev hierarhije pri Jumbo Vismi ni nikoli dvomil.

Do lanske Dirke po Franciji. Tam je znova veljal za glavnega Primoževega pribočnika, a ko je Kisovčan po več padcih pred osmo etapo zapustil Tour, je Vingegaard dobil proste roke. Na najtežjih vzponih je izzval tudi poznejšega zmagovalca Pogačarja, v Parizu pa je zasedel drugo mesto – pet minut in 20 sekund za slovenskim šampionom.

Lani je v Parizu stopil na drugo stopničko. Foto: Guliverimage

Sanjski je bil že začetek

V lovu za tako želeno rumeno majico je Jumbo Visma po tretjemu mestu Stevena Kruijswijka (2019) ter drugih Rogliča (2020) in Vingegaarda (2021) letos zastavila drugačno taktiko. Že pred začetkom v njegovi domovini je Danec dobil vlogo sokapetana ob Rogliču. Da bi lahko bil celo boljši od svojega moštvenega kolega in v zasebnem življenju tudi dobrega prijatelja, pa je dokazal že na Dirki po Dofineji. Tam so ’čebele’ prevladovale, Jonas pa je po moštveni odločitvi zmago kljub izenačenosti zmago predal Slovencu.

Tako on kot Danec sta imela pred startom vlogo sokapetana, tudi domač začetek pa je dal Vingegaardu krila v lovu na skupno slavje. Že na predstavitvi ekip v njegovi domovini dan pred startom ga je v kobenhavnskem parku Tivoli pozdravilo več kot 35 tisoč navijačev. “Ne zgolj dogodek v Tivoliju, ampak celoten start na Danskem je bil izjemen. Za mano so res lepi trije tedni, a za vedno si bom zapomnil sploh start doma.”

Foto: Guliverimage

Najprej en teden zabave

Po težavah Rogliča je v boju s Pogačarjem ostal edini kapetan Nizozemcev, a z odlično podporo moštva. V najtežjih etapah je pokazal svojo moč in v razburljivem in spoštljivem boju prišel do zaslužene zmage. Kot drugi Danec po Bjarnu Riisu leta 1996. Ob dveh etapnih zmagah pa ni pozabil na svojo družino, vselej je bil takoj na telefonski zvezi z očetom.

“Že lani sem vedel, da sem na nivoju, da lahko tekmujem z najboljšimi. A da sem jih zdaj premagal in sem na vrhu, je nekaj povsem drugega. Res neverjetno. Vedno sem verjel, da lahko zmagam na Touru, a zdaj ko mi je to uspelo, je povsem drugače. Želim uživati, pred mano pa je nor teden. Veliko bo slavja,” je ob sploh prvi zmagi na večetapni dirki v karieri dejal Vingegaard.

Po dveh letih, ko je Parizu kraljeval Tadej, je zdaj njegovo vlogo prevzel Jonas.

Foto: Guliverimage