Slovenci dokazali, da kolesarstvo ni individualen šport

Drugi športi 24. Jul 202112:33 > 12:40
Tadej Pogačar in Wout Van Aert sta opravila največ dela in zasluženo osvojila medalji, foto: Guliverimage.

Kakšen dan za slovensko kolesarstvo! Po 5. mestu sedanjega selektorja Andreja Hauptmana v Atenah 2004, je Slovenija naposled le osvojila še kolesarsko olimpijsko odličje. Tadej Pogačar si je z izjemnim sprintom privozil bron, ki pa je delo ekipe in ne posameznika, v en glas poudarjajo v slovenski reprezentanci. Zahvale gredo tudi Janu Tratniku, Primožu Rogliču in Janu Polancu.

Tadej Pogačar je pri 22 letih v vitrino pospravil že dve rumeni majici za zmago na Dirki po Franciji, zdaj je osvojil še prvo olimpijsko medaljo za Slovenijo. Po brutalni etapi je v zaključku zmogel dovolj moči, da je edini konkuriral Woutu Van Aertu in se z Belgijcem pomeril za srebro. Zmanjkalo mu je nekaj centimetrov, a lesk bronaste medalje ni nič manjši.

Drugi Slovenec, ki je sodil v ožji krog favoritov je bil Primož Roglič, ki po padcih na dirki po Franciji ni bil povsem pravi. Na koncu je zasedel 28. mesto (+6:20). “Definitivno je to super dan za slovensko kolesarstvo. Če že sebe komentiram, sem imel dosti težav že takoj po startu. Na koncu je bilo sicer malo boljše. Nisem imel ravno najboljšega dne in ni bilo dovolj, da bi bil skupaj z najboljšimi. Je pa lepo videti, da lahko kot Slovenija dosežemo super rezultat,” je za RTV po dirki dejal Roglič.

Tratnik in Polanc podrejena ekipi

Jan Polanc je zasedel 43. mesto (+10:12), Tratnik pa je po veliko opravljenega dela končal kot 67. (+16:20). “Ko smo videli sliko fotofiniša na ekranu, smo mislili, da je bil drugi. Šele potem v cilju sem izvedel, da je bil Richard Carapaz spredaj sam. Super,” je dejal izjemni Jan Tratnik.

“Ni mi bilo težko. V čast mi je delati za Primoža in Tadeja. Sem smo prišli s ciljem, da z njima osvojimo kolajno, saj sta ‘klančarja’ in sta tega sposobna. Užival sem v tem in sem ponosen, da sem del te medalje. Videlo se je, da kolesarstvo ni individualni šport,” je z nasmehom razlagal 31-letni Idrijčan.

Jan Tratnik je opravil izjemno delo.

To je prva slovenska kolesarska medalja, potem ko je imel pred tem najvišjo uvrstitev sedanji selektor Andrej Hauptman, ki je bil v Atenah 2004 peti.

“Izjemno težka dirka, huda vročina, vlaga. Spredaj smo želeli z Belgijci skupaj nadzorovati dirko, a potem tudi veš, da boš hitro izgubil Tratnika. On je res opravil fenomenalno delo, to je bilo nekaj neverjetnega. Z izjemo padca Polanca je bilo med vzponoma vse v redu, kasneje pa je imel še smolo s sneto verigo. Primož danes ni imel dneva, imel je težave s krčem,” je svoje varovance ocenil Hauptman.

“Bilo je kar divje. Na klanec smo lažje zadihali, nato pa so se kolesarji 30 km pred ciljem ‘polovili’, zraven pa so prišli tudi hitri kolesarji. Vedeli smo, da bo Tadeju težko po zmagi na Touru. V takšni skupini smo vedeli, da bosta Tadej ali Van Aert težko napadla, saj jima bodo vsi sledili. Je pa znova pokazal, iz kakšnega testa je in nam prinesel medaljo. Prebili smo led za slovenske športnike in gremo naprej,” je še dodal sicer direktor moštva UAE Team Emirates.

Komentari

Vaš komentar