“Slovensko” etapo na Giru dobil Campenaerts

Drugi športi 23. Maj 202117:35 > 18:23 0 komentarjev
Slovenski navijači so napolnili ceste v Brdih in Novi Gorici. Foto: Guliverimage

Petnajsto etapo dirke po Italiji od Gradeža do Gorice, ki je približno štirideset kilometrov potekala tudi po slovenskih cestah, je dobil Belgijec Victor Campenaerts (Team Qhubeka). Ta je v zaključnem sprintu premagal Nizozemca Oscar Riesebeeka (Alpecin-Fenix) in prišel do prve karierne zmage na tritedenskih dirkah.

Po sedemnajstih letih je Giro znova zavil v Slovenijo. Na 147 kilometrov dolgi etapi od Gradeža do Gorice je kolesarska karavana kar štirikrat zavila v Slovenijo in na naših cestah odpeljala približno štirideset kilometrov današnje trase. Kolesarje so spodbujali številni navijači ob cesti, ki so razgrnili slovenske zastave in svetu pokazali, od kod prihajata trenutno najboljša kolesarja na svetu. Vztrajali so vse do konca, čeprav je v zadnji četrtini etape močno deževalo.

Praktično cel dan je bežalo 15 kolesarjev, ki niso bili nevarni v boju za skupno zmago, med njimi pa ni bilo Slovenca Jana Tratnika, ki je včeraj navdušil z drugim mestom na Zoncolanu. Ob koncu sta se od skupine odlepila Belgijec Victor Campenaerts in Nizozemec Oscar Riesebeek, ki sta se na spolzkih kockah v središču italijanske Gorice pomerila za današnjo zmago. Uspešnejši je bil kolesar ekipe Team Qhubeka, ki je na letošnjem Giru tako prišla že do tretje zmage, Belgijec pa je dosegel prvo slavje na grand tourih. Riesebeek je lovil prvo letošnjo zmago, a je bil v zaključnem sprintu prepočasen.

“Fantastično je bilo. Z ekipo smo se zjutraj pogovarjali, kako dobri smo tukaj in kako bi lahko ta Giro naredili še boljši. To je bila praktično zadnja priložnost za dober rezultat na tem Giru. Etapa je bila od samega začetka napeta, upam, da je z vsemi poškodovanimi vse v redu. V kolesarstvu vsi dajemo vse drug za drugega, nam pa je uspela izjemna dirka. Naša ekipa je bila na robu preživetja, zdaj pa imamo tri etapne zmage. Morda so s tem vodilni dobili dovolj motiva, da najdejo dobrega sponzorja, s katerim bi lahko nadaljevali naše poslanstvo,” je v cilju navdušeno za televizijo Eurosport razlagal Campenaerts.

Glavnina je v cilj prišla z velikim zaostankom (+17:21), med njimi je bil na 31. mestu edini preostali Slovenec Jan Tratnik. Vodilni v rožnati majici ostaja Egan Bernal (Ineos Grenadiers), ki ima pred najbližjim zasledovalcem Simonom Yatesom (Team BikeExchange) še naprej minuto in 33 sekund prednosti. Tratnik skupno za Bernalom zaostaja že več kot eno uro in 40 minut. Le dva kilometra po uradnem startu etape v Gradežu je prišlo do množičnega padca, po Jos van Emden (Jumbo Visma), Natnael Berhane (Cofidis), Ruben Guerreiro (EF Education) in šestouvrščeni v skupnem seštevku Emanuel Buchmann (Bora-hangsrohe). Nemec je odstopil in zaključil boje na letošnjem Giru.

Jutri je na sporedu 212 kilometrov dolga etapa od Sacileja do Cortine d’Ampezzo, kjer je predvidenih kar 5700 višinskih metrov. Pričakovati gre boj najboljših v skupnem seštevku. Kolesarje čakajo štirje zahtevni vzponi, najtežji pa bo trojček prelazov Fedaia (2057 m), Pordoi (2239 m) in Gau (2233) z začetkom okoli 100 km pred ciljem v Cortini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!