Spomin na najbolj grenko-sladek dan slovenskega kolesarstva

Kolesarstvo 23. Jul 20227:00 > 11:30 0 komentarjev
AP Photo/Christophe Ena
Foto: AP Photo/Christophe Ena via Guliver

Z današnjim skoraj 41-kilometrskim kronometrom se bo tekmovalno zaključila 109. Dirka po Franciji. V vožnjo na čas se z veliko prednostjo, treh minut in 26 sekund, v skupnem seštevku podaja Danec Jonas Vingegaard. Z drugega mesta bo uro resnice severno od Toulousa začel Tadej Pogačar, ki pa za tretjo zaporedno rumeno majico potrebuje pravi mali čudež. A slovenskemu šampionu je pred slabima dvema letoma ta že uspel.

Pisal se je 19. september 2020, okoliščine na takratnem Tour de France pa so bile zelo podobne tokratnim. Zgolj dan pred Parizom je bil na sporedu individualni kronometer, v katerega je v rumeno odet vstopil član Jumbo Visme, z drugega mesta pa je grozil ’beli’ Tadej Pogačar.

Zdelo se je, da je vrstni red dokončen …

Čeprav je bila prednost (57 sekund) Primoža Rogliča, ki je rumeno majico takrat držal od 9. do 20. etape, veliko manjša od trenutne Jonasa Vingegaarda, pa na takrat zgolj 21-letnega Pogačarja ni nihče resno računal. Zdelo se je, da se je član ekipe UAE Emirates sprijaznil s skupnim drugim mestom, zmaga na Touru pa bo pripadla njegovemu starejšemu rojaku, ki je leto prej kot prvi Slovenec slavil na tritedenski dirki (Vuelta 2019). A nato je sledil šok.

Nekaj več kot 36-kilometrska trasa od Lura do zdaj že znamenitega vzpona La Planche des Belles Filles je ponudila z enim največjih preobratov v zgodovini kolesarstva. Pogačar je že v uvodnem, ravninskem delu uspešno zmanjševal zaostanek za Rogličem in v svet je šla slika, kako se zeleno obarvana prednost pospešeno topi.

Vrhunci 20. etape Dirke po Franciji 2020:

… a Pogačar se ni strinjal

Pred zadnjim, 5,9 kilometra dolgem vzponu na Planoto lepih deklet (1. kategorije) je imel Roglič le še 20 sekund prednosti pred tekmecem. Številni so bili prepričani, da kolesar Jumbo Visme varčuje z močmi za zaključni klanec. A so se zmotili.

Tudi po menjavi kolesa – tekmovalci so pred vzponom iz posebnega za kronometer presedlali na običajne ’specialke’ – je Pogačar še naprej pedala poganjal kot stroj, Roglič pa se je v ozadju mučil. Zavedal se je, da mora iz sebe iztisniti več, a so mu enostavno pošle moči. Le na klancu je izgubil minuto in 19 sekund. Ciljno črto je prečkal 1:56 za Pogačarjem na solidnem petem mestu, v skupnem seštevku pa je za njim zaostal točno sekundo manj kot minuto. Po najhujšem porazu v karieri je zgolj nesrečno obsedel na tleh v družbi svojih moštvenih kolegov.

Foto: Guliverimage
Foto: Guliverimage

Eden najboljših kronometrov v zgodovini Toura

Začeli so se najbolj sladko-grenki trenutki v zgodovini slovenskega kolesarstva. Na eni strani nepopisno veselje v vrstah emiratov, na drugi veliko razočaranje Rogliča in večine navijačev iz Slovenije. Ki so menili, da je prvi v vrsti za slovensko zmago na Touru prav Kisovčan, čas za generacijskega talenta iz Klanca pri Komendi pa še prihaja.

Toda Pogačar se s tem ni strinjal. Kako premočan je bil tisto soboto v Vogezih, kaže podatek, da so prav vsi tekmeci za njim zaostali več kot minuto. Nekdanji svetovni prvak v kronometru Tom Dumoulin in odlični Avstralec Richie Porte 1:21 na drugem in tretjem mestu, četrti Wout van Aert prav tako odličen v vožnji na čas 1:31. Nato pa je sledil že Roglič.

Foto: Guliverimage

Kolesarski svet je obnemel, za nekaj trenutkov je bilo kar težko verjeti, kakšno šampionsko predstavo je takrat prikazal gorenjski volk. Deloval je kot z drugega planeta. Ob rumeni je že v svojem krstnem nastopu na francoski pentlji v žep ’pobasal’ še pikčasto majico, bela pa je bila tako ali tako zagotovljena že pred kronometrom.

Poraz sprejel kot zmagovalec

“Sploh ne vem, kaj se mi vrti v glavi. Občutek imam, da mi bo eksplodirala. Nimam ideje, kaj se mi dogaja. Ne znam opisati. Res neverjetno. Ne vem, kdaj bom dojel. Hvala za vsa sporočila in spodbudne besede, za vse navijače ob cesti. Težko verjamem, kaj se je zgodilo,” je prave besede iskal takrat drugi najmlajši zmagovalec v zgodovini Toura, ki je uspeh z rumeno majico v Parizu ponovil tudi lani.

Pogačar prvič v rumeni majici. Tega smo se v prihodnjih dveh letih pošteno navadili. Foto: Guliverimage

“Zagotovo sem razočaran nad rezultatom in nad sabo. Dal sem 110 odstotkov, kar sem lahko. Nič si ne morem očitati. Tadej je bil močnejši in si zasluži to zmago. Upal sem, da bo prednost dovolj velika, a to je kolesarstvo. Vedno se lahko zgodi ogromno stvari. Na vzponu očitno nisem mogel proizvajati vatov, potrebnih za zmago. Potrudil sem se, tudi za voljo vseh slovenskih navijačev in podpore. Seveda bi si želel prvega mesta, a drugega sem si v tem trenutku zaslužil, na kar sem vseeno ponosen,” pa je poraz z grenkim nasmeškom sprejel Roglič. Kmalu po prihodu v cilj je stopil do tekmeca, prijatelja in rivala ter mu športno čestital.

Česa takšnega nismo videli prvič

Čeprav so kronometri pomemben sestavni del vseh tritedenskih dirk, pa se redko zgodi, da bi prav ura resnice odločala o končnem zmagovalcu. Pred zasukom leta 2020 je vožnja na čas v predzadnji etapi nosilca rumene majice nazadnje določila leta 2011.

Tega se zagotovo najbolj spominjajo avstralski navijači. Po treh tednih ponočevanja ob spremljanju svojega junaka Cadela Evanasa so bile ’muke’ kolesarskih navdušencev iz dežele tam spodaj poplačane na predzadnji dan Toura pred enajstimi leti. Evans je pred 42,5-kilometrskim kronometrom v okolici Grenobla za Luksemburžanom Andyjem Schleckom zaostajal 57 sekund, nato pa v 20. etapi zasedel drugo mesto, zgolj za zmagovalcem Tonyjem Martinom. A proti mlajšemu bratu Schleck je pridobil kar 2:31 in se dan kasneje na Elizejskih poljanah veselil velike zmage. Po drugih mestih 2007 in 2008 je vendarle dočakal skok na najvišjo stopničko, z 1:34 prednosti pred Andyjem, tretji je bil njegov brat Frank Schleck.

Zmagovalni oder iz leta 2011. Foto: Guliverimage

Še veliko bolj dramatičen pa je bil zaključek Toura v letu 1989. Takrat na Elizejskih poljanah nazadnje ni bilo parade šampionov, pač pa je karavana moči merila na 24-kilometrskem kronometru od Versaillesa do najbolj znane pariške avenije. Tik pred tretjo skupno zmago na Dirki po Franciji je bil domači junak Laurent Fignon, ki je imel pred Američanom Gregom LeMondom 50 sekund prednosti.

Zmagovalec Toura iz leta 1986 je pokvaril francosko slavje, zadnjo etapo dobil z 58 sekundami prednosti pred Fignonom in za pičlih osem sekund še drugič osvojil rumeno majico. To še danes velja za najmanjšo razliko med prvouvrščenima na Dirki po Franciji, LeMond pa je tako preprečil tudi zadnjo francosko zmago vse do danes, ki še vedno sega v leto 1985 – Bernard Hinault.

Greg LeMond in Laurent Fignon. Foto: Guliverimage

Navijači so ’postavili’ dva tabora

S tisto septembrsko soboto (Tour je bil zaradi koronavirusa zamaknjen za dva meseca) se je začelo tudi rivalstvo med obema slovenskima kolesarjema. Praktično na vsaki dirki, kjer tekmujeta, podirata rekorde in mejnike, povsem v vrhu sta tudi na lestvici Mednarodne kolesarske zveze. A čustveni vrtiljak je na žalost razklal tudi slovensko občinstvo, ki se je postavilo bodisi na stran enega bodisi na stran drugega šampiona. In vse od takrat ni več isto.

Od takrat naprej sta se Roglič in Pogačar na cesti srečala zelo redko, sploh na Dirki po Franciji pa pravih obračunov med njima nismo več videli. Razlog za to sta dva grda Primoževa padca, ki sta ga tako lani kot letos prisilila v predčasni odstop z največje kolesarske dirke na svetu.

Pozdrav obeh Slovencev po 20. etapi Toura 2020. Foto: Guliverimage

Tokrat potrebuje še veliko večji čudež

V boju za rumeno majico je tako od Slovencev v obeh primerih ostal le še Tadej. Lani je brez večjih težav slavil v Parizu, letos pa se dan pred potjo v francosko prestolnico zdi, da bo osvojil drugo mesto. Rogličev moštveni kolega Jonas Vingegaard je bil v gorah enostavno premočan, a Toura še ni konec.

’Tamau Pogi’ bo zagotovo tudi na današnjem kronometru dal vse od sebe, če mu bo uspel še en čudežni preobrat, v katerega tokrat težko verjame tudi sam, pa bo jasno danes malce pred 18. uro. Lov na 206 sekund zaostanka za vodilnim Dancem bo Pogačar začel ob 16:58, Vingegaard pa dve minuti kasneje. 20. etapa od Lacapelle-Marivala do Rocamadourja se bo sicer začela ob 13.05.

Startne ure slovenskih kolesarjev na današnjem kronometru:

13.57:30 Luka Mezgec

14.20:00 Matej Mohorič

14.39:30 Jan Tratnik

16.58:00 Tadej Pogačar

Profil 20. etape. Foto: letour.fr/en