Spomin: Od Rogličevega zgodovinskega mejnika že pet let

Kolesarstvo 13. Jul 20227:00 0 komentarjev
19. julij 2017 - dan, ki se je zapisal v zgodovino slovenskega kolesarstva. Foto: Guliverimage

Današnja 11. etapa Dirke po Franciji ob pogledu na profil trase obeta pravi spektakel. Pred zaključkom na Col du Granon pa bo karavana peljala čez mitski Col du Galibier, ki ima v zgodovini slovenskega kolesarstva prav posebno mesto. To je namreč vzpon, na katerem je 19. julija 2017 silovito napadel Primož Roglič in po spustu v Serre Chevalier kot prvi Slovenec proslavljal zmago na največji dirki po svetu. Postal je zmagovalec etape na Tour de France.

Tako kot letos je bil klanec v bližini Grenobla takrat najvišja točka Dirke po Franciji. Pravzaprav je 2642 metrov visok vzpon ena najvišjih točk, na kateri je Tour kadarkoli gostoval. V to čast kolesarju, ki ga prevozi kot prvi, vsakič ko je Galibier umeščen v traso, pripada tudi nagrada Henrija Desgranga, idejnega vodje prve francoske pentlje leta 1903.

Leta 2017 je ta čast pripadla Primožu Rogliču. Takrat 27-letni Zasavec je v kolesarskem svetu šele zares opozarjal nase. Leto pred tem je kot novopečeni član Lotta-Jumba prišel do kronometrske zmage na Giru, tisto julijsko sredo pa je uspel še na največjem odru. Na Dirki po Franciji. In se vpisal v zgodovino kot prvi Slovenec s slavjem na francoski pentlji.

Če kdo do takrat še ni slišal za nekdanjega smučarskega skakalca, ki presenetljivo hitro poganja pedala, se je to takrat spremenilo. Na 183-kilometrski preizkušnji med La Murejem in Serre Chevalierjem je bil brez konkurence. To pa mu je uspelo na sploh prvem nastopu na najprestižnejši dirki v svetu kolesarstva.

Zadnji kilometer 17. etape Dirke po Franciji 2017:

Spredaj je bil na pravi dan

Na 17. etapi tistega Toura se je vse skupaj začelo v La Mureju, kmalu so se kolesarji povzpeli na Col d’Ornon. Zatem je sledil še vzpon na veliko zahtevnejši Col de la Croix de Fer, na katerega sta bežala Dani Navarro in Thomas de Gendt. A na spustu proti Saint Jean de Maurienneju je Španca in Belgijca ujela skupina 22 kolesarjev, v katerih je bil tudi zdaj aktualni olimpijski prvak v kronometru.

Kot ogrevanje so tekmovalci pedala nato poganjali na Col du Telegraphe (tudi čez ta vzpon bo šla karavana tudi danes), kamor je skupaj prišlo še deset kolesarjev, prednost pred skupino z rumeno majico v lasti Chrisa Frooma pa je narasla na več kot štiri minute.

Foto: Guliverimage

V enem kilometru pol minute prednosti

Nato pa se je začelo trpljenje proti vrhu Galibierja. A trpljenje za konkurenco. Roglič je namreč ob vznožju mitskega vzpona prvič napadel, sledili pa so mu lahko le Alberto Contador, Mathias Frank, Dawin Atapuma in Serge Pauwels.

Zadnji, član ekipe MTN-Qhubeka je osem kilometrov pod vrhom skočil, a se ni odpeljal daleč. Zasledovalna skupina ga je predvsem po zaslugi Rogliča uspešno držala, nato pa je slovenski šampion prevzel vajeti dirke v svoje roke. Postavil se je na čelo, šest kilometrov od gorskega cilja pa napadel in v le enem kilometru ušel na 30 sekund prednosti.

Foto: Guliverimage

Uspelo mu je kot edinemu od ubežnikov

Slovenski navijači pred televizijskimi zasloni so zagotovo stoje spremljali razplet, vsa pozitivna energija pa je uspešno romala vse do Francije. Kljub lovu Atapume je Roglič na vrh Galibierja (kjer je mimogrede za nagrado Henrija Desgranga prejel še 5000 evrov nagrade) prišel z minuto in pol prednosti, ki jo je nato uspešno obdržal tudi na več kot 20-kilometrskem spustu do cilja v Serre Chevalierju.

Ciljno črto je prečkal z 1:13 prednosti pred skupino okoli rumene majice (v njej so bili Rigoberto Uran, Chris Froome, Romain Bardet in Warren Barguil), ki je ostale ubežnike do konca uspešno ujela in prehitela. Rogliča pa jim ni uspelo dohiteti in zasavski orel je lahko dvignil roke visoko v zrak.

Zmago je proslavil s telemarkom, ki je kasneje postal njegov zaščitni znak, … Foto: Guliverimage

Enostavno popoln dan

“Noro, občutek je neverjeten. Da mi je uspelo na tej etapi z Galibierjem … Sem brez besed. Zagotovo se bom vedno spominjal teh trenutkov, zdaj pa še kar ne morem zbrati občutkov. Šele čez nekaj dni bom verjetno ugotovil, kaj mi je uspelo,” so bile njegove prve besede po tisti fantastični predstavi.

Dodal je še: “Načrt je bil, da napadem na vzponu. Na Galibierju sem se odločil za dokončen napad. Res je popoln dan. Dekle in moja družina sta tudi tu. Ko sem videl vse slovenske zastave, družino, sosede … Neverjetno.”

… in v krogu najbližjih. Foto: Guliverimage

To je bil šele začetek neverjetnega niza

Takrat se je z zlatimi črkami zapisal v knjigo slovenskih kolesarskih uspehov, ki pa jo je skupaj s Tadejem Pogačarjem in ostalimi rojaki v prihodnjih letih močno dopolnil. Že leto kasneje je prišel še do ene etapne zmage na kraljevski etapi na Touru, skupno je bil na francoski pentlji takrat četrti.

Leta 2019 je Roglič kot prvi Slovenec stopil na oder za zmagovalce na Grand Tourih (na Giru je zasedel skupno tretje mesto), jeseni je postal še prvi slovenski zmagovalec tritedenskih dirk, ko je konkurenco pokoril na Vuelti (Pogačar je zasedel tretje mesto).

Od sezone 2020 pa je bilo teh uspehov še več … Na Dirki po Franciji sta Pogi in Rogla zasedla prvo in drugo mesto, na Dirki po Španiji je bil na vrhu znova starejši od obeh rojakov. Lani je Pogačar uspeh na Touru ponovil, temu pa je dodal še olimpijski bron na cestni dirki. Zlato olimpijsko kolajno pa je Roglič osvojil še v kronometru, na Dirki po Španiji pa mu je uspel klasični hat-trick …

“Bil sem srečen, da ni bila najbolj težka etapa, kar mi je prav prišlo po dneva počitka. Še eno sem zaključil. Malo dlje sem že prišel kot lani. Zagotovo sem vesel in optimističen. Vroče je bilo, vroče bo. Poskušal bom podoživeti dan izpred petih letih oziroma iz lepih spominov na te kraje dobiti dodatno energijo. Užival bom. Ekipa mi bo dala proste roke,” je o današnjem dnevu po včerajšnji etapi dejal član Jumbo-Visme.

Profil 11. etape. Foto: letour.fr/en

Se nekaj zgodovinskega obeta tudi na Rogličevem zmagovalnem terenu, kamor bo karavana znova zapeljala danes? Ali pa bo znameniti Galibier želel osvojiti tudi njegov mlajši rojak, ki trenutno vodi na Dirki po Franciji? Če jima ne bo uspelo danes, pa bosta imela popravni izpit že jutri, ko se bo karavana na alpskega velikana z druge strani za uvod 12. etape ponovno povzpela jutri.

Današnjo 11. etapo letošnjega Toura bomo v živo pospremili na naši spletni strani, z vami bomo od 12.15 dalje.

Se na Galibierju danes in jutri znova obeta kakšna slovenska akcija? Foto: Guliverimage

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!