Začetek alpske trilogije Nielsenu, Pogačar ostaja v rumenem

Kolesarstvo 12. Jul 202217:23 > 19:29 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Na 10. etapi Dirke po Franciji, ki je po prostem dnevu služila kot ogrevanje pred sredinim in četrtkovim spektaklom na znamenitih vzponih v Alpah, je do dnevnega slavja prišel Magnus Cort Nielsen (EF Education). Danec je v sprinterskem zaključku na gorskem letališču v Megevu za las premagal Nicka Schultza (Bike Exchange). Dolgo časa je kazalo, da bo rumeno majico po težavah z okužbami v moštvu Tadeja Pogačarja prevzel Nemec Lennard Kämna, a jo je Slovenec po slovitem finišu vendarle zadržal.

Prva od treh alpskih etap v drugem tednu dirkanja (jutrišnja in četrtkova bosta še veliko zahtevnejši) na Dirki po Franciji je ponudila z razburljivim zaključkom. Ko se je dobrih 80 kilometrov pred ciljem izoblikovala močna ubežniška skupina s 25 kolesarji, je postalo jasno, da bo tudi na drugi etapi zapored uspel pobeg.

Po številnih preobratih – dolgem begu Alberta Bettiola (EF Education), poskusu Luisa Leona Sancheza (Bahrain Victorious) na zadnjem klancu in spogledovanju med vodilno četverico na ciljnem klančku na altiportu v Megevu – sta se za etapno zmago udarila Magnus Cort Nielsen (EF Education) in Nick Schultz (Bike Exchange). Več moči v pravem sprinterskem zaključku je imel prvi, ki je letošnjo dirko zaznamoval s številnimi pobegi v uvodnih etapah, zdaj pa je prišel do prve zmage na Touru v karieri.

Sprinterski zaključek na letališki stezi v Megevu: 

Dirko so dobrih 35 kilometrov do cilja za dobrih 10 minut ustavili podnebni protestniki, ki so zaprli cesto. Po posredovanju policije in začasni prekinitvi se je kolesarjenje nato nadaljevalo.

Vzporedno z bojem za etapno zmago je na daljavo potekal še boj za rumeno majico. Ekipa UAE Emirates s Tadejem Pogačarjem je namreč zjutraj ostala brez Georgea Bennetta, ki je bil pozitiven na novi koronavirus. Emirati danes niso kazali pretirane želje, da bi obdržali skupno vodstvo, med etapo so ga virtualno celo izgubili, saj je prednost ubežnikov narasla že na več kot devet minut. Najbolje postavljeni v begu Nemec Lennard Kämna iz Bore Hansgrohe (pred etapo 8:43 zaostanka) je poskušal, a v cilj vendarle ni prišel z dovolj visoko prednostjo, da bi Pogačarja slekel iz rumene majice.

Kljub težavam v ekipi je bil Pogačar znova najmočnejši med kapetani. Foto: Guliverimage

Ta je v zaključku znova pretegnil noge, ciljno črto prečkal prvi med kapetani, ki pa so etapo vendarle zaključili z enakim časom kot slovenski šampion. Pogačar ima tako pred jutrišnjim spektaklom od Albertivilla do Serre Chevalierja (vmes še vzpona na Telegraphe in Galibier) 11 sekund prednosti pred Kämno, na tretje mesto je padel Jonas Vingegaard (+0:39). Dve mesti je izgubil Primož Roglič, za rojakom na 13. mestu zaostaja 2:52.

“Danes je bilo veliko interesa za pobeg. Fantje so se dobro uro borili za uspešen beg. To nam je ustrezalo. Na koncu pa dober tempo na zaključni vzpon in dober dan za nas. Na začetku najprej nismo želeli izgubiti majice, nato smo spremenili taktiko. A vseeno se je izšlo tako in sem vesel, da ostajam v rumenem,” je o torkovem dogajanju na cesti dejal Pogačar. O odhodu Georgea Benneta z dirke pa je dejal: “Velik udarec za nas. Zdaj smo izgubili dva močna kolesarja. Oba sta bila veliko tveganje za okužbo, saj koronavirusa prej še nista prebolela. Sta zelo razočarana. Še vedno smo zelo motivirani in močni. Že z vsemi testi in maskami je težko. Zdaj pa je še bolj stresno. Upam, da preživimo do konca.”

O jutrišnjem dnevu, ko kolesarje čaka 152 kilometrov od Albertvilla do Col du Granon Serre Chevalierja, vmes pa štirje vzponi (2. kategorija na Montvernier, 1. kategorija na Telegraphe in ekstra kategorije na Galibier in Granon Serre Chevalier), pa je Pogi dejal: “Jutri bo res težka, a prekrasna etapa z dvema ogromnima klancema, z veliko vzpenjanja. Sploh zadnji klanec bo brutalen. A se veselim jutrišnjega dne.”

Izidi, 10. etapa (Morzine – Megeve):

1. Magnus Cort (Dan/EF Education-EasyPost) 3:18:50

2. Nick Schultz (Avs/BikeExchange-Jayco) isti čas

3. Luis Leon Sanchez (Špa/Bahrain-Victorious) + 0:07

4. Matteo Jorgenson (ZDA/Movistar) 0:08

5. Dylan van Baarle (Niz/Ineos Grenadiers) 0:10

6. Georg Zimmermann (Nem/Intermarche-Wanty-Gobert) 0:15

7. Benjamin Thomas (Fra/Cofidis) 0:18

8. Andreas Leknesund (Nor/Team DSM) 0:20

9. Fred Wright (VBr/Bahrain-Victorious) 0:22

10. Lennard Kämna (Nem/Bora-Hansgrohe) isti čas

20. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) 8:54

28. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) isti čas

71. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious) 11:09

91. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious) 15:04

145. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco) 26:22

Skupni seštevek (10/21):

1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) 37:11:28

2. Lennard Kämna (Nem/Bora-Hansgrohe) + 0:11

3. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) 0:39

4. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers) 1:17

5. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers) 1:25

6. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ) 1:38

7. Romain Bardet (Fra/Team DSM) 1:39

8. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers) 1:46

9. Enric Mas (Špa/Movistar) 1:50

10. Luis Leon Sanchez (Špa/Bahrain-Victorious) isti čas

13. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 2:52

80. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious) 54:47

83. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious) 57:27

109. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco) 1:12:26

Potek 10. etape:

Vendarle ne, tudi vsi ostali kapetani so ciljno črto prečkali z enakim časom kot vodilni na dirki. Pogačar ima zdaj skupno 11 sekund prednosti pred Kämno, tretji je Jonas Vingegaard (+0:39).

Pogačar v zaključku z brutalnim finišem, morda je celo spet ukradel kakšno sekundo tekmecem!

Čakamo še prihod glavnine, ki bo razkril, koliko je zaostal Pogačar.

KONEC ETAPE! Četverica se je v zaključku preveč gledala in ujeli so jih zasledovalci. Ob koncu sta za zmago sprintala Schultz in Magnus Cort Nielsen (EF Education). Do zmage pa vendarle Danec!

1 kilometer do cilja: Za etapno zmago bodo obračunali Sanchez, Matteo Jorgenson (Movistar), Nick Schultz (BikeExchange) in Dylan van Baarle (Ineos).

3 kilometri do cilja: Sanchez vztraja v ospredju, prednost pred ostalimi znaša skoraj pol minute. Pospešila pa je tudi glavnina, ki je 9 minut za čelom dirke. To bi pomenilo, da je za Pogačar za las obdržal rumeno majico.

5 kilometrov do cilja: Napadel je Luis Leon Sanchez (Bahrain), ostali mu težko sledijo. Tudi Kämna, ki počasi izgublja tudi virtualno rumeno majico.

8 kilometrov do cilja: Bettiol je skočil še enkrat, sledil mu je le Zimmermann. A ostali zasledovalci so ju ujeli, nato je napadel Kämna.

10 kilometrov do cilja: Bettiola so ujeli Wright, Zimmermann in Benjamin Thomas, blizu je še četverica z Dylanom van Barlejem na čelu. Iz ozadja se želi v ospredje preseliti še Kämna, ki je na meji prevzema rumene majice.

17 kilometrov do cilja: Bettiol se še naprej odlično pelje. V lov za njim sta se podala Georg Zimmermann in Fred Wright, medtem ko vse več ubežnikov ne more več slediti zasledovalni skupini. Prednost Bettiola med najbližjimi znaša več kot pol minute, pred glavnino še naprej 9 minut in pol. Virtualno je v rumenem Lennard Kämna.

20 kilometrov do cilja: Do konca je ostalo le še 20 kilometrov do cilja in Bettiol je že začel vzpon proti letališču v Megevu. Razlika do ubežnikov znaša dobrih 20 sekund, do Pogačarja pa kar 9 minut in pol.

27 kilometrov do cilja: Bettiol še naprej vztraja v ospredju. Glavnina pa zaostaja že 8:38 in očitno bo UAE danes predala rumeno majico.

30 kilometrov do cilja: Prednost Bettiola pred ostalimi ubežniki je narasla na več kot 40 sekund, zdaj pa je startala tudi največja skupina na cesti. Več kot desetminutni premor bo zagotovo vplival na kolesarje.

Več o prekinitvi si lahko preberete tukaj. 

32 kilometrov do cilja: Glavnina še čaka na ponoven start.

Dirka se nadaljuje, očitno so policisti in ostali varnostni organi zagotovili prosto pot kolesarjem. Razlike med vsemi ostajajo enake.

Foto: Guliverimage

36 kilometrov do cilja: Dirka je začasno zaustavljena! Sedem protestnikov je zaprlo cesto pred ubežniki, zato so etapo zaustavili!

38 kilometrov do cilja: Ubežna skupina razpada, v samostojen pobeg se je zdaj podal Alberto Bettiol (EF Education). Pred ostalimi ima pol minute prednost, pred glavnino več kot sedem.

43 kilometrov do cilja: Akcija dvojice je hitro zaključena, 25 kolesarjev je spet združenih v ospredju. Njihova prednost pa znaša že sedem minut.

48 kilometrov do cilja: Rolland in Fred Wright (Bahrain) sta ob zaključku vzpona pobegnila ostalim ubežnikom, ob spustu v Cluses pa sta si že privozila 15 sekund prednosti.

50 kilometrov do cilja: Ubežniki so že prečkali tudi tretji vzpon dneva. Edino točko na Chatillion-sur-Cluses je osvojil Rolland. Prednost pred skupino s Pogačarjem pa znaša že šest minut in pol!

64 kilometrov do cilja: Na spustu z Jambaza je prednost vodilne skupine narasla na skoraj pet minut. Realno se zdi, da bo danes beg uspešno prišel do cilja. Najnevarnejši za prevzem rumene majice od 25-erice je sicer Kämna, ki za Pogačarjem skupno zaostaja 8:43.

79 kilometrov do cilja: Na drugem vzponu dneva je 2 točki pobral Pierre Rolland, eno pa Lennard Kämna. Na prvem vzponu dneva je edino točko osvojil Pierre LaTour. V ubežni skupini je sicer zastopanih kar 18 različnih ekip, v ospredju ni le UAE Emirates, Quick Step, AG2R in Groupama FDJ.

Novica dneva je še vedno, da je Tadej Pogačar izgubil še enega pomočnika, zaradi koronavirusa je Tour zapustil še Novozelandec George Bennett. V ekipi UAE tako ostaja le še šest kolesarjev (okužen je tudi Rafal Majka, ki pa lahko tekmuje zaradi nizke kužnosti), kar ponuja priložnost tekmecem za napad. Bodo poskušali že danes?

80 kilometrov do cilja: Po dolgem boju za beg je vendarle uspel pobeg, medtem ko se kolesarji vzpenjajo na Col de Jambaz (3. kategorije, 6,7 km/3,8%). V ospredju je 25 kolesarjev, prednost pred skupino s Tadejem Pogačarjem pa znaša več kot dve minuti.

Kolesarji se danes merijo na 10. etapi od Morzine Les Portes du Soleil do Megeveja. Na trasi so štirje kategorizirani vzponi (en 4., dva 3. in en 2. kategorije). Najtežji bo prav zadnji na altiport na Megeveju, ki je dolg kar 19,2 kilometra s povprečnim naklonom 4,1%.

Profil 10. etape. Foto: letour.fr/en

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!