Svetovni prvak izkorišča smolo slovenskega “Ironmana”

Kolesarstvo 24. Apr 202310:10 0 komentarjev
Tadej Pogačar
Tadej Pogačar. Foto: profimedia

Tadej Pogačar je na dirki Liege-Bastogne-Liege šestič v svoji profesionalni karieri predčasno končal z dirko, prvič pa zaradi padca in poškodbe.

Za Tadejem Pogačarjem je sicer izjemen pomladni del sezone. Osvojil je večetapni dirki Pariz-Nica in dirko po Andaluziji, najboljši je bil tudi na enodnevnih dirkah po Flandriji, Amstel Gold, Valonski puščici in klasiki Jaen Paraiso.

Da je pravi Ironman na kolesu, dokazuje tudi dejstvo, da je šele prvič dirko končal zaradi padca in poškodbe. Ob tem prvič na enajstem nastopu na katerem od kolesarskih spomenikov ni prišel do cilja.

Šele šestič se je zgodilo, da 24-letni slovenski šampion ni prikolesaril v cilj dirke, na kateri je nastopil. Dvakrat se je to zgodilo v krstni sezoni med profesionalci leta 2019, dvakrat leta 2021, lani in letos pa zaenkrat po enkrat. V sezoni 2020, ki je bila sicer skrajšana zaradi pandemije covida-19, je končal vse dirke.

Kar na polovici izmed šestih dirk, na katerih je Pogačar odstopil, je zmagal aktualni svetovni prvak Remco Evenepoel. Po enkrat so bili uspešni še Mathieu van der Poel, Benoit Cosnefroy in slovenski kolesarski heroj Primož Roglič.

Remco Evenepoel
Remco Evenepoel se je veselil velike zmage. Foto: profimedia

Odstopi Tadeja Pogačarja:

San Sebastian 2019
Amstel gold 2019
Dirka po Bretaniji 2021
Giro dell’Emilia 2021
San Sebastian 2022
Liege- Bastogne-Liege 2023

Amstel gold 2019: Pogačar je v svoji prvi sezoni med profesionalci nastopil na nizozemski klasiki Amstel gold (ki jo je letos dobil), takrat pa je kot še neuveljavljen kolesar odpadel in ni zaključil. Zmagovalec je bil kasneje Nizozemec Mathieu van der Poel.

Klasika San Sebastian 2019: Podobno se je zgodilo tudi avgusta na dirki San Sebastian, ki jo je dobil prav včerajšnji zmagovalec Remco Evenepoel. Tadej Pogačar je bil pri dvajsetih letih še povsem v začetku svoje kariere, mesec kasneje pa se je že prebil na oder za zmagovalce na dirki po Španiji.

Dirka po Bretaniji 2021: 47 kilometrov pred ciljem je Pogačar odpadel iz zasledovalne skupine z Julianom Alaphilippom in kasnejšim zmagovalcem Benoitom Cosnefroyjem, nato pa je zaključil z dirko.

Giro dell’Emilia 2021: Klasiko, na kateri je slavil Primož Roglič, Pogačar ni končal, saj je zaostal preveč. Dirko je končalo le 55 kolesarjev.

Klasika San Sebastian 2022: Tudi takrat je zmagal Evenepoel, Pogačar pa je iz glavnine odpadel 64 kilometrov pred ciljem, ko ni zmogel ritma najhitrejših. Le teden po naporni dirki po Franciji mu ni ostalo dovolj moči za napad.

Liege-Bastogne-Liege 2023: Pogačar je po 85 kilometrih dirke padel skupaj z Dancem Mikkelom Frolichom Honorejem in utrpel poškodbo zapestja. Prvič se je zgodilo, da je Pogačarju nadaljevanje dirke preprečil padec. Tudi tokrat pa je bil najboljši Evenepoel.

Pogačar bo po poškodbi in operaciji zapestja po nekaterih podatkih odsoten med 5 in 6 tedni. Videli bomo, kako bo potekalo nadaljevanje njegove sezone. Dirka Liege-Bastogne-Liege je bila zanj zadnja v pomladnem delu sezone, zdaj se začenja okrevanje, potem pa priprave na glavni cilj sezone: dirko po Franciji. Bo nastopil na domači dirki po Sloveniji, ki se začne sredi junija?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!