Svetovni prvak ni mogel dihati, prvi mu je pomagal rojak

Kolesarstvo 25. Apr 20228:39 > 8:40 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Najstarejša enodnevna kolesarska dirka Liege-Bastogne-Liege je včeraj dobila novega zmagovalca. Veličastno slavje je pripadlo Belgiju Remcu Evenepoelu, a član ekipe Quick Step je imel po dirki tudi razloge za skrb. Njegov moštveni kolega in aktualni svetovni prvak Julian Alaphilippe je ob grdem padcu utrpel zlom dveh reber in predrto pljučno krilo.

Približno 60 kilometrov do cilja je prišlo do množičnega padca, v katerem je bil udeležen tudi med navijači priljubljeni Francoz. Od glavnih favoritov sta se na tleh znašla tudi Tom Pidcock (Ineos) in Romain Bardet (Team DSM), a najslabše jo je odnesel tisti v mavrični majici.

Julian Alaphilippe je namreč padel v cestni jarek, ob tem pa najverjetneje trčil ob bližnje drevo. Da je bil v slabem stanju, je potrdil tudi Bardet, ki je rojaku kot prvi priskočil na pomoč.

Bilo je alarmantno

“Bilo je kot v nočni mori. Pred menoj na desni sta trčila Pidcock in nekdo iz DirectEnergies, tudi sam sem padel, a sem bil v redu. Ko sem pogledal naokoli, sem videl Juliana nekaj metrov nižje. Bil je velik čustveni šok, saj je izgledal zelo slabo. Nihče mu ni pomagal, pomoči ni bilo na poti. Stanje pa je bilo urgentno, saj se ni mogel premikati ali dihati,” je dejal Bardet.

“Izgledal je pri zavesti, a ni mogel govoriti. Res upam, da je v redu. Veliko fantov se je znašlo na tleh, njega pa nihče ni videl s ceste. Nato sta prišla njegov mehanik in zdravnik, cesta je bila povsem blokirana. Po tem sem kolesaril v šoku, dirka mi ni bila več pomembna. Lahko sem le vesel, da sem jo odnesel brez poškodb,” je Bardet v izjavi za velonews.com še dodal v cilju.

Vsaj nekaj veselja

Alaphilippa, sicer drugouvrščenega na lanski dirki Liege-Bastogne-Liege, so nato odpeljali v bolnišnico v Herentalsu. Ugotovili so, da si je ob padcu zlomil dve rebri, lopatico, utrpel pa je tudi pnevmotoraks. Kot so v sporočilu za javnost še zapisali pri Quick Stepu, je njegovo stanje stabilno, skupaj z drugim kolesarjem Illanom Van Wilderjem, ki si je ob padcu zlomil čeljust, pa bo nekaj dni ostal na opazovanju v bolnišnici.

Da belgijska ekipa spomladanske klasike vendarle zapušča tudi s sladkimi občutki, pa je s prvencem na La Doyenne poskrbel Remco Evenepoel. “Bilo je noro. Zaradi vetra je bilo zelo težko, a vedel sem, da so vsi trpeli. Morda je bil to zame to celo najboljši dan na kolesu v karieri,” je dejal zmagovalec četrtega spomenika v sezoni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!