To so kandidati, ki bodo Rogliču pomagali napasti rumeno

Kolesarstvo 7. Jan 202219:07 > 19:09 3 komentarji
Roglič se je septembra veselil še tretje zmage na Vuelti. Poleti bo spet napadal zmago na Touru. Foto: Guliverimage

Nizozemska Jumbo Visma bo v torek, 11. januarja, predstavila svojo ekipo in cilje za prihajajočo sezono. Bolj jasno bo postalo, kdo od kolesarjev bo pomagal Primožu Rogliču v boju s Tadejem Pogačarjem in kdo bodo kapetani na ostalih najpomembnejših dirkah leta.

Za razliko od prejšnjih sezon, ko so Nizozemci svoje adute razkrili že pred novim letom, bo predstavitev kapetanov in pomočnikov na največjih dirkah tokrat potekala v začetku januarja. Oziroma točneje, naslednji torek, 11. januarja bo 15. uri.

Vprašanje kapetana že ima odgovor

Čeprav bo šele takrat uradno potrjeno, pa je že jasno, da bo glavni cilj Jumba Visme dirka po Franciji, kjer bo v kapetanski vlogi znova Slovenec Primož Roglič. Ta po tragično izgubljeni rumeni majici na predzadnji etapi leta 2020 in padcu, ki ga je lani prisilil v predčasni odstop, še vedno ni obupal nad idejo, da bi na Elizejske poljane pripeljal kot veliki zmagovalec. Da je pri Nizozemcih še vedno prvi med enakimi, pa dokazuje podaljšanje pogodbe do leta 2025.

Bolj kot ne je znano tudi, da bo mesto prvega pomočnika zasedel Danec Jonas Vingegaard. Ta je lani po Rogličevem odstopu nepričakovano dobil proste roke pri dirkanju, svojo moč pa pokazal predvsem na Mont Ventoux, kjer je za nekaj trenutkov zlomil tudi kasnejšega zmagovalca Pogačarja. Danec je stopil na drugo stopničko, poseben motiv pa bo zagotovo začetek letošnjega Toura, prve tri etape bodo namreč potekale v njegovi domovini.

Jonas Vingegaard je na prvem Touru v karieri presenetil z drugim mestom. Foto: Daniel Cole – AP Photo via Guliver

Van Aert si želi zelene

Čeprav je glavni cilj “čebel” rumena majica, pa letos zelo naglas govorijo tudi o zeleni za najboljšega po točkah. To bo skušal osvojiti vsestranski Wout van Aert, ki ima – če ne bo nepredvidenih dogodkov – prav tako že zacementirano mesto med osmerico na Touru, kjer je v treh nastopih zbral že šest etapnih zmag.

Kot krožijo govorice v kolesarskem svetu in kot poroča specializirani spletni portal cyclingnews.com, naj bi Jumbo Visma na torkovi predstavitvi za dirko po Franciji zapolnila šest od osmih mest, dvema kolesarjema naj bi to vlogo zaupali šele glede na spomladanske predstave.

Deseterica v boj za pet mest

Poleg Rogliča, Vingegaarda in Van Aerta torej ostajajo še tri mesta, ki jih bodo Nizozemci uradno zapolnili že prihodnji teden. Dobre karte v rokah ima novinec v moštvu Rohan Dennis, ki naj bi nadomestil športno upokojenega Tonyja Martina. A Avstralec je do zdaj startal že na štirih Tourih, končal pa le enega.

Tu so še izkušeni Robert Gesink, eden najbolj zvestih pomočnikov Rogliča v zadnjih letih, leto mlajši rojak Steven Kruijswijk, sploh v gorah zelo močni Američan Sepp Kuss in na dirki po Franciji povsem neizkušeni Sam Oomen. V ožji konkurenci sta tudi oba preostala novinca, Tiesj Benoot in Christophe Laporte, obetavni Tobias Foss ter že v rumeno odeti Mike Teunissen (2019 je v prvi etapi kot prvi prevozil ciljno črto ekipnega kronometra, ki ga je Jumbo Visma dobila).

Tom Dumoulin, foto: Guliverimage.

Tu je seveda še prerojeni Tom Dumoulin, ki pa naj bi se odpovedal dirkanju na francoski pentlji in se posvetil dirki po Italiji, ki jo je leta 2018 že dobil. A kot nas uči praksa zadnjih let – Primož Roglič v načrtih pred sezono nikoli ni imel dirkanja na Vuelti, pa je v Španiji vseeno nepremagan že od leta 2019 – bo več znanega prihodnji torek, še veliko več pa tekom sezone glede na poškodbe in formo posameznih kolesarjev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje