Avstralec z izjemno zmago, Pogačar ni strl rumene majice

Kolesarstvo 16. Jul 202217:20 > 18:15
Pogačar za Vingegaardom. Foto: guliverimage

Michael Matthews (Team BikeExchange) je zmagovalec 14. etape letošnjega Toura. Po fantastičnem boju v zadnjih kilometrih je strl odpor Alberta Bettiola (EF Education First). V skupnem seštevku na prvih dveh mestih ni prišlo do sprememb, prednost Vingegaarda pred Pogačarjem ostaja 2:22.

Michael Matthews (Team BikeExchange) je bil del ubežne skupine, ki je štela 23 kolesarjev. Po napadih, odločilnega je sprožil prav Avstralec, se je v ospredju znašla še četverica. Na zadnjem klancu se je Matthews znova oddaljil od konkurentov, približal se mu je le Alberto Bettiol (EF Education First). Akterja sta poskrbela za izjemen zaključek etape: zdelo se je, da je Italijan že nabral dovoljšno prednost, da bo etapa njegova, a Matthews je “vstal od mrtvih” in s protinapadom poskrbel za svojo prvo etapno zmago po letu 2017. Drugo mesto je osvojil Bettiol, tretje pa domačin Thibaut Pinot (Groupama FDJ).

To je bila deveta etapna zmaga za Matthewsa na tritedenskih dirkah, od tega četrta na Touru in prva po letu 2017. Tistega leta je osvojil tudi zeleno majico za najboljšega po točkah.

V skupini okoli rumene majice je bilo prav tako pestro. Pred zadnjim klancem je za selekcijo poskrbela Jumbo-Visma Primoža Rogliča, kar pa ni zlomilo Tadeja Pogačarja. Ta je spet napadel, odpadli so vsi kolesarji, razen Jonas Vingegaard. Danec se je 23-letnemu slovenskemu šampionu prilepil na kolo in z njim zdržal do konca etape. Razlika tako ostaja 2:22.

Ostali slovenski kolesarji danes niso bili preveč vidni. Roglič je pomagal Jumbo-Vismi pri narekovanju tempa, Mohoriču in Tratniku se znova ni uspelo prebiti v ubežno skupino.

Skupni seštevek po 14. etapi:

1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) 55:31:01
2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) + 2:22
3. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers) 2:43
4. Romain Bardet (Fra/Team DSM) 3:01
5. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers) 4:06
6. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic) 4:15
7. Louis Meintjes (JA/Intermarche-Wanty-Gobert) 4:24
8. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ) isti čas
9. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers) 8:49
10. Enric Mas (Špa/Movistar) 9:58

21. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 33:39
81. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious) 2:02:45
86. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious) 2:07:19
118. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco) 2:34:40

Profil 14. etape. Foto: letour.fr/en

Potek etape:

Pogačarju ni uspelo streti Vingegaarda. Dvojica je prišla v cilj z enakim časom.

Tadej Pogačar napada! Edini, ki mu sledi, je Jonas Vingegaard. Do cilja sta še dobra dva kilometra.

V glavnini je vedno bolj napeto. Jonas Vingegaard je osamljen v skupini, Pogačar pa še ima dva pomočnika.

________________________________

Michael Matthews je zmagovalec 14. etape!

3 kilometri do cilja: Matthewsu se počasi približuje Alberto Bettiol (EF Education First), ki se je odpeljal mimo Avstralca. Dvojica se bo pomerila za zmago.

4 kilometri do cilja: Zasledovalci se približujejo trojici. Zaostajajo le še za 15 sekund, a na čelu spet pospešuje Michael Matthews. 

7 kilometrov do cilja: Na čelu še vedno kolesari trojica Matthews, Sanchez, Grossschartner. Prednost pred zasledovalci se ne spreminja, giba se okoli 30 sekund. Kdo bo zmagovalec etape?

13 kilometrov do cilja: Jumbo-Visma je v glavnini naredila močno selekcijo. Wout Van Aert je skupino približal na 13 minut in pol do ubežnikov.

22 kilometrov do cilja: Na čelu glavnine Vingegaardu pomaga tudi Primož Roglič, a glavnina danes etapne zmage ne bo videla. V ospredju je zdaj trojica, potem ko je Andreasa Krona ustavila prazna zračnica. Južnoafričan Louis Meintjes pa je medtem blizu virtualni rumeni majici. Zaostaja 15:46, trenutno pa je virtualno drugi. Do konca etape potrebuje pridobiti še dobro minuto.

40 kilometrov do cilja: Vodilna skupina ima štiri člane: Michaela Matthewsa (Team BikeExchange), Andreasa Krona (Lotto Soudal), Luisa Leona Sancheza (Bahrain – Victorious) in Felixa Grossschartnerja (Bora – Hansgrohe). Četverica ima pol minute prednosti pred ostalimi 19 kolesarji, ki so v begu. Glavnina zaostaja za več kot 13 minut.

52 kilometrov do cilja: V ubežni skupini niso zadovoljni z veliko skupino na čelu, zato si sledijo napadi. Michael Matthews (Team BikeExchange) se je odcepil od ostalih kolesarjev in si nabral že več kot 20 sekund prednosti. Glavnina zaostaja že več kot 11 minut. Zmagovalec današnje etape bo nekdo izmed ubežnikov.

58 kilometrov do cilja: Na čelu glavnine kolesarijo kolesarji Jumbo-Visme okoli rumene majice Jonasa Vingegaarda. Za “čebelami” se vozijo kolesarji ekipe UAE Team Emirates s Tadejem Pogačarjem, drugim v skupnem seštevku.

72 kilometrov do cilja: Prednost ubežnikov ne kopni, še vedno vztraja nad 10 minutami. Slovenskih kolesarjev v begu ni.

89 kilometrov do cilja: Ubežniki imajo več kot 10 minut prednosti. 23-erica ima do cilja še 89 kilometrov, v skupnem seštevku Južnoafričan Louis Meintjes, ki za Vingegaardom zaostaja manj kot 16 minut.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje