Zmaga za Philipsena, slab dan za Jumbo-Vismo

Kolesarstvo 17. Jul 202217:30 > 18:03
Foto: REUTERS/Christian Hartmann via Guliverimage

Jasper Philipsen je zmagovalec 15. etape Dirke po Franciji. O zmagovalcu je odločal zaključni sprint glavnine, Belgijcu pa je ostalo največ moči. Precej naporen dan je za ekipo rumene majice. Najprej je od Toura odstopil Roglič, nato pa so se kar štirje kolesarji Jumbo-Visme znašli na tleh. V skupnem seštevku vseeno ni prišlo do sprememb.

Etapa od Rodeza do Carcassonna je bila tranzicijska proti Pirenejem, ki kolesarje čakajo v torek. Pred jutrišnjim prostim dnem danes ni bilo počitka: za to so poskrbele tudi visoke temperature v Franciji. Etapo so vseeno speljali v celoti, čeprav so bile govorice tudi o tem, da bi jo skrajšali, morda celo odpovedali.

Na koncu se je veselil Jasper Philipsen, ki je osvojil svojo prvo etapno zmago na Touru. Drugo mesto je osvojil njegov rojak Wout Van Aert, tretji pa Danec Mads Pedersen. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb, vseeno pa je za ekipo Jumbo-Visma zelo slab dan.

Zjutraj je od Toura namreč odstopil Primož Roglič, na današnji etapi pa se je nadaljeval črni dan. 63 kilometrov pred ciljem sta padla Wout Van Aert in Steven Kruijswijk, slednji celo tako hudo, da je moral zapustiti dirko. Le pet kilometrov kasneje sta bila na tleh še Tiesj Benoot in rumena majica Jonas Vingegaard. Za rumeno-črne in predvsem vodilnega Danca se je vseeno vse dobro končalo, v cilj je prišel v vodilni skupini. Tadej Pogačar še naprej zaostaja za 2:22.

Skupni vrstni red po 15. etapi:

1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) 59:58:28

2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) + 2:22

3. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers) 2:43

4. Romain Bardet (Fra/Team DSM) 3:01

5. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers) 4:06

6. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic) 4:15

7. Louis Meintjes (JA/Intermarche-Wanty-Gobert) 4:24

8. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ) isti čas

9. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers) 8:49

10. Enric Mas (Špa/Movistar) 9:58

65. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious) 2:04:12

68. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious) 2:07:55

88. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco) 2:35:16

Profil 15. etape. Foto: letour.fr/en

Potek 15. etape:

Jasper Philipsen je zmagovalec etape!

5 kilometrov do cilja: Razlika znaša še 10 sekund, v ospredju je le še Thomas. Očitno bomo zmagovalca dobili po skupinskem sprintu glavnine.

17 kilometrov do cilja: Glavnina zaostaja za 23 sekund, v ospredju še vedno kolesarita Benjamin Thomas (Cofidis) in Alexis Gougeard (B&B Hotels).

25 kilometrov do cilja: Skupina z Groenewegnom je uspela ujeti glavnino. Ubežnika imata še vedno 25 sekund prednosti.

34 kilometrov do cilja: Ubežnika imata trideset sekund prednosti pred glavnino, skupina z Groenewegnom in Luko Mezgecom zaostaja več kot minuto za vodstvom dirke.

48 kilometrov do cilja: Izjemno hud tempo na čelu glavnine narekuje ekipa Trek – Segafredo z Američanom Quinnom Simmonsom. Tempa ne more držati Dylan Groenewegen, ki bi bil v primeru ciljnega sprinta med favoriti za zmago. V ospredju sta zdaj dva Francoza, Benjamin Thomas (Cofidis) in Alexis Gougeard (B&B Hotels).

54 kilometrov do cilja: Beg je ujet, zdaj pa napadajo kolesarji iz glavnine. Nemec Jonas Rutsch (EF Education First) je prvi, ki poizkuša zbežati skupini.

58 kilometrov do cilja: Težave za Jumbo-Vismo se nadaljujejo! Na tleh se je znašel tudi Jonas Vingegaard skupaj s Tiesjem Benootom. Vingegaard je že ujel glavnino. Nadaljuje tudi Benoot, ki pa ne izgleda najbolje.

63 kilometrov do cilja: Padec v glavnini! Na tleh sta se znašla Steven Kruijswijk in Wout Van Aert, dva kolesarja Jumbo-Visme. Kruijswijk se drži za ramo in ne izgleda dobro, Van Aert pa lahko nadaljuje. Nizozemec je medtem tudi odstopil.

64 kilometrov do cilja: Znova so organizatorjem Toura zagodli ubežniki, ki so se 64 kilometrov pred ciljem ulegli na cesto. Etapa se vseeno nadaljuje.

66 kilometrov do cilja: Prednost kolesarjev v begu se je spet povečala na slabi dve minuti. Vseeno glavnina še naprej brez težav kontrolira kolesarja na čelu dirke. Vse kaže, da bo o etapnem zmagovalcu odločil skupinski sprint.

91 kilometrov do cilja: Razmere na cesti se ne spreminjajo, prednost dveh ubežnikov le malo kopni. Zdaj znaša še minuto in pol.

104 kilometri do cilja: Ubežnika imata še vedno slabi dve minuti prednosti pred glavnino. V Franciji je izjemno vroče, temperature se gibajo celo okoli 40 stopinj Celzija. Na čelu glavnine največ dela opravljata ekipi BikeExchange in Trek Segafredo.

140 kilometrov do cilja: V begu sta še vedno Politt in Honore. Pred etapo je v ubežno skupino želel tudi Matej Mohorič, ki je dejal: “Res si želim v današnji beg. To je ena izmed mojih zadnjih priložnosti za etapno zmago.” Zaenkrat mu to ni uspelo.

157 kilometrov do cilja: Van Aert je ugotovil, da beg trojice ne bo prišel daleč, zato so ga pri ekipi Jumbo-Visma poklicali nazaj v glavnino. V ospredju vztrajata nemški prvak Nils Politt in Danec Mikkel Frolich Honore.

165 kilometrov do cilja: Glavnina ima dve minuti zaostanka za ubežno skupino, v kateri je tudi zelena majica Wout Van Aert.

Komentari

Vaš komentar