Šok za Pogačarja: šampion po hudi krizi predal rumeno majico

Kolesarstvo 13. Jul 202216:49 > 18:29 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Z enajsto etapo, s katero se je Dirka po Franciji prevesila v drugo polovico, je najhitreje opravil Danec Jonas Vingegaard. Kolesar Jumba Visme je na dan, ki je kolesarje peljal čez najvišji točki letošnjega Toura, mitska Galibier in Granon, napadel na zadnjem klancu in v globoko krizo spravil Tadeja Pogačarja. Danec je proti slovenskemu šampionu pridobil več kot tri minute ter mu vzel rumeno majico.

Še do nekaj manj kot pet kilometrov do cilja je kazalo, da ima dvakratni branilec zmage na Dirki po Franciji Tadej Pogačar vse pod nadzorom. Po napadih Jumbo Visme že na spustu z drugega od štirih klancev dneva je deloval zelo prepričljivo, na vzponu na Col de Granon, ki je cilj etape Toura gostil šele drugič, pa je imel ob sebi še pomočnika Rafala Majko.

A ko je 4,6 kilometra pred ciljno črto silovito pospešil še edini preostali član nizozemske ekipe zraven rumene majice Jonas Vingegaard, slovenski šampion tudi s pomočjo Majke ni našel odgovora. Dancu je to dalo še dodatno energijo in je prišel do svoje premierne etapne zmage na Dirki po Franciji. Pogačar pa se je znašel v hudi krizi, v zaključku bil hud boj s samim seboj in ciljno črto prečkal kar 2:51 za Dancem in mu predal skupno vodstvo. Po zaslugi bonifikacijskih sekund je kapetan Jumbo Visme proti Slovencu pridobil kar tri minute in sekundo ter prevzel rumeno majico, v seštevku katere ima zdaj 2:16 prednosti pred Romainom Bardetom (Team DSM), Pogačar pa je zdrsnil na skupno tretje mesto (+2:22).

Prva etapna zmaga na Touru in takoj rumena majica. Foto: Guliverimage

“Tega nisem pričakoval. Neverjetno, težko najdem besede. O tem sem vedno sanjal. Zmagati etapo na Touru, zdaj pa še rumena majica. Res izjemno. Zjutraj smo naredili načrt, da napadmo že od začetka. Dirka je bila zaradi nas res težka. Uspelo mi je priti do rumene, a mi ne bi uspelo brez izjemne ekipe. Vsi so bili fantastični. Nisem bil prepričan, če bom zlomil Tadeja. Na Galibierju je deloval res močno, znebila sva se vseh. Na zadnjem klancu pa sem si rekel, da moram poskusiti. Drugo mesto v skupnem seštevku je lepo, to sem dosegel lani. A želim si več. Boril se bom za rumeno vse do konca, želim jo pripeljati v Pariz,” je dejal novi vodilni na dirki Jonas Vingegaard. 

Da se s strani najmočnejše ekipe na letošnjem Touru obeta napadalna akcija, je bilo jasno že na drugem klancu dneva. Šest kilometrov pod prvokategoriziranim Col du Telegraphom je napad sprožil Primož Roglič, osamitev Pogačarja pa je ‘čebelam’ uspela na spustu proti Galibierju. Nizozemci so z agresivnim pristopom nadaljevali tudi ob vzponu na najvišjo točko Dirke po Franciji 2022, ko sta Rogla in Vingegaard skušala izmenično streti Pogačarja, a je ta uspešno odgovarjal na napade. Največjo ceno tega početja je sicer plačal aktualni olimpijski prvak v kronometru, ko ob pospeševanju mlajšega rojaka ni uspel držati tempa najboljših dveh kolesarjev na dirki.

Foto: Guliverimage

Roglič kljub agoniji nasmejan

Roglič je nato s pomočjo Davida Gauduja in njegove ekipe Groupama FDJ ter ekipnega tovariša Wouta van Aerta na spustu do Serre Chevalierja še ujel skupino z rumeno majico, a ob začetku zaključnega klanca na Col du Granon hitro znova omagal. Takrat je povsem v ospredju kolesaril še najdlje vztrajajoči ubežnik Warren Barguil (Arkea Samsic), v lov nanj pa se je podal njegov moštveni kolega Nairo Quintana.

Že takrat Pogačar in Majka nista odgovorila, kmalu je z napadom uspel še Romain Bardet. Ko pa je manj kot pet kilometrov do cilja odločilni napad sprožil še Vingegaard, se je začela agonija Pogačarja proti vrhu Granona. Iz metra v meter je izgubljal vse več, kmalu sta se mu odpeljala še Geraint Thomas in Adam Yates. Ko ga je prehitel še Gaudu, je bilo jasno, da je rumena majica izgubljena. V cilj je pripeljal z zaostankom skoraj treh minut, skupno pa zdrsnil na tretje mesto. Za tolažbo pa ostaja vodilni v seštevku bele majice.

“Na Galibierju sem se počutil dobro, kljub številnim napadom Jumbo Visme. Na koncu pa enostavno nisem imel močnih nog, trpel sem do ciljne črte. Morda so k temu botrovali napadi in pomanjkanje hrane, morda enostavno ni bil moj dan. Ne želim maščevanja, ampak dirkati do konca. Dal bom vse od sebe,” o prvem slabem dnevu na letošnjem Touru dejal Tadej Pogačar. 

“V začetku je zelo težko je nadzorovati, kdo gre v beg, saj nas v ekipi ni več veliko. Pobegnila sta van Aert in Laporte … Pri Jumbu so bili taktično danes res dobri. Izgubil sem tri minute, morda jih jutri pridobim nazaj. Boril se bom do konca,” pa je opozoril, da se ne bo predal.

Roglič je po vseh težavah ciljno črto prečkal kot 20., za moštvenim kolegom je zaostal 11 minut in 31 sekund. A vseeno je bil v družbi Seppa Kussa nasmejan, saj je Jumbo Visma dosegla zastavljeno – prevzela je rumeno majico. Roglič je v skupnem seštevku zdaj 14. (+13:54).

Kljub hudi krizi kolesar ekipe UAE Emirates nima veliko časa za počitek, saj je že jutri na vrsti še ena brutalna gorska etapa v Alpah. Pred kolesarji je kar 4660 višinskih metrov, s čimer si 12. etapa od Briancona do Alpe d’Hueza zasluži naziv kraljevske. Poleg zadnjega klanca bosta že pred tem na sporedu dva klanca ekstra kategorije. Še enkrat Galibier, a z druge strani (23 km; 5,1%), ter Col de la Croix de Fer (29,1 km; 5,2%).

Izidi, 11. etapa (Albertville – Col du Granon):

1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo Visma) 4:18:02

2. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic) + 0:59

3. Romain Bardet (Fra/Team DSM) 1:10

4. Geraint Thomas (VB/Ineos) 1:38

5. David Gaudu (Fra/Groupama FDJ) 2:04

6. Adam Yates (VB/Ineos) 2:10

7. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates) 2:51

8. Aleksej Lucenko (Kaz/Astana) 3:38

9. Steven Kruijswijk (Niz/Jumbo Visma) 3:59

10. Warren Barguil (Fra/Arkea Samsic) 4:16

20. Primož Roglič (Slo/Jumbo Visma) 11:31

85. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious) 30:32

90. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious) 30:37

136. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco) 37:23

Skupni seštevek (11/21):

1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo Visma) 41:29:59

2. Romain Bardet (Fra/Team DSM) + 2:16

3. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates) 2:22

4. Geraint Thomas (VB/Ineos) 2:26

5. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic) 2:37

6. Adam Yates (VB/Ineos) 3:06

7. David Gaudu (Fra/Groupama FDJ) 3:13

8. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora Hansgrohe) 7:23

9. Aleksej Lucenko (Kaz/Astana) 8:07

10. Enric Mas (Špa/Movistar) 9:29

14. Primož Roglič (Slo/Jumbo Visma) 13:54

82. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious) 1:24:55

84. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious) 1:27:30

113. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco) 1:49:20

Potek 11. etape:

Točkovanje za pikčasto majico na Col du Granon:

1. Jonas Vingegaard, 20 točk

2. Nairo Quintana, 15 točk

3. Romain Bardet, 12 točk

4. Geraint Thomas, 10 točk

5. David Gaudu, 8 točk

6. Adam Yates, 6 točk

7. Tadej Pogačar, 4 točke

8. Aleksej Lucenko, 2 točki

KONEC ETAPE: Vingegaard je zmagovalec, drugi je Quintana, tretji Barguil. Pogačar je ciljno črto prečkal z zaostankom

1 kilometer do cilja: Vingeggard pridobiva in je tik pred etapno zmago. Pogačar zaostaja že več kot dve minuti. Odpeljala sta se mu tudi David Gaudu in Adam Yates.

2 kilometra do cilja: Vingegaard je zdaj že minuto in pol pred Pogačarjem in bo zagotovo prevzel rumeno majico. Pogačar skuša omejiti časovne izgube, a se mu je odpeljal tudi Geraint Thomas. Danec je tudi pred etapno zmago.

3 kilometri do cilja: Medtem je vodstvo na cesti prevzel Quintana, ki pa se mu približuje Vingegaard. Član Jumbo Visme ima že minuto prednosti pred Pogačarjem in skuša Slovencu vzeti čim več sekund!

4 kilometri do cilja: Vingegaard še pridobiva proti Pogačarju in je virtualno že prevzel rumeno majico!

4,6 kilometra do cilja: Napad Vingegaarda! Odgovarja Majka, Pogačar pa ima težave, zaostal je nekaj metrov!

5 kilometrov do cilja: Prednost Francoza je padla pod minuto, Quintana se mu vse bolj bliža. Zaostanek rumene majice za Kolumbijcem je več kot pol minute, napadel pa je Romain Bardet (DSM).

6 kilometrov do cilja: V ospredju še vedno Barguil, ki proti ekipnemu kolegu Quintani počasi izgublja sekundo po sekundo. Prednost Kolumbijca pred rumeno majico pa znaša že več kot pol minute. Odlično delo pa za Pogačarja kljub okužbi s covid-19 opravlja Rafal Majka.

8 kilometrov do cilja: Skupina okoli Pogačarja, ki je vse manjša, je ujela ubežnika Geschkeja, kmalu bo tudi Teunsa in Latourja. Prvi je do njih prišel Quintana. Na cesti je spredaj nato le še Barguil, ki pa trpi in izgublja. Težko se bo izšlo za etapno zmago.

10 kilometrov do cilja: Kmalu po začetku zadnjega vzpona dneva je tempo zmanjšane glavnine izpustil Primož Roglič. Napadel pa je Nairo Quintana.

11,3 kilometra do cilja: Barguil začenja zadnji vzpon na Granon. Povprečen naklon znaša 9,2%. Prednost pred zasledovalno skupino z Geschkejem, Latourom in Teunsom znaša 2:12. Večja skupina z vsemi favoriti zaostaja nekaj manj kot štiri minute in pol.

Foto: Organizator dirke

16 kilometrov do cilja: Roglič je predvsem po zaslugi ekipe Groupama FDJ priključil s skupino Pogačarja. V njej je zdaj 16 kolesarjev, poleg rumene pa še zelena in bela majica.

20 kilometrov do cilja: Barguil še vedno vztraja na čelu dirke, zdaj ima pred Geschkejem že dve minuti prednosti. Skupina z rumeno majico pa se je skorajda povsem ustavila in skupina z Rogličem jim je že zelo blizu. Zadnji klanec na Col du Granon se začne dobrih 11 km pred ciljem.

30 kilometrov do cilja: V skupini z rumeno majico je zdaj tudi Wout van Aert, ki je počakal na Vingegaarda in Pogačarja. Jumbo Visma ima znova tam tri kolesarje, zraven je še Kruijswijk. Na spustu ne gre na polno, približuje se tudi skupina z Rogličem in Gaudujem.

40 kilometrov do cilja: Pred zadnjim vzponom je na vrsti kar 20 kilometrov spusta. Barguil vodi z 1:13 prednosti pred Geschkejem, nato sledi skupina z zeleno majico (+3:15). Nato sledita že Pogačar in Vingegaard (+4:27). Roglič je Galibier prečkal približno dve minuti za rojakom in ekipnim kolegom.

Točkovanje na Col du Galibier:

1. Warren Barguil, 20 točk
2. Simon Geschke, 15 točk
3. Pierre Latour 12 točk
4. Wout van Aert, 10 točk
5. Dylan Teuns, 8 točk
6. Ion Izagirre, 6 točk
7. Tadej Pogacar, 4 točk
8. Jonas Vingegaard, 2 točk

45 kilometrov do cilja: Barguil je že prišel na vrh Galibierja in bo prejel tudi nagrado Henrija Desgranga. Njegova prednost pred Geschkejem je malce manj kot minuto. Vmes so na cesti še nekateri ubežniki (tudi van Aert). Pogačar znova pospešuje, sledi mu le Vingegaard. Bardet in Thomas sta znova odpadla. Zaostanek manj kot pet minut.

46 kilometrov do cilja: Barguil ima v ospredju le še kilometer do vrha Galibierja. V ozadju pa Pogačar in Vingegaard varčujeta z močmi, zato se jima približujejo kolesarji iz ozadja. Med njimi pa ni Rogliča, ki zdaj verjetno čuti posledice padca minulo sredo.

47 kilometrov do cilja: Ob silovitem pospeševanju Pogačarja je skupina okoli njega povsem razpadla, sledi mu lahko le Jonas Vingegaard. Odpadli so prav vsi ostali.

Stik s skupino je izgubil Roglič, Pogačar pa v istem trenutku napada!

Nov napad Rogliča! Odgovarjata le Pogačar in Vingegaard. Skupina z rumeno majico znova razpada. Jumbo Visma dvakratnega branilca zmage na Touru napada s kar štirimi tekmovalci. Zraven sta še Kruijswijk in Kuss. 

50 kilometrov do cilja: Medtem ko se je situacija v ozadju nekoliko umirila (UAE je prevzel vajeti), pa ni nič manj zanimivo v ospredju. Sam v vodstvu je Barguil, ki mu je najbližje Simon Geschke. Popušča van Aert, ki pa ima v mislih verjetno tudi pomoč ekipi na zadnjem klancu na Col du Granon.

53 kilometrov do cilja: Tempo Rogliča in druščine je toliko padel, da so jih ujeli kolesarji iz preostanka glavnine. A Jumbo Visma še naprej ostaja številčno najmočnejša ekipa, saj so zraven tudi Kuss, Benoot, van Hooydonck in Kruijswijk.

54 kilometrov do cilja: Iz glavnine, ki za skupino z rumeno majico zaostaja približno pol minute, se je k četverici preselil Pogačarjev ekipni kolega Marc Soler. Roglič se ga je poskušal znebiti s pospeševanjem, a je Španec vendarle ujel stik.

56 kilometrov do cilja: Akcija v skupini z rumeno majico ne pojenja! Roglič in Vingegaard z izmeničnimi napadi skušata zlomiti Pogačarja, ki pa zaenkrat še uspešno odgovarja.

57 kilometrov do cilja: Iz skupine z rumeno majico je odpadel Christophe Laporte (Jumbo Visma), za nekaj časa tudi Thomas. A Britanec je nato uspešno priključil. Nov napad Vingegaarda! Noro, koliko dogajanja že na predzadnjem klancu.

60 kilometrov do cilja: Na spustu s Telegrapha je Roglič skupaj z Vingegaardom in Laportom uspel osamiti Tadeja Pogačarja! Četverici sledi le še Ineosov Geraint Thomas! Peterica začenja vzpon na Galibier.

63 kilometrov do cilja: Vodilna skupina, ki po spustu znova šteje 11 kolesarjev, je začela 17,7 kilometra dolg vzpon na Galibier. Povprečen naklon: 6,9%. Kmalu po kolesarjenju navkreber se je skupina zmanjšala na osem tekmovalcev.

66 kilometrov do cilja: Ob napadu Rogliča se je skupina okoli rumene majice zmanjšala na le okoli 20 kolesarjev. Odpadla sta 2. v skupnem seštevku Lennard Kämna (Bora) in 8. skupno Thomas Pidcock (Ineos).

68 kilometrov do cilja: Vzpon na Telegraphe je že za vodilnimi. Črto drugega gorskega cilja je po ogorčenem boju kot prvi prečkal Pierre Latour in osvojil deset točk. Presprintal je Barguila in Geschkeja. Trojica nadaljuje sama. Zdaj sledijo dobri štirje kilometri spusta, nato pa se začne skoraj 18 kilometrov dolg klanec na Galibier. Glavnina zaostaja  manj kot osem minut.

Točkovanje na Col du Telegraphe

1. Pierre Latour, 10 točk
2. Warren Barguil, 8 točk
3. Simon Geschke, 6 točk
4. Mikaël Chérel, 4 točke
5. Wout van Aert, 2 točki
6. Ion Izagirre, 1 točka

69 kilometrov do cilja: V ozadju se je za napad od daleč odločil Primož Roglič! Skupaj s pomočniki je razbil skupino okoli rumene majice, saj je tempo močno narasel! A šlo je le za pospeševanje.

70 kilometrov do cilja: Po akciji v začetku etape, ko je nato hitro odpadel s čela dirke na prvem klancu, je z dirko končal Mathieu van der Poel. Nizozemec je sestopil s kolesa. V ozadju tempo narekuje ekipa Tadeja Pogačarja.

75 kilometrov do cilja: Tempo v ospredju navija Warren Barguil, ki je poskrbel, da se je skupina pošteno zmanjšala. Poleg Bodnarja so odpadli še Laporte, Rutsch, Cattaneo, Politt, Van Keirsbulck in Pedersen, tako da je zdaj le še 10 kolesarjev v pravem begu. Prednost pred glavnino: 8:50.

80 kilometrov do cilja: Ubežniki so že začeli vzpenjanje na Telegraphe, ki mu potem sledi zelo malo premora pred klancem na Galibier. Prednost pred Pogačarjem in druščino pa je medtem narasla že na sedem minut in pol. Hitro je odpadel Maciej Bodnar (TotalEnergies).

Foto: Organizator dirke

90 kilometrov do cilja: Po spustu so misli kolesarjev že usmerjene k Col du Telegraphe. Klanec 1. kategorije se začne slabih 80 kilometrov pred ciljem, traja pa 11,9 kilometra s povprečnim naklonom 7,1%. Pričakovati gre, da bo ubežna skupina tu napadla, trenutno pa deluje složno. Njihova prednost znaša več kot pet minut in pol pred glavnino.

101,9 kilometra do cilja: Za vodilnimi je že prvi vzpon dneva. Prvi je črto gorskega cilja prečkal Pierre Latour in dobil pet točk v točkovanju za pikčasto majico. Na klancu je odpadel Mathieu van der Poel, spust proti Saint Jean de Mauriennu tako skupaj začenja 19 kolesarjev. Prednost pred glavnino: 4:05.

Točkovanje za pikčasto majico na Lacets Montvernier:

1. Pierre Latour, 5 točk
2. Simon Geschke, 3 točke
3. Warren Barguil, 2 točki
4. Wout van Aert, 1 točka

105 kilometrov do cilja: Ubežniki so že začeli vzpon na Montvernier. Na znamenite serpentine so vstopili s prednostjo skoraj štirih minut pred glavnino.

110 kilometrov do cilja: Prednost vodilne skupine je skokovito poskočila in zdaj znaša že 2:36 pred glavnino z rumeno majico. Med ubežniki je iz Jumbo Visme poleg van Aerta še Christophe Laporte, očitno Nizozemci pripravljajo teren za poznejše napade svojih kapetanov – Jonasa Vingegaarda in Primoža Rogliča.

120 kilometrov do cilja: van Aert in van der Poel sta tudi po uspešnem prečkanju letečega cilja nadaljevala z akcijo, kmalu se jima je v ospredju pridružil še Mattia Cattaneo (Quick Step). Zdaj pa se je begu pridružilo še 17 kolesarjev, tako da se je ustvarila močna ubežna skupina, med katerimi je najvišje postavljen Warren Barguil (+13:33). Med 20-erico ni nobenega Slovenca.

135,3 kilometra do cilja: Edini leteči cilj dneva je pripadel van Aertu, ki je tako še povišal prednost v boju za zeleno majico. Dvojica ima zdaj dobre pol minute prednosti pred šestimi zasledovalci, med katerimi je tudi Jan Tratnik. Glavnina zaostaja še nekaj sekund več.

140 kilometrov do cilja: Prednost ubežne dvojice je narasla na 40 sekund. Njun namen je predvsem kot prva prečkati leteči sprint v Aiguebelleju, ki bo na sporedu čez slabih pet kilometrov. Zasledovalcev ni več, v ozadju je le glavnina.

149 kilometrov do cilja: Takoj se vrstijo prvi napadi. Poskuša nosilec zelene majice Wout van Aert, zraven je še Mathieu van der Poel. V lovu za njima sta Matej Mohorič in Alexis Gougeard.

12.33, 151,7 kilometra do cilja: Dirka se začenja! Direktor Christian Prudhomme je zamahnil z zastavico in pred kolesarji je 151,7 kilometra dolga in zahtevna etapa. Po 50 kilometrih kolesarjenja jih čaka prvi klanec – Montvernier (2. kategorija, 3,4 km/8,2%).

12.15: Kolesarji so se že podali na pot, zaenkrat jih v olimpijskem mestu, ki je v zadnjih letih standarden gostitelj starta (2012, 2016, 2018, 2019 in 2021) čaka ‘zaprto’ dirkanje.

Vse skupaj se z zaprtim dirkanjem v Albertivillu začenja ob 12.15, ničti kilometer pa bo na sporedu predvidoma ob 12.30. Del trase je speljan po cestah, ki so se pred petimi leti zapisale v zgodovino slovenskega kolesarstva, ko je Primož Roglič kot prvi Slovenec v Serre Chevalierju slavil etapno zmago na Dirki po Franciji.

Danes je pred kolesarji 4070 višinskih metrov, pričakovati gre ognjemet med kapetani, ki pa morajo imeti v mislih, da zelo zahtevna etapa (še enkrat čez Galibier, nato pa še Croix de Fer in zaključni Alpe d’Huez) sledi tudi jutri. Ob visokih nadmorskih višinah jim ne bodo pomagale niti temperature, ki naj bi tudi na vzponih presegle 30 stopinj Celzija.

Profil 11. etape. Foto: letour.fr/en

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!