Pogačar odgovoril na izziv Rogliča in prišel do rumene

Kolesarstvo 7. Jul 202216:41 > 17:15 1 komentar
Foto. Guliverimage

Na šesti, najdaljši etapi letošnjega Toura, smo videli pričakovan razplet. Po dolgem, a neuspešnem begu rumenega Wouta van Aerta se je zmage v Longwyju veselil Tadej Pogačar, ki je imel največ moči na zaključnem vzponu. Z dolgim ciljnim sprintom je odgovoril na napad Primoža Rogliča! Branilec zadnjih dveh skupnih zmag na Touru prevzema tudi rumeno majico!

Čeprav je bila šesta in najdaljša etapa letošnjega Toura po pregledu trase na prvi pogled videti kot ravninska, pa je v zaključku skrivala pravo razburjenje. Valovitih zadnjih 20 kilometrov, v katerih so se skrivali številni kratki vzponi in spusti, so iz konkurence za dnevno slavje ‘odstranili’ sprinterje, o zmagovalcu pa so med seboj odločali kapetani ekip, ki si želijo skupnega slavja.

In od vseh je imel največ moči prav zmagovalec zadnjih dveh Dirk po Franciji Tadej Pogačar. Ta je imel na kratkem, a strmem zaključnem klancu v Longwyju prestavo več od konkurence. Prvi je napad sicer sprožil Primož Roglič, a je Zasavec poskusil predaleč od cilja. Vseeno veseli dejstvo, da je član Jumbo Visme po včerajšnjih težavah bil konkurenčen najboljšim.

Zaključek v Longwyju: 

“Vsakič, ko zmagam, je bolje. Bil je zelo zahteven dan, že vse od starta. Najmočnejši je šel v beg, borili smo se, da smo ga ujeli. Glavnina je bila močnejša. Na vzpone sem prišel z močnimi nogami, ekipa me je pripeljala v super položaj. Res sem vesel. Na zadnja dva klanca smo šli na polno, bilo je hektično. Imel sem dobre noge, da sem napadel. In uspelo mi je. Ne bi me motilo, če bi rumeno nosil do konca. Zelo sem vesel ob zmagi, vsaka dodatna stvar je le še bonus. Tudi majica vodilnega,” je po slavju v Longwyju dejal Pogačar.

Pogačar je za sabo pustil Michaela Matthewsa (Team BikeExchange Jayco) in Davida Gauduja (Groupama FDJ), po zaslugi bonifikacijskih sekund pa je s sedmo karierno etapno zmago na Touru prevzel tudi vodstvo v boju za rumeno majico. Roglič je na koncu zasedel deveto mesto (v času zmagovalca), dve mesti pred njim je končal tudi Jonas Vingegaard (Jumbo Visma).

Slabše pa je šlo njunemu moštvenemu kolegu Woutu van Aertu. Ta je po številnih poskusih bega v začetku dneva nato dolgo časa bežal s Quinnom Simmonsom in Jakobom Fuglsangom, na koncu poskušal tudi sam, a tokrat z nepričakovano potezo vendarle ‘brcnil v temo’. V zaključku je izgubil stik z glavnino in preveč časa, da bi lahko obdržal rumeno majico, ki jo tako predaja glavnemu favoritu za končno slavje.

Ta bo jutri, ko karavano čaka prva gorska etapa na letošnjem Touru, branil štiri sekunde pred Nickom Powlessom (EF EducationPost) in 31 pred Vingegaardom. Zaključni vzpon bo najtežji, saj bodo pedala poganjali na slovitem La Planche des Belles Fillesu, kjer smo pred dvema letoma videli neverjeten zaključek, ko je Pogi na predzadnji dan prišel do prvega skupnega slavja na Dirki po Franciji.

Izidi šeste etape (Binche – Longwy, 219,9 km):

1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) 4:27:13

2. Michael Matthews (Avs/BikeExchange-Jayco) isti čas

3. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)

4. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers)

5. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic)

6. Dylan Teuns (Bel/Bahrain-Victorious)

7. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)

8. Daniel Martinez (Kol/Ineos Grenadiers)

9. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)

10. Romain Bardet (Fra/Team DSM)

62. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco) + 3:48

75. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious) 5:23

122. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious) 7:28

Skupni seštevek (6/21):

1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) 20:44:44

2. Neilson Powless (ZDA/EF Education-EasyPost) + 0:04

3. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) 0:31

4. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers) 0:39

5. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers) 0:40

6. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers) 0:46

7. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-Hansgrohe) 0:52

8. Daniel Martinez (Kol/Ineos Grenadiers) 1:00

9. Romain Bardet (Fra/Team DSM) 1:01

10. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ) 1:02

28. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 2:27

47. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco) 6:01

80. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious) 12:18

148. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious) 24:58

Potek šeste etape

KONEC ETAPE! V zaključku je prvi napad sprožil Primož Roglič, a je bilo prekmalu. Odgovoril je Tadej Pogačar in prišel do sedme etapne zmage na Dirki po Franciji, s katero prvič letos prevzema tudi vodstvo v skupnem seštevku.

1,4 kilometra do cilja: Francozu vendarle ni uspelo. Kdo bo imel največ moči v zaključku? Na čelu zdaj Rafal Majka, Pogačarjev najboljši pomočnik.

2 kilometra do cilja: Vuillermoz je še naprej v ospredju, a zdaj se začenja ciljni vzpon.

5 kilometrov do cilja: Na najstrmejšem delu je napadel Alexis Vuillermoz (TotalEnergies) in si privozil nekaj prednosti. Silovito odgovarja Tadej Pogačar!

6 kilometrov do cilja: Na kratkem, a zelo strmem vzponu na Pulventeux je v ospredju Luka Mezgec, ki pomaga Michaelu Matthewsu.

9 kilometrov do cilja: Že tako razredčeno glavnino je zdaj še bolj opustošil nov padec. Na tleh se je v nevarnem desnem zavoju znašel Aleksandr Vlasov. V ospredju pa napad Mohoriča, a je bil Slovenec hitro ujet.

11 kilometrov do cilja: Bega neumornega Belgijca je konec, glavnina ga je enostavno pogoltnila! In hitro je izgubil stik z glavnino, verjetno ob tudi ob rumeno majico. O zmagi bo odločal zaključek.

13 kilometrov do cilja: Padci v glavnini! Zaplet bolj v ozadju, zraven je bil tudi Primož Roglič, a obstal na kolesu!

16 kilometrov do cilja: Prednost rumene majice se topi, zdaj znaša le še 23 sekund. Van Aert je že začel vzpon četrte kategorije (1,6 km; 4,4%).

20 kilometrov do cilja: V zadnjih 20 kilometrov van Aert vstopa s prednostjo 46 sekund. Glavnina se vse bolj približuje, a Belgijec pred zadnjima vzponoma ne želi odnehati. V ozadju najbolj resno v lovu ekipa Ineosa.

30 kilometrov do cilja: Glavnina je močno stopila na pedala in se vodilnima približala le na dobro minuto (1:07). Van Aert je odgovoril s silovitim pospeševanjem, ki mu Simmons ni uspel slediti. Belgijec zdaj sam kolesari v ospredju.

40 kilometrov do cilja: Dvojica še naprej vztraja v ospredju, zdaj je njuna prednost okoli 1:40. A v ozadju je v se bolj pestro, pričakovati gre, da se bo razlika še zmanjšala.

50 kilometrov do cilja: Kolesarji so vse bližje zanimivemu zaključku. V zadnjih 50 kilometrov v najboljšem položaju vstopata van Aert in Simmons, ki imata pred glavnino znova skoraj dve minuti prednosti.

64 kilometrov od cilja: Danec Fuglsang se je ustavil ob cesti za malo potrebo in ni skušal več ujeti čela dirke. Očitno je obupal v želji, da bi šel beg do konca. V ospredju tako le še rumeni van Aert in Simmons. Njuna prednost pred glavnino znaša približno minuto in 40 sekund.

70 kilometrov do cilja: Po številnih poskusih za pobeg je to slabih 150 kilometrov pred ciljem uspelo trojici Wout van Aert (Jumbo Visma), Quinn Simmons (Trek Segafredo) in Jakob Fuglsang (Israel PremierTech). Njihova prednost je znašala že skoraj štiri minute, zdaj se je zmanjšala na manj kot dve. Ostali kolesarji so vsi skupaj v glavnini.

Profil 6. etape. Foto: letour.fr/en

Komentarji (1)

Prikaži vse komentarje