Spektakel v gorah: Vingegaard odčital lekcijo Pogačarju, rumena majica Avstralcu

Kolesarstvo 5. Jul 202317:24 3 komentarji
Pogačar Vingegaard
Foto: Guliverimage

Peta etapa dirke po Franciji je ponudila ognjemet med kapetani. Na zadnjem vzponu dneva je silovito napadel Jonas Vingegaard (Jumbo Visma) in pustil za seboj tudi Tadeja Pogačarja. Branilec lanske zmage je do cilja proti Slovencu pridobil minuto in štiri sekunde. Novi nosilec rumene majice je zmagovalec dneva Jai Hindley, ki je po dolgem begu v cilju zadržal 34 sekund prednosti pred Vingegaardom.

Avstralec Jai Hindley je veliki zmagovalec pete etape dirke po Franciji. Lanski prvak Gira je kronal odlično delo svoje ekipe Bore-hansgrohe, saj se je na zadnjem vzponu pirenejskega spektakla po dolgem begu odločil za napad, ki mu ni uspel slediti nihče. V cilj v Larunsu je pripeljal sam in z 32 sekundami prednosti pred najbližjimi zasledovalci. Čeprav je imel med etapo Hindley že več kot štiri minute prednosti, pa mu je tudi ta razlika zadoščala, da bo na svoji prvi dirki po Franciji jutri oblekel rumeno majico.

Za njim so ciljno črto skupaj prečkali Giulio Ciccone, Felix Gall, Emmanuel Buchmann in Jonas Vingegaard. Danec se je na vzponu na Marie Blanque po odličnem delu ekipe Jumbo Visma, kjer sta tempo narekovala predvsem Sepp Kuss in za kratek čas tudi eden od ubežnikov dneva Wout van Aert, odločil za silovito pospeševanje. Tadej Pogačar, njegov glavni izzivalec za končno slavje, ni uspel slediti lanskemu zmagovalcu in vse do vrha vzpona izgubil več kot pol minute. Že prej je zaostal nosilec rumene majice in Pogačarjev pomočnik Adam Yates, ki pa je na spustu Slovenca s še nekaterimi kolesarji ujel. A vseeno je prednost Vingegaarda naraščala, v cilju je znašala minuto in štiri sekunde.

Prvi pravi gorski test na letošnji francoski pentlji je velike spremembe prinesel v skupnem seštevku. Rumeno majico je prvič v karieri oblekel Hindley, ki ima pred drugim Vingegaardom 47 sekund naskoka. Tretji je Ciccone (+1:03), četrti Buchmann (+1:11), nato pa sledita oba kolesarja danes poraženega moštva UAE Emirates. Peti je Yates (+1:34), na šestem mestu pa najdemo Pogačarja, ki za vodilnim Avstralcem zaostaja minuto in 40 sekund. Razlika med glavnima favoritoma za končno slavje pa torej trenutno znaša 53 sekund v prid Vingegaarda.

“Ne, to ni bil načrt. Vse je bilo improvizirano. Slučajno sem se znašel v ubežni skupini in tam zunaj res užival,” je v prvem odzivu za organizatorje dirke o številčni ubežni skupini dejal 27-letni Hindley.

“Res je neverjetno, nimam besed. Iz avta so ves čas kričali name, naj dirkam na vso moč do ciljne črte. Nisem ravno veliko slišal, saj sem želel pridobiti kar največ časa. Neverjetno je, da sem se znašel v rumeni majici,” je še dodal Avstralec.

“Nisem vedel, kaj naj pričakujem na prvem Touru. Težko je kar priti sem z visokimi ambicijami, a želel sem biti tekmovalen in tu zabeležiti kakšen uspeh. Uspelo pa mi je kar z etapno zmago,” je za konec dejal novi vodilni v seštevku.

Jai Hindley
Veselje Hindleyja. Foto: Profimedia

Po slabem dnevu pa Pogačar – tako kot tekmeci – ne bo imel veliko časa za počitek. Kolesarje jutri čaka še druga pirenejska etapa, ki bo še zahtevnejša od današnje. Start bo v Tarbesu, nato pa sledi 144,9 kilometrov dolga pot do cilja v Cauterets-Cambasqueju. Na poti do tja jih čakajo štirje kategorizirani vzponi. Najprej Capvern-les-Bains (3. kategorija, 5,6 km/4,8%), nato pa še veliko težji Col d’Aspin (1. kategorije, 12km/6,5%). Zaključek bo brutalen, naprej na najvišjo točko letošnjega Toura – Col du Tourmalet (ekstra kategorije, 17,1km/7,3%), nato pa po spustu do Pierrefitte-Nestalasa še zadnji klanec dneva do Cauterets-Cambasqueja (16 km/5,4%).

Potek 5. etape dirke po Franciji:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje