Tour za Slovenijo veliko več kot le Roglič in Pogačar

Kolesarstvo 28. Jun 202211:00
Delite:
Slovenci skupaj na dirki po Franciji 2020. Foto: AP Photo/Christophe Ena

Pet slovenskih kolesarjev bo 1. julija prisotnih na startu letošnje izvedbe Dirke po Franciji. Tadej Pogačar, Primož Roglič, Matej Mohorič, Jan Tratnik in Luka Mezgec zaokrožujejo peterico, s katero lahko računamo na najvišja mesta. Spomniti pa se je potrebno tudi tistih kolesarjev, ki so vsem zdajšnjim zvezdnikom tlakovali pot na francosko pentljo.

Pet slovenskih kolesarjev na eni izvedbi Dirke po Franciji je izenačitev rekorda iz leta 2020 po številu Slovencev na velikem Touru. Takrat so po francoskih cestah kolesarili Tadej Pogačar, Primož Roglič, Matej Mohorič, Luka Mezgec in Jan Polanc. Tokrat slednjega ne bo, priložnost pa dobiva Jan Tratnik. Znova si lahko nadejamo izjemnih uspehov. Na Dirki po Franciji ima Slovenija za zdaj tri zmagovalce etap: Primožu Rogliču, ki je leta 2017 slavil kot prvi, in Tadeju Pogačarju se je lani z dvojčkom zmag pridružil Matej Mohorič, ki bo podobno poizkušal ponoviti tudi letos.

Od osmerice Slovencev v WorldTour seriji jih bo tako nastopalo kar pet, poleg Polanca bosta manjkala še Domen Novak in Matevž Govekar (oba Bahrain Victorious).

Svoje načrte imajo tudi Mohorič, Tratnik in Mezgec

O Primožu Rogliču in Tadeju Pogačarju je vedno prelitega ogromno črnila, kaj pa ostala trojica, ki jo bomo od 1. do 24. julija lahko spremljali na Dirki po Franciji?

Za Luko Mezgeca bo to tretji zaporedni nastop na Touru. Debitiral je leta 2020, ko je imel bolj proste roke kot lani (in kot jih bo najverjetneje imel letos). Takrat je na dveh etapah končal celo kot drugi, obakrat je dobil sprint večje skupine, zagodel pa mu je Soren Kragh Andersen, ki je v obeh primerih presenetil glavnino. Lani je deloval kot oproda za Michaela Matthewsa, najverjetneje pa bo tudi letos njegova naloga podobna. Ekipa Team BikeExchange namreč na Tour pošilja tako Matthewsa kot Dylana Groenewegena, za katerega je Mezgec kolesaril že na Dirki po Sloveniji.

Foto: Uroš Skaza

34-letnik ima na Grand Tourih eno etapno zmago: leta 2014 je dobil zadnjo etapo Dirke po Italiji. Glede na potek Toura se mu lahko v naslednjem mescu ponudi nova priložnost, da sprinta tudi zase.

O Mateju Mohoriču ni potrebno izgubljati preveč besed. Lani je postal tretji Slovenec z etapno zmago na Touru. Dobil je dve najdaljši etapi in se utrdil v samem vrhu svetovnega kolesarstva. Ekipa Bahrain – Victorious na Tour prihaja motivirana, predvsem po neuspehu na domači Dirki po Sloveniji, kjer so Matej Mohorič in sotekmovalci ostali brez etapne zmage. Tudi 27-letnik je bil vidno razočaran, a zdaj je čas za največjo dirko na svetu. To bo Mohoričev četrti zaporedni nastop na Touru, lani je končal kot 31. v generalni razvrstitvi.

Jan Tratnik in Matej Mohorič. Foto: guliverimage

Družbo v ekipi mu bo delal Jan Tratnik, ki bo drugič del francoske pentlje. Po treh letih premora se vrača na največjo dirko na svetu z lepimi obeti in kot vnovičen slovenski prvak v kronometru (naslov je osvojil že četrtič). Priljubljeni Syuk bo najverjetneje dirkal kot pomočnik za Italijana Damiana Carusa in Avstralca Jacka Haiga, iskal pa bo tudi svoje priložnosti za presenečenje na kakšni izmed etap. Priložnost bo že takoj na začetku, na kronometru, kjer ne bo v ožjem krogu favoritov, zagotovo pa si lahko obeta visoko uvrstitev po prvem dnevu tekmovanja.

A kolesarstvo se ni začelo z zdajšnjimi zvezdniki. Slovenci na največji kolesarski dirki na svetu sodelujejo že 86 let. Prvi je bil leta 1936 Franc Abulnar. Kdo pa so vsi slovenski kolesarji, ki so nastopili na francoski pentlji? Na Touru jih je nastopilo že dvajset.

Vsi Slovenci na Touru:

Franc Abulnar: Kot prvi Slovenec je na Dirki po Franciji leta 1936 nastopil Franc Abulnar, ki je kolesaril za ekipo Hermes Ljubljana. Takrat je dirko dobil Belgijec Sylvere Maes, za prevoženih 4442 kilometrov je potreboval 142 ur. Abulnar je odstopil na 9. etapi od Briancona do Digna. Njegova najboljša uvrstitev je 51. mesto na 8. etapi.

Primož Čerin: Na Touru je Čerin nastopil dvakrat, obakrat pa se je uvrstil med najboljših 40 (leta 1986 in leta 1989). Je prvi Slovenec z več kot enim nastopom na Grand Tourih (skupno jih je zbral sedem).

Jure Pavlič: Pavlič je bil na Touru dvakrat: leta 1989 in 1991. Njegova najboljša etapna uvrstitev je 12. mesto, leta 1989 je bil skupno 74.

Andrej Hauptman: Prehajamo k bolj poznanim imenom širši slovenski javnosti. Andrej Hauptman, športni direktor Tadeja Pogačarja in ekipe UAE Team Emirates, je na Touru nastopil kar trikrat: v letih 2000, 2002 in 2003. Zanimivo je, da zdaj 47-letnik nikoli ni “videl” Elizejskih poljan. Vse tri Toure je končal predčasno. Njegova najboljša etapna uvrstitev je prišla leta 2002, ko je bil na eni etapi celo četrti

Martin Hvastija: Prenose Toura s komentiranjem že vrsto let pomaga popestriti Martin Hvastija, ki je tudi sam dvakratni udeleženec Dirke po Franciji. Tam je kolesaril v letih 2002 in 2004, njegov najboljši dosežek pa je 14. mesto na etapi leta 2002. Takrat je bil skupno 128., leta 2004 pa dirke ni končal.

Gorazd Štangelj: Trenutni športni direktor ekipe Bahrain – Victorious Gorazd Štangelj je na Toruu nastopil enkrat, in sicer leta 2005, ko je bil v Parizu na skupno 87. mestu. Za razliko od francoske ima veliko več izkušenj na italijanski pentlji. Giro je kolesaril kar desetkrat.

Matej Mugerli: Mugerli je Tour vozil leta 2006, ko je končal na 117. mestu. Državni prvak iz leta 2014 je poleg Toura kolesaril tudi na Vuelti (leta 2005).

Tadej Valjavec: Valjavec je kot prvi Slovenec prodrl med najboljših 10 v skupnem seštevku Toura. Leta 2008 je bil namreč deveti. Pred tem je nastopil še na dveh Tourih, leta 2006 in 2007, tudi takrat pa je obakrat vknjižil vrhunska rezultata (16. oziroma 19. mesto).

Simon Špilak: Špilak je v bogati karieri zbral tri nastope na Touru, nikoli pa se ni izkazal tako kot na drugih dirkah, na katerih je sodeloval (primer Dirka po Švici, ki jo je dvakrat dobil). Dvakrat je na Touru odstopil, enkrat končal na 109. mestu (2009). 17. mesto je njegova najboljša etapna uvrstitev.

Grega Bole: Bole je v boju za rumeno majico nastopil štirikrat, prvič leta 2010, zadnjič leta 2017. Njegova najboljša uvrstitev je 125. metso v skupnem seštevku.

Borut Božič: Leta 2017 je zadnjič na Touru nastopil tudi Borut Božič, tudi zanj je bil to četrti nastop na dirki.

Jani Brajkovič: Izjemne uspehe je v Franciji nizal Brajkovič, predvsem leta 2012, ko je francosko pentljo zaključil na skupnem 9. mestu. Tour je vozil v letih 2010, 2011, 2012, 2013 in 2017. Dvakrat ga ni končal, trikrat pa se je uvrstil med najboljšo petdeseterico, kot že omenjeno najboljši je bil deveti.

Kristijan Koren: Tour je Koren vozil kar osemkrat, rezultata iz let 2011 in 2012 pa sta se mu zaradi dopinga izbrisala.  Skupno je bil najboljši leta 2015, ko je bil 69. Koren je pred nekaj dnevi postal slovenski državni prvak.

Luka Pibernik: Leta 2016 je Pibernik kolesaril svoj edini Tour. Končal je na 102. mestu.

Jan Polanc: Za Polancem sta dva Toura, leta 2020 je Pogačarju pomagal do skupne zmage, sam pa dirko zaključil na 40. mestu. Prvič je francoske ceste okusil leta 2016. Letos svojemu rojaku ne bo pomagal braniti rumene majice.

Primož Roglič: Roglič gre letos že petič na Tour. Na Dirki po Franciji ima tri etapne zmage. Leta 2017 je postal prvi slovenski kolesar z etapno zmago na največji dirki na svetu. Skupno je najboljši končal kot drugi leta 2020, ko je rumeno majico izgubil na predzadnji dan po izjemnem kronometru Tadeja Pogačarja.

Jan Tratnik: Tratnik gre drugič na Tour. Prvič smo ga lahko tam spremljali leta 2019, eno izmed etap je končal celo na 3. mestu. Syuk je takrat skupno končal kot 93.

Matej Mohorič: Mohorič že dobro pozna francoske ceste, saj bo to njegov četrti Tour. Lani je osvojil dve etapni zmagi, prvič pa je nastopil leta 2019. Tour bo vozil že četrtič zapoired, pred tem se je udeleževal Gira in Vuelte.

Luka Mezgec: Za Luko Mezgeca bo to že tretji zaporedni Tour, ki ga pred letom 2020 ni vozil nikoli. S tem svoje zaupanje v 34-letnika kažejo pri ekipi BikeExchange, kjer bo znova pomagal sprinterjema Michaelu Matthewsu in Dylanu Groenewegenu. Leta 2020 je na svojem krstnem Touru dve etapi končal celo kot drugi.

Tadej Pogačar: Pogačar gre tretjič na Tour, oba dozdajšnja nastopa pa je končal v rumeni majici. Na 42 etapah francoske pentlje ima že 6 etapnih zmag: dobi torej vsako sedmo etapo, na kateri nastopi. Lahko še tretjič stopi na najvišjo stopničko na Elizejskih poljanah?

Letošnjo Dirko po Franciji bomo podrobno spremljali tudi na naši spletni strani. Poleg vseh tematskih člankov, ki jih lahko dnevno pričakujete do petkovega starta, in spremljanja vseh etap v živo, za tiste, ki jim kolesarstvo ni najbolj poznano, pripravljamo rubriko ABC Toura. V njem bomo odgovarjali na najbolj preprosta vprašanja o dirki leta.

Vsak dan po etapi pa bomo s pomočjo kolesarskega strokovnjaka pripravili še pregled dneva in napoved naslednjega v rubriki Čez balanco. V njej bodo izmenično sodelovali Miha Koncilija, Valter Bonča, Marko Kump, Uroš Murn, Gorazd Penko in Janez Brajkovič.

Komentari

Vaš komentar