Toura je konec, kolesarska sezona pa gre dalje

Kolesarstvo 25. Jul 202219:56
Delite:
Foto: guliverimage

Po končani Dirki po Franciji kolesarska sezona ne počiva. Že se je začela ženska izvedba Toura, konec meseca julija se za fante dogajanje nadaljuje s klasiko San Sebastian in Dirko po Poljski. Nato sledi še tretji Grand Tour sezone, španska Vuelta.

Dirka po Franciji se ni končala po željah slovenskih navdušencev nad kolesarstvom. Primož Roglič je zopet padel in predčasno zaključil nastopanje na francoski pentlji, Tadej Pogačar pa je kljub izjemni vožnji na koncu končal kot drugi v generalni razvrstitvi. Dosežek je vseeno izjemen, a Pogačar je na Tour prišel le po rumeno majico.

Trije tedni na francoskih cestah so minili kot bi mignil, a s tem je vse prej kot konec kolesarskega dogajanja v letošnji sezoni.

Zdaj sledita klasika San Sebastian in večetapna Dirka po Poljski, kjer naših najboljših kolesarjev ni za pričakovati. Že sredina avgusta pa bo polna novih izjemnih bitk na cestah. 14. in 17. avgusta sta namreč na sporedu cestna dirka in kronometer na evropskem prvenstvu.

Letos EP poteka v nemškem Münchnu. Lanski evropski prvak Italijan Sonny Colbrelli bržčas ne bo branil naslova, saj zaradi težav z zdravjem že nekaj časa ne kolesari. Srebro je osvojil Belgijec Remco Evenepoel, bron pa Francoz Benoit Cosnefroy. Italijani bodo vseeno napadali že peto zaporedno zmago na evropskem prvenstvu. Leta 2018 je slavil Matteo Trentin, leta 2019 Elia Viviani, leta 2020 je bil najboljši Giacomo Nizzolo, lani kot že rečeno Sonny Colbrelli.

Videli bomo, kdo izmed slovenskih kolesarjev se bo podal v boj za evropski naslov, najverjetneje pa tam ne bo Rogliča in Pogačarja.

Oba tudi brez Vuelte?

Vse glasnejše pa so govorice, da na naslednji (in hkrati zadnji) tritedenski dirki sezone, španski Vuelti, ne bo ne Tadeja Pogačarja, ne Primoža Rogliča. Dirka po Španiji se začne 19. avgusta. Vprašanje je, če bo Roglič zaradi poškodbe, ki jo je staknil na Touru, sploh okreval do sredine avgusta, danes so se v medijih oglasile še novice, da je malo verjeten tudi nastop Pogačarja, ki po treh tednih intenzivnega dirkanja seveda potrebuje počitek. Vuelta se namreč začne čez manj kot mesec dni.

A pustimo se presenetiti. Roglič si je rane po neuspehih na Touru celil prav na Vuelti, ki jo je osvojil že trikrat zapored. Če bo okreval, bo napadel še četrto zaporedno rdečo majico. Poleg tega je Pogačar na začetku sezone dejal, da je v njegovem planu poleg Toura tudi Dirka po Španiji.

Bo Primož Roglič napadel tudi četrto zmago na Vuelti? Foto: guliverimage

Jesenski del sezone

Poznopoletni in jesenski del sezone pa je namenjen enodnevnim dirkam. Konec avgusta se sicer začne še Dirka po Beneluksu, nato pa napoči sezona klasik. 9. in 11. septembra bosta na sporedu kanadski preizkušnji v Quebecu in Montrealu, 18. septembra pa sledi že svetovno prvenstvo v kronometru. Teden dni kasneje bo na sporedu še cestna dirka, na kateri se bodo kolesarji borili za mavrični dres svetovnega prvaka. Dvakrat zaporedoma ga je osvojil Francoz Julian Alaphilippe, ki pa je v letošnji sezoni vse prej kot v vrhunski formi. Poleg tega ima ogromno težav z zdravjem in poškodbami, prav te dni je dirkal na Dirki po Valoniji, a zaradi covida-19 predčasno zapustil ekipo.

Svetovno prvenstvo letos gosti Wollongong, mesto v avstralski zvezdni državi Novi Južni Wales.

Oktobra se karavana znova seli v Italijo. Klasika Giro dell’Emilia, ki jo je lani dobil Primož Roglič, bo na sporedu 1. oktobra, spomenik Dirka po Lombardiji, na kateri je bil v pretekli izvedbi najboljši Tadej Pogačar, pa 8. oktobra. Lombardija bo še zadnji letošnji spomenik. Prvi štirje so potekali v spomladanskem delu sezone, zelo uspešni pa so bili tudi za slovenske kolesarje.

Matej Mohorič je namreč osvojil dirko Milano – Sanremo. Na Dirki po Flandriji je bil najmočnejši Nizozemec Mathieu van der Poel, dirko Pariz – Roubaix je dobil njegov rojak Dylan van Baarle, preizkušnjo Liege-Bastogne-Liege pa domačin Remco Evenepoel. Mohorič bo imel po razočaranju na Touru, ko ni osvojil nobene etapne zmage, ob tem pa le na 19. etapi uspel pobegniti v ubežno skupino, v Lombardiji novo priložnost za izjemno odmeven rezultat, prav tako tudi Roglič in Pogačar, slednji bo branil lansko zmago.

Komentari

Vaš komentar