Merlier do zmage, Roglič in Pogačar zaradi padcev zaostala

Kolesarstvo 28. Jun 202117:15 > 18:26
Veselje ekipe Alpecin - Fenix po etapi. Foto: REUTERS/Stephane Mahe

Tim Merlier (Alpecin - Fenix) je zmagovalec tretje etape Dirke po Franciji. Zmaga Belgijca pa je v senci padcev v zadnjih kilometrih etape.

Deset kilometrov pred ciljem je hudo padel Primož Roglič. Slovenski kolesar se je zapletel z Italijanom Sonnyjem Colbrelijem ter padel na svojo levo stran. Na koncu je za zmagovalcem zaostal več kot minuto in 20 sekund.

Tri kilometre pred ciljem ni imel sreče niti Tadej Pogačar. Ta se je znašel v gneči po padcu v glavnini, za Merlierjem pa je na koncu zaostal 25 sekund.

Še en hud padec se je zgodil v zadnjih metrih etape. Po prerivanju sta na tleh pristala Caleb Ewan (Lotto Soudal) in Peter Sagan (Bora Hansgrohe), ki sta veljala za ena izmed favoritov za zmago na etapi.

Ekipa Alpecin – Fenix je tako na svojem prvem nastopu na Touru dobila že drugo etapo. Tudi na drugem mestu na dananšnji etapi je končal kolesar belgijske ekipe, in sicer Jasper Philipsen. Tretji je končal Francoz Nacer Bouhanni (Cofidis).

Že na začetku etape je Roglič izgubil enega svojih pomočnikov. Po padcu Gerainta Thomasa je namreč odstopil Robert Gesink. Zelo slab dan za ekipo Jumbo – Visma pa se je torej končal z Rogličevim zaostankom več kot minute za zmagovalcem.

V skupnem seštevku še vedno vodi Mathieu van der Poel (Alpecin – Fenix), ki ima sedaj osem sekund prednosti pred Julianom Alaphilippom (Deceuninck Quick – Step). Tretji je Richard Carapaz (Ineos). Tadej Pogačar je sedaj na šestem mestu z zaostankom 39 sekund. Primož Roglič je na dvajsetem mestu z zaostankom 1:35.

Skupni vrstni red po tretji etapi

 1. Mathieu Van der Poel (Alpecin – Fenix) 12:58:53
 2. Julian Alaphilippe (Deceuninck Quick-Step) +0:08
 3. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) +0:31
 4. Wout van Aert (Jumbo-Visma) +0:31
 5. Wilco Kelderman (Bora – Hansgrohe) +0:38
 6. Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) +0:39
 7. Enric Mas (Movistar) +0:40
 8. Nairo Quinatana (Arkea Samsic) +0:40
 9. Pierre Latour (Team TotalEnergies) +0:45
 10. Segio Higuita (EF Education First) +0:52 

 1. Primož Roglič (Jumbo-Visma) +1:35
 1. Matej Mohorič (Bahrain – Victorious) +3:29
 1. Luka Mezgec (Team BikeExchange) +7:41

Informacije o etapi:

183 kilometrov so kolesarji danes vozili med Lorientom in Pontivyjem. Prekolesarili so tudi 1539 višinskih metrov. Vremenska napoved je bila vse prej kot spodbudna. Za Bretanijo, kjer so kolesarji vozili že tretji dan, je bilo danes napovedano deževje.

Profil tretje etape Dirke po Franciji: 

65 kilometrov pred ciljem je bil edini leteči cilj na etapi (La Fourchette). Tam so se podeljevale točke, ki štejejo v seštevek za zeleno majico.

Cilj etape je bil po dolgem spustu, tri kilometre pred koncem pa se začne ravnina do ciljne črte. Zaključek bo izjemno tehničen z dvema 90-odstotnima zavojema, ki lahko povzročita veliko zmede med glavnino.

Komentari

Vaš komentar