Selektor še vedno računa tudi na Primoža Rogliča

Kolesarstvo 4. Jun 202317:00 0 komentarjev
Uroš Murn
Foto: Aleš Fevžer

Selektor slovenske kolesarske reprezentance Uroš Murn mora biti z dozdajšnjim potekom sezone več kot zadovoljen. Tadej Pogačar in Primož Roglič sta osvojila praktično vse dirke, na katerih sta nastopila. Kdo pa bo prvi mož ekipe na svetovnem prvenstvu?

Uroš Murn vlogo selektorja moške reprezentance opravlja drugo sezono. Z uspehi svojih varovancev v letošnji je več kot zadovoljen. “Saj so zmagali vse, kar so vozili. Kaj hočem reči drugega,” je dobre volje pokomentiral dozdajšnji potek kolesarske sezone.

Med glavnimi slovenskimi junaki je poleg Tadeja Pogačarja seveda tudi Primož Roglič, zmagovalec dirke po Italiji, čigar nastop v dresu slovenske reprezentance pa je vprašljiv. Murn je pred časom že povedal, da v ekipi pričakuje vse najboljše slovenske kolesarje z izjemo 33-letnika. To še drži? “Recimo, da ja. Svetovno prvenstvo je program reprezentance, pred reprezentančnim pa je še klubski program, ki je skoraj vedno pomembnejši. Vseeno še vedno računam na vse kolesarje.”

Primož Roglič
Foto: Profimedia

Svetovno prvenstvo bo na Škotskem letos potekalo v obdobju po Touru in pred Vuelto. Cestna dirka za člane bo 6. avgusta, kronometer pet dni kasneje. “Zamenjali so termine svetovnega in evropskega prvenstva. Svetovno ima zdaj ugoden termin takoj po Touru, evropsko pa so potisnili na konec septembra. Marsikateri kolesar takrat že konča sezono, poteka pa tudi dirka po Hrvaški. EP je zato veliko vprašanje,” pravi Murn.

Vse vseeno ni pozitivno, kar se kadra tiče. Slovenski selektor je namreč izgubil pomembnega člana reprezentance. Jan Polanc se je zaradi zdravstvenih težav upokojil. “Slej kot prej pride točka v karieri, ko začneš razmišljati o prenehanju športne poti. Tudi mene je ustavila poškodba, potem nisem bil nikoli več pravi. A na to moramo gledati iz druge strani. Deset let je bil v sami kolesarski špici. Vozil je vse največje dirke na svetu, dosegal fantastične rezultate. Dosegel res veliko,” neprijetno situacijo komentira slovenski selektor.

Ob tem nekaj skrbi povzročajo poškodbe. V slovenskih vrstah trenutno okrevata Tadej Pogačar in Jan Tratnik, prvi zaradi padca na spomeniku Liege-Bastogne-Liege, drugi zaradi nesreče dan pred začetkom dirke po Italiji.