Zaradi Pogačarjeve neverjetne regeneracije nimajo skrbi

Kolesarstvo 31. Maj 20238:26 1 komentar
Pogačar Vingegaard
Foto: Profimedia

Medtem ko kolesarska Slovenija še vedno govori o Primožu Rogliču in nepozabni zmagi na dirki po Italiji, pa se nezadržno bliža nov vrhunec sezone – dirka po Franciji. Zasavec glede nastopa na Touru še ni podal jasnega odgovora, tam pa bo zagotovo Tadej Pogačar. Zmagovalec francoske pentlje v letih 2020 in 2021 še naprej okreva po zlomu zapestja, glavni trener UAE Emirates pa je glede forme številke ena na svetu zelo optimističen.

Na dan, ko je Primož Roglič prišel do zgodovinskega slavja na Svetih Višarjah, s katerim je osvojil 106. izvedbo dirke po Italiji, je razveseljivo novico na družbenih omrežjih sporočil Tadej Pogačar. Po obdobju okrevanja zaradi dvojnega zloma zapestja, zaradi katerega je v zadnjem mesecu in pol treniral le na trenažerju in sobnem kolesu, se je na veliko veselje privržencev zdaj vrnil na ceste.

V luči hitro bližajoče dirke po Franciji, ki bo za 24-letnika znova tekmovalni vrhunec leta, je za Velonews o treningih in pripravah spregovoril glavni trener pri njegovem moštvu Jeroen Swart. Prepričan je, da če je že moralo priti do takšne poškodbe, bi si Pogačar težko ’izbral’ boljši trenutek.

“Mislim, da Tadejev program treningov ni bil preveč okleščen ali spremenjen. Po dirki na Liege-Bastogne-Liege je imel tako ali tako predviden odmor in čas za počitek, tako da s tega vidika ni veliko izgubil. Vrnil se je na cesto, kmalu pa bo lahko šel na višino. Smo kar precej samozavestni, da bo hitro pridobil staro formo.”

Swart, ki ima pri emiratih vlogo direktorja treningov in priprav, pri delu s Pogačarjem pa sodeluje s trenerjem Inigo San Milanom, je prepričan, da je prav slovenski šampion tisti kolesar v pelotonu, ki lahko najhitreje obnovi vrhunsko formo.

V enakem času naredi več od tekmecev

“Glede na njegovo sposobnost regeneracije in prilagoditve, ostajamo zelo optimistični za Tour. Sposoben je namreč prenesti velike količine treninga, na kar se prilagodi hitreje od tekmecev, tudi njegova regeneracija pa je hitrejša. To pomeni, da lahko enake vaje in trenažne procese izvaja v večji količini, s tem pa hitreje doseže višji nivo pripravljenosti. V enakem času torej lahko Tadej doseže več od ostalih kolesarjev,” je prepričan eden od tistih, ki pri UAE Emirates skrbi, da bo Pogačar na startu Toura 1. julija v Bilbau vrhunsko pripravljen.

Še vedno pa ni jasno, če bo Pogi pred novim bojem za rumeno majico, v katerem bo najresnejši tekmec lanski zmagovalec Jonas Vingegaard, nastopil na kakšni pripravljalni dirki. Možnost, da bi od 14. do 18. junija branil zmagi iz zadnjih dveh let na dirki po Sloveniji, pa je precej majhna. Morda pa bo noge pretegnil v tednu pred francosko pentljo, ko bosta na Pokljuki (22. junija) in v Radovljici (25. junija) na sporedu cestna dirka in kronometrska preizkušnja v okviru državnega prvenstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje