V začetku leta komaj ubežal smrti, zdaj se tekmovalno vrača

Kolesarstvo 16. Avg 20229:49
Delite:
Foto: Guliverimage

Kolumbijski kolesarski zvezdnik Egan Bernal, zmagovalec Toura 2019 in Gira 2021, se po hudi poškodbi v začetku tega leta danes tekmovalno vrača na kolo. Po trčenju v parkiran avtobus, ob katerem si je zlomil 20 kosti, je okrevanje potekalo bolje kot načrtovano in 25-letnik se vrača na Dirki po Danski.

Po grdi nesreči ob koncu januarja, ko je v bližini kolumbijske prestolnice Bogote trčil v parkiran avtobus, se Egan Bernal vrača na kolesarske dirke. Prvič v tej sezoni bo nastopil na petdnevni Dirki po Danski, ki se danes začenja v Allerodu, končala pa se bo v soboto v Vejlu.

Številne poškodbe, vključno z zlomom vretenc, desne stegnenice, desne pogačice, poškodbo prsnega koša, predrtja pljuč in več zlomljenih reber, sicer ob pripravljenost 25-letnika Kolumbijca postavljajo velik vprašaj. Direktor Vuelte, ki se v nizozemskem Utrechtu začenja ta petek, je sicer napovedal, da bi lahko Bernal vozil na Dirki po Španiji, a očitno zvezdnik Ineosa še ni pripravljen na tritedenske napore.

Po tem ko so zdravniki konec januarja po grozljivi nesreči ocenili, da je lahko vesel, da je živ in so opozorili, da bi lahko bil zaradi poškodb celo paraliziran, je Bernal neverjetno hitro okreval.

Dokaz dobrega med ljudmi

“Po tistem dogodku v januarju je bil to trenutek, ki sem ga nestrpno čakal – da lahko spet dirkam z moštvenimi kolegi. Ne morem dovolj poudariti, kako zahtevnih je bilo zame zadnjih osem mesecev, tako fizično kot psihično. Tisti dan, pa tudi celotno potovanje od takrat, bo del mene za vedno. Enostavno ga ne bom nikoli pozabil,” je dejal ob potrditvi nastopa na Danskem.

“Pozabil ne bom niti podpore, ki sem jo prejel s strani družine, partnerke, ekipe in navijačev. To je dokaz, da se ljudje v trenutkih, ko to najbolj potrebujemo, lahko zanesemo na druge. Takšno je bilo to leto zame in zato se ne morem zahvaliti vsem, ki so mi stali ob strani,” je še dodal.

Ineos bo na Danskem dirkal z močno zasedbo, v kateri bo tudi tretjeuvrščeni z letošnje Dirke po Franciji Geraint Thomas.

Komentari

Vaš komentar