VIDEO: Bomo videli nov spopad Rogliča in Pogačarja?

Kolesarstvo 20. Apr 202116:44 > 21:54 0 komentarjev
Primož Roglič
Primož Roglič bo imel ob napadu na rumeno majico v Franciji novega pomočnika. Foto: Cal Sport Media via AP Images.

Pred nami je nov kolesarski spektakel. V sredo bo na sporedu druga od treh enodnevnih ardenskih klasik.

Po Amstel Gold Race se bodo kolesarji pomerili še na 85. izvedbi Valonske puščice. Na štartu bo kar 25 ekip, med katerimi bodo tudi štirje Slovenci – Primož Roglič (Jumbo-Visma), Tadej Pogačar (UAE Emitres), Matej Mohorič in Jan Tratnik (oba Bahrain-Victorious).

Pred kolesarji bo peklenskih 193,6 kilometrov, prevozili bodo kar 12 vzponov, najtežji pa je tisti na Mur de Huy, ki ga bodo kolesarji prevozili trikrat. Prvič na 130 km, drugič na 161, 8 km in še za poslastico na samem cilju.

Profil Valonske puščice:

La Flèche Wallonne

Poznavalci menijo, da se prava dirka začne zares okoli 10 kilometrov pred ciljem, ko bodo morale ekipe s favoriti trdo delati, da svoje prvo kategorije pred zadnji brutalni klanec, ko bodo noge že pekle, pripeljejo v dobrem položaju, od tam bodo prepuščeni sami sebi, zmagal pa bo tisti, ki bo najhitreje opravil z 1,2 kilometra dolgim vzponom s povprečnim naklonom 10,4-odstotka.

Zahteven zadnji kilometer: lani je bil najmočnejši Hirschi:

Valverde: Nevaren ni le Alaphilippe

Lansko Valonsko puščico je dobil Švicar Marc Hirschi, ki je bil boljši od Benoita Cosnefroyja in Michaela Woodsa. Hirschi je v tej sezoni prestopil k ekipi Pogačarja in po poškodbi še ni formi, da bi ga lahko uvrščali med favorite.

Mednje zagotovo spada njegov moštveni kolega Pogačar, tukaj je Primož Roglič, ki je v izjemni formi, in z mnoge glavna favorita za zmago sredine preizkušnje, zmagovalec Valonske puščice 2018 in 2019 Julian Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep) in španski veteran Alejandro Valverde (Movistar), ki je to enodnevno klasiko v preteklosti dobil še petkrat.

Največji rival na vzponu Mur de Huy je bil v preteklosti Alaphilippe. Je v formi, a spet ne v taki, kot je že bil. To seveda nič ne pomeni. Prepričan sem, da ne bo šlo za dvoboj, v karavani je še mnogo dobrih kolesarjev, najbolj pomembno bo to, da v zadnjem kilometru ne bom zaprt,” je za Het Nieuwsblad dejal neuničljivi 40-letni Valverde.

guliverimages

Tukaj so še Roglič, Woods, Pogačar, Hirschi, Gaudu, Fuglsang, koliko jih še želite…,” se je nasmehnil in prikimal, da je vse odprto in da se do zadnjega klanca ne bo vedelo, kdo ima tisti trenutek najboljše noge.

Na vprašanje o dvoboju z Rogličem, je Pogačar včeraj novinarjem prek Zoom konference dejal: “Naveličaš se teh vprašanj, ker nisva le jaz in Primož na dirkah. Lepo je, da sva velikokrat midva v ospredju, vendar je še toliko drugih kolesarjev, da ne moreš govoriti le o dvoboju. Sploh ne v kolesarstvu. Malce utrujajoče je, a je to del tega. Prihajamo z močno ekipo. Formolo (Davide Formolo, op. a.) prihaja s trening kampa. Upam, da bo dober. Manjka mu nekaj tekmovalnega ritma, vendar nikoli ne veš. Imamo dobre možnosti za obe dirki. Nekateri se pripravljajo na Giro, nekateri zaključujemo prvi del sezone. Imamo dovolj ‘kart za igranje’. Upam na dober ekipni dosežek. Zmage se ne bi nihče branil. Dal bom vse od sebe.

Liege je zame bolj pomembna dirka. Tudi Valonska puščica je zelo močna dirka. Zelo zahteven zaključek nas čaka. Motivacija je. Ni le priprava za nedeljo. Imam željo narediti dober rezultat tudi na tej dirki. Morda ne letos. Verjetno bom še veliko let lahko dirkal tukaj in poizkušal zmagati. Večkrat sem že izpostavil, da imam rad enodnevne dirke – od italijanskih do belgijskih klasik. Drugačen način dirkanja je kot na tritedenskih dirkah. S tem se razbije ritem. Upam, da bom kakšno v prihodnje osvojil,” je Pogačar usmeril pogled proti prihodnosti.

Zadnji zmagovalci Valonske puščice:

2000: Francesco Casagrande (Ita) Vini Caldirola–Sidermec
2001: Rik Verbrugghe (Bel) Lotto–Adecco
2002: Mario Aerts (Bel) Lotto–Adecco
2003: Igor Astarloa (Esp) Saeco Macchine per Caffè
2004: Davide Rebellin (Ita) Gerolsteiner
2005: Danilo Di Luca (Ita) Liquigas–Bianchi
2006: Alejandro Valverde (Esp) Caisse d’Epargne–Illes Balears
2007: Davide Rebellin (Ita) Gerolsteiner
2008: Kim Kirchen (Lux) Team High Road
2009: Davide Rebellin (Ita) Diquigiovanni–Androni
2010: Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team
2011: Philippe Gilbert (Bel) Omega Pharma–Lotto
2012: Joaquim Rodríguez (Esp) Team Katusha
2013: Daniel Moreno (Esp) Team Katusha
2014: Alejandro Valverde (Esp) Movistar Team
2015: Alejandro Valverde (Esp) Movistar Team
2016: Alejandro Valverde (Esp) Movistar Team
2017: Alejandro Valverde (Esp) Movistar Team
2018: Julian Alaphilippe (Fra) Quick-Step Floors
2019: Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck–Quick-Step
2020: Marc Hirschi (Sui) Team Sunweb