V Kranju vse pripravljeno na ‘najlepšo dirko v sezoni’

VN Kranja
Foto: Luka Vovk

Danes in jutri bo Kranj prestolnica slovenskega kolesarstva. Na vrsti je VN Kranja, ki si jo boste lahko prvič v živo ogledali na kanalih Sportkluba. Prenos bo komentiral Žiga Lesjak, kot strokovni komentator pa ga bo popestril Robert Jenko, ki je na preizkušnji nastopil že osemkrat.

Robert Jenko še naprej ostaja vpet v kolesarstvo kot tekmovalec, dejaven pa je tudi v zakulisju. Tokrat ne bo prisoten na sami cesti, pač pa ga bomo lahko našli za mikrofonom. “Pripravljal sem se za to dirko, potem pa so me iz Kolesarskega kluba Kranj prosili, če lahko komentiram. Podpiram idejo in prenos dirke. Če lahko pripomorem k kvaliteti prenosa, bom to rade volje naredil, tako za kranjski klub kot kolesarstvo v Sloveniji,” je povedal Jenko, ki ga tokrat čaka dvojna naloga, še vedno bo opravljal tudi vlogo športnega direktorja pri ekipi mebloJOGI.

Kaj predstavlja kranjska preizkušnja? “VN Kranja v slovenskem kolesarstvu velja za največjo enodnevno dirko pri nas, ki je tudi najprestižnejša, takoj za državnim prvenstvom. Za kolesarje kontinentalnega nivoja je to en največjih ciljev v sezoni na domačih tleh. Če jo dobi mlad in perspektiven kolesar, je to dobra referenca za kasneje, pri nadaljevanju športne poti na najvišjem nivoju,” je dodal.

Več o VN Kranja si preberite tukaj.

Prvič na Sportklubu

VN Kranja bo prvič v prenosu na Sportklubu. Kaj to pomeni za takšno dirko? “Prenosi so zelo dobra popestritev in korak naprej. Z njimi ostanemo v koraku s časom in svetovnim kolesarstvom. Pojaviti se na televiziji je vse bolj pomembno za razvoj dirke in razvoj kraja kot turistične razglednice. Ekipe predstavljajo svoje sponzorje, tekmovalci se pokažejo športni publiki. To bo prva slovenska dirka druge kategorije s prenosom na televiziji, kar je pomemben korak v razvoju slovenskega cestnega kolesarstva,” je prepričan Jenko.

VN Kranja
Lani je dirko dobil Andrea Peron. Foto: Luka Vovk

Za Jenka to ne bo komentatorski debi: “Komentiral sem že dirko po Hrvaški in dirko po Madžarski. Za seboj imam približno 30 komentatorskih dni.”

Za komentiranje ne potrebuje velike priprave: “Poznam vsak meter ceste, saj sem jo že velikokrat prevozil. Poznam tudi konkurenco, vsakega kolesarja posebej. Sem športni direktor ene izmed ekip. Priprava na komentiranje pa je zelo podobna. Stvari dobro poznam, tudi ozadje dirke. Poizkušal bom le prenesti svoje znanje preko mikrofona.”

Robert Jenko je na VN Kranja nastopil osemkrat, nazadnje na lanski preizkušnji, ki pa jo je končal predčasno. Njegova najboljša uvrstitev je 21. mesto iz leta 2018.

O dirkanju na VN Kranja Jenko govori z izbranimi besedami: “Zame je bila to vedno najlepša dirka v sezoni. Speljana je po ulicah, Jelenov klanec ima zgodovinski pomen v slovenskem kolesarstvu. Kot mladinec sem na njem dirkal še po kockah, ko sem to dirko celo tudi zmagal. Nočni kriterij je precej prestižen. Lani sem bil med najboljšimi desetimi, enkrat tudi drugi. To je najlepša dirka, tudi zaradi številnih gledalcev.”

Robert Jenko
Robert Jenko. Foto: guliverimage

Marko Polanc nekdanji trener, Jan pa veliki prijatelj

Kariero bo na VN Kranja končal Jenkov prijatelj Jan Polanc: “Žal mi je, da se ne bom mogel z njim odpeljati enega kroga. Sva velika prijatelja. Bom pa vsaj tam. Naredil je velike rezultate. Način, na katerega je dirkal, je bil izjemen. Upam, da se mu bo priredilo lepo slovo. V čast mi je, da bom lahko to komentiral in prinesel čustven naboj poslovilne tekme še na male ekrane.”

Jenka je med drugim treniral tudi Janov oče Marko Polanc, ki je znova del kranjskega kolesarskega kluba. “Sprva sem mislim, da je precej ‘zatežen’. Nisva se takoj ujela. Ko sem videl, da sem samo jaz mlad in rabim trdo roko, sem dojel, da ve, kaj dela. Zdaj imam podoben pristop kot on, veliko ga kopiram, od njega sem se ogromno naučil. Odigral je pomembno vlogo pri mojem športnem razvoju. Njegov pristop, ki je malo starinski, pride prav, še posebej zdaj v časih, ko je lahko protiutež vsem razvadam, ki jih opažamo v kolesarstvu. Je osebnost, ki je naredila veliko za slovensko kolesarstvo,” še pravi Jenko.

Program dogajanja v Kranju:

Sobota, 22. julij:

14.30–18.30: kriterij po ulicah Kranja: dečki, deklice, mlajši in starejši mladinci in mladinke, ženske
18.30: dirka za otroke, ki še ne trenirajo kolesarstva
19.15: dirka za sponzorje, prijatelje kluba, trenerje in spremljevalno osebje
21.00: nočni kriterij za kategorijo članov (v živo na kanalih Sportkluba)

Nedelja, 23. julij:

13.00–17.00: 55. Velika nagrada Kranja (v živo na kanalih Sportkluba)

Trasa letošnje VN Kranja. Foto: organizator
Profil enega kroga VN Kranja. Foto: organizator