Zaradi podpore starim staršem padla celotna glavnina

Kolesarstvo 26. Jun 202119:02 > 20:46
Foto: Twitter

Že prva etapa Dirke po Franciji je bila izjemno hektična. Videli smo kar dva padca v glavnini, prvega pa je sprožila navijačica ob cesti.

Ta je v roki držala plakat, na katerem je pisalo “Allez Opi Omi” oziroma v prevodu “Gremo dedi in babi!” Ob tem je takrat, ko je glavnina s hitrostjo več kot 60 kilometrov na uro vozila mimo, gledala stran od kolesarjev ter se nastavljala televizijskim kameram.

Plakat navijačice je prvi nesrečno ujel Tony Martin, ekipni kolega Primoža Rogliča. Ta je padel, s sabo pa vzel še pol svoje ekipe in pol glavnine. Padla sta tako Roglič kot tudi Tadej Pogačar. Jasha Sütterlin jo je skupil tako hudo, da je moral končati z Dirko po Franciji.

Po padcu je bil jezen tudi namestnik direktorja Toura Pierre-Yves Thouault: “Tožili bomo žensko, ki se je neprimerno obnašala. To bomo storili zato, da tista peščica, ki počne neumnosti, ne bo uničila Toura za vse ostale.”  Ženska naj bi po incidentu zbežala s prizorišča.

Pet kilometrov pred koncem so kolesarji padli še enkrat. Ponovno je bil spodrsljaj v glavnini, tokrat pa so jo nekateri skupili še bolj. Odstopila sta Litovec Ignatas Konovalovas in Francoz Cyril Lemoine. Ta jo je skupil huje.

Cyril Lemoine po padcu. Foto: AP Photo/Daniel Cole

Ostali kolesarji so prikolesarili do cilja, mogoče pa je, da jutrišnje etape še kdo ne začne.

Nekateri favoriti zaostali

Po dveh padcih v glavnini so nekateri kolesarji, ki so si obetali dobro uvrstitev v skupnem seštevku, že na prvi etapi izgubili precej časa. Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) je za Rogličem in Pogačarjem zaostal pet sekund. Veliko slabše so jo odnesli Miguel Angel Lopez (Movistar), Emmanuel Buchmann (Bora Hansgrohe), Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) in Guillamme Martin (Cofidis). Za zmagovalcem Alaphilippom so zaostali minuto in 49 sekund, kar bo v naslednjih tednih izjemno težko nadoknaditi.

#related-news_1

Wout Poels (Bahrain – Victorious) in Richie Porte (Ineos Grenadiers) imata že po eni etapi skoraj dve minuti in pol zaostanka, Simon Yates (Team BikeExchange) pa več kot tri minute. Najstarejši kolesar na dirki Alejandro Valverde (Movistar) je že 5:33 zadaj, njegov ekipni kolega Marc Soler pa celo 24 minut.

Zaostal je tudi Chris Froome (Israel Start-Up Nation), štirikratni zmagovalec Dirke po Franciji. Skoraj 15 minut bo nemogoče nadoknaditi.

Tudi Froome je bil na tleh. Foto: AP Photo/Daniel Cole
Komentari

Vaš komentar