Zmage ni načrtoval, a pokazal, da je močan tudi v sprintu

Kolesarstvo 19. Jun 202216:31 > 18:09
Foto: Uroš Skaza

Pet etap in kar štiri etapne zmage. Ekipa Tadeja Pogačarja UAE Emirates je na Dirki po Sloveniji prikazala dominantno predstavo, ki jo je zadnji dan z nepričakovanim slavjem kronal prvi kolesar sveta. Z drugo zaporedno zeleno majico je potrdil, da je odlično pripravljen na Tour de France.

Zaključek slovenske pentlje od Vrhnike do Novega mesta je bila repriza prve etape od Nove Gorice do Postojne. V zaključek sta po napadu na Trški gori slabih 10 kilometrov pred cilje prišla dva kolesarja UAE Emirates in en Bahrain Victoriousa. Tudi tokrat se je zmage veselil emirat, Tadej Pogačar je skupno zmago na Dirki po Sloveniji potrdil z odličnim sprintom na Glavnem trgu dolenjske prestolnice, kjer je zlomil Mateja Mohoriča.

Znova so ga izzvali pri Bahrajnu

A 23-letnik iz Klanca pri Komendi napada na etapno zmago, vsaj v prvem delu dneva ni načrtoval. “Na začetku dneva nismo razmišljali, da bomo napadali etapno zmago, zato tudi nismo bili v ospredju v glavnini. Ostalim ekipam smo pustili, da nadzorujejo dirko. A Bahrain je na zadnjem klancu pritisnil, a namesto, da bi jim to pustili, sem izvedel protinapad. Na koncu smo ostali trije kolesarji, kar je bilo zame perfektno,” je napad Mateja Mohoriča na Trško goro opisal Pogačar.

Foto: Uroš Skaza

Nanj je odgovoril skupaj z Rafalom Majko. “Na vrh sem hotel čim hitreje, na spustu pa čim počasneje. Vsi smo res garali, mislim, da smo morali dati tudi danes vse od sebe. Z Matejem sva se dogovorila, da ne bova tvegala. Odločila sva se, da bo o zmagovalcu odločal zaključni sprint. Novo mesto je dom kolesarstva v Sloveniji. Dirka se vedno konča tu, letos je bil sicer zaključek malo drugačen, a vseeno je bil lep,” je o popestritvi v zaključku, ki je zmago odnesel sprinterjem, še dejal prvi kolesar sveta.

Takšna ekipa bo težek zalogaj za vse

Čez manj kot dva tedna se bo v Kobenhavnu začel vrhunec sezone – Dirka po Franciji. Tja Pogačar po prikazanem potuje kot prvi favorit: “Počutim se odlično. Za nami je super teden, opravili smo ekipno delo in zmagali na štirih etapah. Vzdušje je bilo fantastično, res sem vesel, da sem zmagal tudi danes in osvojil zeleno majico. Na tej dirki smo imeli vse, le tistih najtežjih klancev ne. V treh tednih do začetka Toura nas čaka še veliko dela, a fizična pripravljenost in glava sta zaenkrat super. Upam, da ostane tako. In da bomo tam z enako miselnostjo.”

Tam bo vsa osmerica kolesarjev v belo-črnih dresih delala za en cilj – tretjo zaporedno rumeno majico na Elizejskih poljanah 24. julija: “Celotna ekipa je na dirki delovala res močna. Majka je v super formi, prav tako Polanc. Tudi ostali so se izkazali, da se lahko na njih zanesemo. Sem vesel, da smo dirkali kot smo, na Tour lahko gremo z dvignjeno glavo,” je še zaključil Pogačar.

Najboljši trije z letošnje Dirke po Sloveniji. Tadej Pogačar, Rafal Majka in Domen Novak. Foto: Uroš Skaza

Mohorič še naprej brez zmage doma

Pričakovano manj zadovoljen je bil Matej Mohorič (Bahrain Victorious), ki je, kot obljubljeno že od predstavitvi trase, napadel na Trško goro. A do premierne zmage na slovenski pentlji mu je v zaključku vendarle zmanjkalo nekaj centimetrov.

“Nič hudega, bo pa na Dirki po Franciji. Mislil sem da sem v sprintu malo hitrejši, a Tadej je pokazal, da je boljši. Začel sem sprintati tam, kjer sem mislil, a po dirki je lahko biti pameten,” je bil redkobeseden razočarani državni prvak. Naslednji konec tedna bo branil majico s slovensko trobojnico.

Borba do zadnjega centimetra. Foto: Uroš Skaza

Kolesarstvo ni poklic, je način življenja

Če Bahrajnu ni uspelo priti do etapne zmage, pa so zasedli vsaj skupno tretje mesto. Domen Novak je tudi zadnji dan zadržal najnižjo stopničko. “Na Giru sem se počutil bolje kot na Dirki po Sloveniji, poznala se je utrujenost še iz Italije. Vsak dan sem pomagal ekipi, kot sem le lahko. Rabim malo počitka,” je dejal 26-letnik iz Novega mesta.

Foto: Uroš Skaza

Ob odličnih predstavah je razkril, da o njegovi prihodnosti še ni nič odločenega, ob koncu sezone mu namreč poteče pogodba z Bahrainom. Ob družinskih obveznostih pa se je zahvalil tudi partnerki. “Zelo pomembno je, da imaš partnerko, ki te podpira in skrbi za otroke. Brez nje si težko predstavljam, da bi bil kolesar. To ni poklic, to je način življenja, ki ga morata sprejeti oba,” je še dodal priljubljeni ‘Lojz’.