Aleksander Sekulić: Tega si ne smemo dovoliti

Delite:
Foto: Aleš Fevžer

Da je bila klofuta v Münchnu draga šola, odkrito priznava tudi selektor Aleksander Sekulić. Ali je zalegla, pa bo povsem zares vidno šele ob litovsko-slovenski ponovitvi finala olimpijskih kvalifikacij. "Zmaga je pomembna, ne pa ključna," pravi trenerski dirigent slovenske igre, a z odločnim dodatkom, da si ponovitve bavarskega spodrsljaja branilca naslova pač ne smejo dovoliti.

V nedeljo je Aleksander Sekulić ob robu münchenskega parketa deloval brezidejno, nemočno in predvsem poraženo. Če je po lanskoletni tekmi za olimpijski bron v Tokiu razloge za nemočno Slovenijo lahko iskal v fizični utrujenosti in predvsem psihološki strtosti po dramatičnem polfinalnem porazu proti Franciji, pa v generalki pred EuroBasketom 2022 brezkrvne reprezentančne predstave ni mogel in tudi ni smel postavljati v okvire sprejemljive opravičljivosti. “Če želimo biti uspešni na tem prvenstvu, si takšnih spodrsljajev preprosto ne smemo dovoliti,” pravi tri dni pozneje, še vedno brez ustrezne obrazložitve za slabo koncentracijo, popolno nespretnosti v obrambnem skoku in pripravi nanj ter popolno neodzivnost ob jasnih težavah, a v upanju, da bo lahko bavarsko predstavo kmalu tudi uradno označil za – slab dan.

Morda že v četrtek, na prvi dan 41. evropskega prvenstva, ko se bo Slovenija ob 17.15 udarila z Litvo. Zmaga ne bi prinesla izgubljenih točk v boju za SP 2023, a bi sprava slab vtis in vlila upanje na novo uspešno veliko tekmovanje. “Tekma v Münchnu je bila za nas res zelo pomembna. Bila je veliko več od generalke. Odigrali smo jo pod sposobnostmi in pričakovanji. Tudi igralci so se zavedali, da je za nami slaba tekma. Odziv je bil že na prvem treningu pravi,” nadaljuje Sekulić, ki sicer proti najboljši ekipi baltskega trojčka ne napoveduje zmage. “Zmaga je pomembna, ne pa ključna. Odigrati tako, kot želimo. To je najbolj pomembno. Zmaga ali poraz? Bomo videli. Vendarle bo na nasprotni strani stala kakovostna in zmage željna ekipa. Najbolj pomemben pa je način. Če bomo znali razviti igro, bomo lahko nato nadaljevali s prvenstvom. Če ne, bomo imeli tudi v nadaljevanju težave,” pravi 44-letni selektorski debitant na evropskih prvenstvih.

Foto: MaPa

Tudi on bo v Lanxess na veliki preizkušnji, na svojevrstnem izpitu selektorske zrelosti. “Spoštujem Litvo. Ne le letos. Vedno ima odlično ekipo. Letos vsekakor spada v najožji krog favoritov. Ne bom govoril o tem, kdo je boljši. Oni ali ima. Verjamem pa, da lahko prikažemo dobro tekmo,” proti četrtku, ki ga bosta sicer na tekmovalni ravni odprli reprezentanci BiH in Madžarske, pogleduje slovenski selektor. Ob tem nekdanje evropske prvake označuje za ekipo z najboljšim centrskim tandemom (Jonas Valančiunas-Domantas Sabonis), izkušeno branilsko zasedbo, igralsko idejo in predvsem izrazito napadalno usmerjenostjo.

Gre tudi za ponovitev lanskoletnega finala olimpijskih kvalifikacij, a v drugačnih okoliščinah. “Teh dveh tekem ne moremo primerjati. Lani smo igrali v finalu olimpijskih kvalifikacij, letos gre za prvo tekmo prvenstva. Ekipi sta spremenjeni. Litovska ima tudi novega trenerja. Verjamem pa, da so se tekmeci lani marsikaj naučili,” pravi Sekulić, prepričan o napadalnem navdihu evropskih prvakov, a obenem tudi trdno odločen, da reprezentante prepriča o pomembnosti skoka. “Tu bo potrebna dodatna energija. Le klasično zapiranje ne bo dovolj. Treba se bo tudi pretepati in si kakšno žogo priboriti iz naslova borbenosti,” dodaja selektor.

Video: utrinki s treninga slovenske reprezentance

Komentari

Vaš komentar