Bosanci z mislijo na selektorja in pokojno mamo

BiH bo slovenski tekmec v nedeljo. Foto: Fiba

V taboru enega od slovenskih tekmecev na EuroBasketu v Kölnu, reprezentanci Bosne in Hercegovine, po pestrem poletju in nedavni zmagi nad Francijo ne skrivajo optimizma. Mir v reprezentanci je skalila le vest o smrti žene selektorja Adias Bećiragića.

Da so prvi zvezdnik reprezentance BiH Jusuf Nurkić in mnogi drugi stari znanci s slovenskih košarkarskih igrišč v sredo vadili v Lanxess Arena v Kölnu, ni bilo povsem samoumevno. Čeprav bi bila morebitna bosanska odpoved nastopna na evropskem prvenstvu senzacionalna, pa so hude finančne težave tamkajšnje krovne zveze dobro znano dejstvo. Bosanski košarkarji so prav veliko medijsko pozornost izkoristili za opozarjanje na denarno podhranjenost. Na koncu se je odzvala vlada in s 100 tisoč evri le ”poslala” reprezentanco na evropsko prvenstvo. Resda z letalom, v katerem so imeli višji košarkarji kar nekaj težav z nameščanjem nog.

”Pregovor v Bosni pravi, da je treba zamižati in iti naprej. To se pri nas dohaja že vrsto let. Ljudje spodbijajo vse, kar ima predznak reprezentance BiH. Naša naloga pa je, da delamo,” je ob tem dejal Nurkić, sicer član Portlanda. Skupaj s soigralci je bil pred tednom deležen hudih kritik, in sicer po visokem kvalifikacijskem porazu v Črni gori (88:69). Odgovor je bil izjemen. Bosna in Hercegovina je namreč v soboto v kotlu dvorane Mirza Delibašić oziroma v kulti Skenderiji z zmago nad Francijo (96:90) poskrbela za eno večjih presenečenj tega kvalifikacijskega okna.

”To je slika, ki jo želimo ponoviti. Malce smo s to zmago sicer presenetili tudi sebe. Nismo vedeli, da imamo takšen potencial. Zdaj moramo na tem graditi. Veliko je še rezerv. Igrati je treba smiselno. Le tako lahko izkoriščamo naš potencial,” je kmalu po prihodu v Köln dejal kapetan Miralem Halilović, sicer nekdanji član novomeške Krke, ki ni skrival zagnanosti. Tudi zaradi dejstva, da si ”zmaji” zaradi močne bosanske izseljenske skupnosti v Kölnu z okolico lahko obetajo glasno navijaško podporo.

Zaključne priprave je zmotila le žalostna vest za selektorja Adisa Bečiragića. ”Tik pred treningom so sporočili, da je umrla njegova mama. Z mislimi smo pri selektorju in njegovi pokojni mami. Upamo, da bo selektor prebrodil te težave. Za nas pa je to dodaten motiv, da smo še boljši in resnejši,” poudarja Nurkić, medtem pa je trenerske vajeti prevzel Beriragićev pomočnik Gordan Firić. Ta je dan pred prvo tekmo (v četrtek bo BiH na tekmi z Madžarsko ob 14.30 odprla tekmovanje v skupini v Kölnu) stopil tudi pred medije. Tudi in z mislijo na selektorja.

Jusuf Nurkić, nesporna prva zvezda BiH. Foto: Fiba

”Turnir želimo odpreti z zmago. Tudi zaradi tega zdaj razmišljamo le o Madžarski in ne o ostalih tekmecih v skupini. Vidi se, da je ekipi poraz proti Črni gori dal moč. Da, bili smo žalostni in razočarani. A poraz je bil po svoje dobrodošel. Dvignil nas je. Sledila je zmaga nad Francijo. Igralci so šele takrat zares razumeli besede selektorja. Ta jih je namreč na vseh treningi prepričeval, kakšen potencial imajo,” pravi Firić.

Prikimal mu je tudi kapetan. “Zdaj vemo, da znamo igrati. In tudi presenečati favorite. V naši skupini jih ne manjka. Slovenija, Francija in Litva spadajo med najboljše. Toda … Korak za korakom. Najprej Madžarska. Imamo pravo energijo. Okrepila se je po zmagi nad Francijo. Sarajevo je bilo na nogah. Znanec mi je dejal, da so ljudje pozabili na koronavirus in druge tegobe tega časa. Lepo bi bilo, če bi nadaljevati to zgodbo, pa čeprav so v tej konkurenci pravi obstranci,” je dejal Halilović.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!