Alen Omić razkril skrivnost ekipne igre zmajev

Alen Omić. Foto: Aleš Fevžer

Danes ob 20. uri z nastopi v novi sezoni EuroCupa začenja Cedevita Olimpija in z njo v osrednji vlogi center Alen Omić, ki v zadnjem letu po vrnitvi v Ljubljano igra najboljo košarko svoje kariere.

“Ne morem reči, da sem se vrnil, to je bil vedno moj dom,” se je uvodoma na zadnje leto ozrl Alen Omić, ki se v svoji koži počuti odlično: “Uživam v trenutnem obdobju kariere. Dobro nam gre, samo, da nam bo služilo zdravje, ki je vedno na prvem mestu. Mislim, da bomo letos poskrbeli za še boljše izide, takšne, ki jih želijo naši navijači.”

Potrpežljivost v iskanju prave ponudbe, zaradi katere je lansko sezono začel z nekaj več kot dvomesečno zamudo, je bila poplačana. To sezono se zdi, da je še nekoliko dvignil raven igre. Na dosedanjih treh tekmah je bil vedno v ospredju, proti Heliosu, Borcu in Splitu pa je v povprečju vpisal 12 točk, 10,3 skoka in dve asistenci. Skupno ima na uvodu v sezono boljši indeks le Yogi Ferrell.

“Sliši se super, a dokazovati se je potrebno vsak dan, ne glede na to, kaj ti govorijo trener, žena ali mati. Ves čas se je treba dokazovati na parketu in poslušati trenerja ter dobro trenirati. Za vse, kar sem doživel že lani, bi se zahvalil navijačem. Ve se, kaj se lahko pričakuje od mene, jaz pa bom dal vse od sebe na igrišču,” ob tem obljublja 216 centimetrov visok košarkar iz Tuzle.

Alen Omić je na uvodu v ligo ABA vpisal 17 točk in 8 skokov. Foto: Aleš Fevžer

V zadnjem obdobju večkrat podeli tudi kakšno atraktivno asistenco, kot pravi, je to segment igre, ki ga poskuša razviti. “Delam na tem. Poskušam, da takrat, ko sem na terenu, vsi vedo, kaj je potrebno početi in me spremljajo. Če sem pokrit, bom vedno poiskal soigralca, če bo dosegel koš, bova zadovoljna dva. Dogovor je, da ena asistenca šteje za dva koša,” je skrivnost ekipne igre Ljubljančanov razkril 30-letni prvi center moštva.

Dvigovanje skozi konkurenco znotraj moštva

Dodatno se zmaji to sezono dvigujejo tudi z večjo konkurenco znotraj ekipe. Pod obročem je izjemna četvorka, ob Omiću še Karlo Matković, Edo Murić in Amar Alibegović.

“Res je, vsi ti so zelo talentirani, da ne govorim o Muriću, ki je tukaj že več let in ga odlično poznate ter njegove karakteristike. Alibegovića poznam že od prej in vem, kaj lahko prinese ekipi, mora le nadaljevati v ritmu, v katerem je začel. Ves čas poskušam pomagati tudi Matkoviću, mu namenim kakšen nasvet, je vendarle še zelo mlad. Delamo na tem, da bo za vse nas super sezona.”

EuroCup uvodoma prinaša obračun z Bursasporjem, ki je aprila po infarktni končnici razžalostil razprodane Stožice, a Omić pravi, da to ne bo vplivalo na tokratno srečanje: “Nova sezona, novo dokazovanje. Gremo tekmo po tekmo, ne oziramo se daleč v naprej, pomembno je, da se dobro pripravimo na vsako tekmo, a v tem klubu pridejo v poštev le zmage.”

V pogovoru je Alen še dodal, da ga je glavni trener Jurica Golemac poklical takoj po lanski sezoni in mu dejal, da si ga želi v svojem moštvu tudi letos. Naposled je pogodbo podaljšal, zdaj pa je čas, da to zaupanje povrne s predstavami na parketu, je zaključil.