Ameriški obisk Slovenije, ki priča o veličini Luke Dončića

Eurobasket 2022 26. Avg 202212:20 0 komentarjev
Luka Dončić ESPN
Foto: Aleš Fevžer

Luka Dončić bo kmalu dobil svojo knjigo. O slovenskem zvezdniku in pritisku, ki ga je z velikim talentom naložil na franšizo Dallas Mavericks, piše novinar ESPN Tim MacMahon, ki se v ta namen te dni potepa po Sloveniji. Obiskal je tudi zadnjo tekmo slovenske reprezentance in še pred zmago proti Estoniji spregovoril za Sportklub.

Nov dokaz o potegu, ki ga ima Luka Dončić, je prav obisk ameriškega novinarja največje športne medijske hiše čez lužo. Večjega ambasadorja države Slovenija še ni imela. Na glavo pa 23-letni Ljubljančan ni obrnil le slovenske košarke, ki je z njim postala ena najbolj spoštovanih na svetu, temveč tudi franšizo Dallas Mavericks, kjer se zavedajo, da morajo železo kovati dokler je vroče, nam je v pogovoru razkril Tim MacMahon.

“Pišem knjigo o Luki Dončiću in pritisku, s katerim se spopada franšiza, ki na naboru ujame takšnega čudežnega dečka. Prišel sem v raziskovalne namene. V Sloveniji bom en teden, nato grem v nemški v Köln, kjer bom spremljal tekme skupinskega dela evropskega prvenstva,” nam pove sogovornik, ki je pri ESPN zadolžen tudi za podrobnejše pokrivanje teksaškega kluba.

Doncic ESPN Tim MacMahon
Novinar ESPN Tim MacMahon. Foto: Sportklub

Na nedeljsko tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023, ki jo bo gostil München, ne bo potoval, ker je pomotoma menil, da bo Slovenija obakrat igrala doma. Namesto, da bi spreminjal načrte, se je raje odločil, da bo odkrival Slovenijo.

“Bivam v starem delu Ljubljane. Zelo mi je všeč mesto, sem le eno ulico stran od reke, poleg so vsi bari in restavracije. Že sem si ogledal nekaj gradov. Vnaprej mi oprostite za napačno izgovorjavo, obiskal sem tega v Celju in tistega v Ljubljani,” nam je odvrnil sogovornik, ki je obe slovenski mesti naglasil skoraj popolno in nadaljeval: “Prijatelj Iztok me bo peljal na potep po Alpah, na blejsko jezero in v kakšno jamo. Čudovita država, zelo se veselim raziskovanja.”

Prijatelj Iztok je slovenski strokovnjak za analitiko Iztok Franko, ki se je v zadnjem obdobju uveljavil tudi kot raziskovalni novinar in za D Magazine piše analize Luke Dončića in Dallas Mavericks. Zdaj Timu pomaga pri odkrivanju lepot dežele s sončne strani Alp. O Sloveniji sicer pred prihodom ni vedel prav veliko. “Zelo malo. Malce sem, ker pokrivam Dallas Mavericks in z njimi Dončića. Povsem iskreno pa priznam, da o Sloveniji pred Dončićem nisem vedel prav ničesar. V zadnjih 24 urah sem se o tej državi naučil več, kot prej v vseh letih.”

Večji talent od Dirka

Knjiga v nastajanju sicer govori o Luki v ligi NBA, kako je postal najbolj izpopolnjen evropski talent, kar jih je bilo. “A del zgodbe je tudi, kdo sploh je in od kje prihaja, zato tudi to potovanje,” nadaljuje MacMahon, ki se nadeja, da bo v dveh tednih v Evropi uspel opraviti tudi številne pogovore.

Čeprav je trenutno brez dvoma največji Maverick vseh časov Dirk Nowitzki, je Tim mnenja, da je krivulja Luke Dončića še višja in bi ga lahko sčasoma tudi presegel. “On je najbolj talentiran igralec v zgodovini Dallasa in to govorim z vsem spoštovanjem do Nowitzkega, ki je nesporni član Hiše slavnih in šesti najboljši strelec v zgodovini lige NBA. Luka je že zdaj boljši, kot je bil Dirk na katerikoli točki svoje kariere.”

Dirk Nowitzki in Luka Dončić
V sezoni 2018/19 se je v Dallasu zgodila predaja žezla. Foto: AP Photo/Tony Gutierrez via Guliver

Legendarni Nemec je bil član Dallasa vseh 21 let v najmočnejši ligi na svetu. Med vsemi košarkarji v zgodovini, ki so ostali zvesti le eni franšizi, ima rekorden staž. Ostal je v dobrem in slabem, leta 2011 pa Mavsom prinesel tudi edini naslov.

“Dirk bo v Dallasu vedno legenda najvišjega kova. Samo z vidika talenta pa je Luka pred njim. Nowitzki sodi med največje v zgodovini, Luka ga lahko tudi v tem pogledu še preseže. Veliko je že dokazal, a veliko še mora, ni pa dvoma, da je na pravi poti. Ko je bil Dirk star 23 let, se je začel uveljavljati kot igralec na all-star nivoju. Luka je že trikratni član prve peterke sezone.”

Da bi slovenski supertalent izpolnil pričakovanja, bodo morali svoje storiti predvsem vodilni možje franšize, na čelu s športnim direktorjem Nicom Harrisonom. “Navijači Mavsov upajo, da bo ostal v Dallasu vso kariero, kot je to storil Dirk. Velik del odgovornosti v tem primeru nosi vodstvo kluba. Za njimi je dobro leto, a morajo nadaljevati z zlaganjem koščkov okoli njega, da mu tako omogočijo boj za naslov.”

Kako Donćića vidijo ameriški mediji?

“Verjetno sami veste, da ni ravno nekdo, ki bi se z mediji ukvarjal več, kot je to potrebno. Drži nas na varni razdalji. Mislim, da se je izboljšal, zgodaj v karieri, lahko rečem celo kar v prvih treh letih, je večinoma odgovarjal zelo na kratko. Najbolj zanimiv je bil, ko je bil kritičen do sebe. Ne gre za slab odnos, a ko je prišel v ligo sem dejal, da z mediji ravna tako, kot večina otrok ravna z domačo nalogo. Opravi kar mora in v tem ne uživa. Mislim, da vse bolj razume, kaj pomeni biti obraz franšize in kaj to prinaša, a z mediji ne bo nikoli povsem odprt.

Doncic ESPN Tim MacMahon
Tim MacMahon. Foto: Sportklub

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!