Slovenija za uvod Angolo zmlela za 50 točk

Košarka 30. Jun 202115:00 > 20:36 0 komentarjev
Dončić, slovenija, košarka
Luka Dončić je v le 17 minutah vpisal 13 točk, devet podaj in šest skokov, foto: FIBA.

Slovenska košarkarska reprezentanca je z odliko opravila z uvodom v kvalifikacijski turnir za olimpijske igre. V Kaunasu je bila prva nasprotnica naših košarkarjev Angola, ki je bila povsem nedorasla tekmica, Slovenija je slavila s kar 118:68.

Boljšega začetka bojev za olimpijske igre si slovenski košarkarji niso mogli želeti. Na obračunu proti Angoli, proti kateri so bili tudi veliki favoriti, so že po le nekaj minutah igre dali vedeti, da bodo tokrat nezaustavljivi. Prednost je naraščala praktično od prve do zadnje minute, vse do končnih +50.

Slovenija je tekmo odprla s peterko Luka Dončić, Zoran Dragić, Jaka Blažič, Vlatko Čančar in Mike Tobey. Začeli so silovito in s serijo košev po vsega treh minutah igre povedli za 13 točk in tako že tlakovali pot do visoke zmage.

Angola je bila povsem nedorasla tekmica Sloveniji, ki je po zabijanju Eda Murića prednost najprej povišala na 17 točk, po košu Gregorja Hrovata tik pred iztekom časa v prvi četrtini, so Slovenci povedli že s kar 24 točkami naskoka. Slovenci so leteli po parketu in blesteli tudi s številnimi zabijanji.

Dončić razigraval soigralce

Podobna slika se je nadaljevala tudi v naslednjih treh četrtinah. Po treh prostih metih Luke Dončića, ki je tako prišel do šestih točk, je Slovenija že sredi druge četrtine povedla za več kot 30. Na odmor so slovenski košarkarji odšli, ko je na semaforju pisalo kar 64:30. Tekma je bila ob polčasu že praktično odločena.

Glavni motor igre je bil pričakovano Luka. Zvezdnik Dallas Mavericks je svoje opravil že do sredine tretje četrtine. Do trojnega dvojčka so mu zmanjkali štirje skoki in ena podaja, v statistiko je vpisal 13 točk, devet podaj in šest skokov v le 17 minutah igre. V zadnji četrtini odločene tekme ga Sekulić ni več poslal na parket.

Čančar Čančar
Vlatko Čančar, foto: FIBA.
Tobey, slovenija, košarka Tobey, slovenija, košarka
Mike Tobey, foto: FIBA.
dragić, slovenija, košarka dragić, slovenija, košarka
Zoran Dragić, foto: FIBA.
Dončić, slovenija, košarka Dončić, slovenija, košarka
Luka Dončić, foto: FIBA.
Dončić, slovenija, košarka Dončić, slovenija, košarka
Luka Dončić, foto: FIBA.
dragić, slovenija, košarka dragić, slovenija, košarka
Goran Dragić na tekmi v Kaunasu, foto: FIBA.
Dončić, slovenija, košarka Dončić, slovenija, košarka
Luka Dončić, foto: FIBA.
Dončić, slovenija, košarka, dragić, tobey Dončić, slovenija, košarka, dragić, tobey
Slovenci so se poigrali z Angolo. Foto: FIBA.
Čančar, košarka, slovenija Čančar, košarka, slovenija
Vlatko Čančar, foto: FIBA.
Dončić, slovenija, košarka Dončić, slovenija, košarka
Luka Dončić je v le 17 minutah vpisal 13 točk, devet podaj in šest skokov, foto: FIBA.

V zadnji četrtini je večinoma rezervna postava Slovenije še povečevala prednost. Naši košarkarji niso popuščali do zadnje sekunde, kar bo zagotovo razveselilo tako selektorja, kot vse slovenske navijače. Slovenija je odločno krenila v lov na prvo uvrstitev na olimpijske igre.

Prepelič počival zaradi bolečin v vratu

Brez nastopa je nepričakovano ostal Klemen Prepelič, ki je zaradi bolečin v vratu tokrat počival. Priložnost je sicer dobilo vseh ostalih 11 košarkarjev, kolikor jih je imel na voljo Sekulić. Vsi so se vpisali med strelce, dosegli so med pet in 16 točk in na parketu preživeli med 11 in največ 22 minut. Tako so za četrtkov obračun s Poljaki prihranili veliko moči.

Prvi strelec Slovenije je bil, tudi v navzočnosti Gorana Dragića, ki je navijal za Slovenijo, njegov brat Zoran Dragić s 16 točkami. Čančar jih je tako kot Dončić vpisal 13, Rupnik in Tobey 12, dvomestni so bili z 10 točkami še Murić, Hrovat in Čebašek.

dragić, slovenija, košarka
Goran Dragić na tekmi v Kaunasu, foto: FIBA.

Slovenci so Angolo premagali še četrtič na štirih medsebojnih obračunih. Že v četrtek jih čaka naslednji obračun skupine B, nasproti jim bodo stali Poljaki. Znova bodo veliki favoriti slovenski košarkarji. Poljaki so sicer že v torek prav tako ugnali Angolo, kar pomeni, da sta oba potnika v polfinale iz skupine B že znana. Četrtkova tekma bo odločala še o prvem mestu v skupini.

Na drugi sredini tekmi je v skupini A Venezuela s 94:80 ugnala Južno Korejo. Če v četrtek ne bo presenečenja na dvoboju med Litvo in Korejci, bo Venezuela osvojila drugo mesto v skupini, kar bi pomenilo, da bi se Slovenija v primeru zmage proti Poljakom v polfinalu pomerila s košarkarji Venezuele in v primeru poraza proti Litvi.

Kvalifikacije za olimpijske igre:

Torek, 29. junija:
Skupina A: Litva – Venezuela 76:65
Skupina B: Poljska – Angola 83:64

Sreda, 30. junija:
Skupina A: Venezuela – Južna Koreja 94:80
Skupina B: Slovenija – Angola 118:68

Lestvica skupine A:
1. Venezuela (1-1) 3 točke
2. Litva (1-0) 2 točki
3. Južna Koreja (0-1) 1 točka

Lestvica skupine B:
1. Slovenija (1-0) 2 točki
2. Poljska (1-0) 2 točki
3. Angola (0-2) 2 točki

Četrtek, 1. julija:
Skupina A: Južna Koreja – Litva (ob 18.30)
Skupina B: Slovenija – Poljska (ob 15.30)

Sobota, 3. julija:
Polfinale 1: A1 – B2
Polfinale 2: B1 – A2

Nedelja, 4. julija:
Finale (ob 18.30)

Na olimpijske igre se uvrsti le zmagovalec turnirja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!