Bečirović: To je ogromna zmaga za vse, ki delamo v klubu

Eurocup 27. Apr 202210:00 1 komentar
Sani Bečirović
Športni direktor Cedevite Olimpije Sani Bečirović. Foto: Aleš Fevžer

Na dan tekme četrtfinala EuroCupa Cedevite Olimpije bi lahko trdili, da so Ljubljančani izpolnili cilj že s prebojem med najboljših osem v evropskem pokalu in uvrstitvijo v končnico lige ABA. Ambiciozno vodstvo kluba se kljub temu ozira naprej. "Čaka nas poslastica, upam, da bo peklensko vzdušje," pred tekmo z Bursasporjem, skok za žogo bo ob 20.00, pravi športni direktor Sani Bečirović, ki se zaveda, da ga največji izziv čaka šele po zaključku letošnje sezone.

Sani Bečirović se je pred sedmo silo oglasil nenadejano in bil, kakopak, odlično razpoložen. “Da nisem pred vami samo takrat, ko je slabo,” se je pošalil in se seveda ozrl na prihajajoči obračun, ki ga je poimenoval kar “finale vseh final.”

“Zahvaliti se moramo navijačem, ne le za naslednjo, temveč že za zadnjo tekmo s Türk Telekomom. Pokazali so, da si Ljubljana želi košarke, da si cela Slovenija želi vrhunske košarke in so nam pričarali odlično vzdušje, kar igralcem in tudi nam, ki delamo v ozadju, daje nov zagon in energijo za naprej,” je uvodoma povedal Bistričan na čelu kadrovske politike kluba.

Bečirović o obračunu Cedevita Olimpija – Bursaspor: “Prihaja najbolj neugoden nasprotnik, ki je v Beogradu v polni areni dokazal, da je res ekipa. Niso se ustrašili atmosfere in jih ne bo strah, ko bodo prišli na igrišče v polnih Stožicah. Tudi mi smo v dobrem momentu, igramo dober in atraktiven ‘basket’. Čaka nas poslastica, kajti obe ekipi igrata podobno, čvrsto, agresivno in upam, da bo peklensko vzdušje, morda še za nianso bolj divje, kot je bilo v Beogradu.”

V primeru napredovanja bi naslednji teden v Ljubljani gostovala še Andorra, ki je v torek presenetljivo izločila Gran Canario.

Na tribune se zgrinja vse več navijačev. Obračun z Burso je razprodan. Foto: Aleš Fevžer

Prav Sani ima velik del zaslug, da je Cedevita Olimpija danes v četrtfinalu evropskega pokala in v končnici lige ABA, kjer z boji začenja v soboto proti Igokei. O spremembah, ki so se odvijale še pred novim letom, ni želel pretirano razpredati, saj je bilo že ničkolikokrat povedano praktično vse. “Dokazali smo, da je mogoče s trezno glavo in potrpežljivostjo marsikaj narediti na dolgi rok. In lahko, ne glede na začetek sezone, s korekcijo ali dvema prideš do zastavljenih ciljev.”

Glavni cilj se izpolnjuje

Za največjo zmago kluba je izpostavil vračanje navijačev na tribune dvorane Stožice. V zadnjih mesecih je obisk vseskozi naraščal. Ob začetku zmagovitega niza v EuroCupu, ki traja že neverjetnih devet tekem in se je v Stožicah začel prav proti današnjemu nasprotniku Bursasporju, se je v največji dvorani v Sloveniji zbralo vsega 750 gledalcev.

To je bila še posledica nerazumnih ukrepov zdaj že nekdanje vlade, ki je omejitev na vseh športnih in kulturnih dogodkih omejila na 750 obiskovalcev, ne glede na kapaciteto dvorane. Po odpravi ukrepa si je tretjo zmago v nizu, ko je padla Budućnost, ogledalo 2750 navijačev. V zadnjem mesecu je številka močno narasla.

“To je ogromna zmaga za vse, ki delamo v klubu. Za vse akterje, ki niso vidni na parketu in največja potrditev temu, da dobro delamo. Da smo sestavili ekipo, ki je všečna in privablja navijače in je konec koncev tudi rezultatsko uspešna. To je tisto, kar si želimo na dolgi rok, da smo stalnica v EuroCupu in ABA ligi v zaključnih delih tekmovanja. Prav je, da se čestita vsem, da smo v tako kratkem času uspeli doseči nivo, ki si ga vsi želimo,” je na porast zanimanja za tekme KK Cedevita Olimpija ponosen Bečirović.

Dvig proračuna

Ne le s strani navijačev, v klubu opažajo tudi večje zanimanje pokroviteljev. “To je eden od segmentov, ki je bil v preteklosti malce zamegljen zaradi pandemije in celotne situacije po svetu. Najbolj me veseli dejstvo, da so sponzorji in partnerji kluba videli, da zgodba teče v pravo smer. Za celoto morajo biti vsi še bolj vključeni, da bi zadeva dobila kontinuiteto.”

Zmaji se lahko pohvalijo s celo vrsto močnih podjetij, ki vlagajo svoja sredstva. Na položaju predsednika je košarkarski zanesenjak Emil Tedeschi, izvršni direktor Atlantic grupe, ki bi lahko v prihodnosti še povečala vložek, razkrije nekdanji igralec in zdaj športni direktor Cedevite Olimpije.

“Absolutno. Res veseli dejstvo, da so vsi prepoznali dobro delo in so rezultati potrditev tega. To je tisto merilo, ki potem odloča, ali so sponzorji pripravljeni povečati vložke ali ne. Ne glede na vse imamo v mislih povečanje proračuna. Kakšen bo, pa bo odvisno tudi od ranga tekmovanja, v katerem bomo igrali naslednje leto.”

Emil Tedeschi je lahko zadovoljen z letošnjimi predstavami Cedevite Olimpije. Foto: Aleš Fevžer

Največji izziv – zadržati zmagovalno ekipo

Želja o vrnitvi v Evroligo je seveda dobro dokumentirana in je tisti najvišji dolgoročni cilj kluba. V igri za preboj med elito so 17-kratni slovenski prvaki že to sezono. Pot v obljubljeno deželo je tlakovana tako skozi EuroCup kot ligo ABA.

Konkurenca je neizprosna, zato je do izpolnjenega cilja še dolga pot. Ključno je, da zmaji ostanejo zvesti in predani svojemu delu, ne glede na končen razplet letošnje sezone. Ogrodje moštva je zasnovano, ki pa ga bo potrebno zadržati v Stožicah. Z vsakoletnim menjavanjem polovice ekipe bo cilj precej težje izpolniti, česar se seveda zaveda tudi Bečirović.

“Absolutno. To je največji izziv, zadržati ekipo, v kolikor bosta finance in trg to dopuščala. Ne bo lahko, ker imajo vsi igralci sedaj večjo vrednost, kot so jo imeli pred prihodom v Ljubljano. A tudi to je sestavni del športa. Zavedamo se, da po finančni plati nismo konkurenčni top evropskim klubom, pa ne samo Evrolige, tudi v EuroCupu. Zato je toliko bolj potreben skavting, analiza in poteze, ki se vlečejo že tekom te sezone,” na naše vprašanje glede kadrovanja za prihodnost odgovori Bečirović.

Ključno za stabilnost kluba je, da v Ljubljani za naslednjo sezono zadržijo nosilce igre. Foto: Aleš Fevžer

Pogodbe potečejo številnim ključnim košarkarjem. Ne le tujcem, ki praviloma večinoma sklepajo pogodbe le za eno sezono, med njimi je tudi srce in duša tega moštva, kapetan Jaka Blažič.

“Izpostaviti moram, da smo v pogovorih in dogovorih z večino igralcev. Kako se bodo stvari razpletle pa bo potrebno počakati na konec sezone in seveda na poletni trg, da vidimo realno stanje. Kaj si igralci želijo, kaj je njihova vrednost in kaj naša realnost za prihodnjo sezono,” je zaključil Sani Bečirović.

EuroCup, četrtfinale

Torek:Gran Canaria – MoraBanc Andorra 77:79
Virtus Bologna – Ratiopharm Ulm 83:77

Sreda:
20.00, Cedevita Olimpija – Frutti Extra Buraspor
20.30, Valenia – Boulogne Metropolitans 92

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje