Beneški obračun dveh ranjenih levov za izhod iz krize

Eurocup 15. Dec 202111:26 0 komentarjev
Jaka Blažič v boju s Milošom Teodosićem.

Cedevita Olimpija bo v sredinih večernih urah gotovala v bližnjih Benetkah, kjer bo poskušala končat niz štirih zaporednih porazov v Evropskem pokalu. Italijani so v podobnem položaju kot Ljubljančani, obojni so se to sezono znašli v rezultatski krizi ter so tudi na lestvici skupine B izenačeni.

V Ljubljani je bilo zadnjih nekaj tedno zelo pestro, vhodna in izhodna vrata kluba pa na strežaj odprta. Po slabi igri, ki je vodila v niz slabih izidov, se je spremenila kar tretjina kadra, ki ga ima na voljo Jurica Golemac.

Delo športnega direktorja Sanija Bečirovića je na zadnjih dveh tekmah obrodilo prve sadove. Najprej so bili zmaji v 6. krogu EuroCupa na pragu presenečenja proti Virtus Bologni (101:104), a kljub porazu parket končno zapuščali dvignjenih glav, saj se je v moštvo vrnila prava energija. Sledila je velika zmaga v Beogradu proti Partizanu pod vodstvom legendarnega Željka Obradovića, ki je to sezono na domačem parketu padel sploh prvič (89:96).

“Gremo po novo zmago, moramo nanizati nekaj zmag. Zdaj smo igrali dobro, premagali Partizan, kar nam je pomagalo pri gradnji samozavesti,” je pred dvobojem proti Benečanom v 7. krogu evropskega pokala dejal Alen Omić, ena od okrepitev Cedevite Olimpije.

Alen Omić je pomembna okrepitev pod obročem.

Medsezonske spremembe v kadru:

Prišli: Yogi Ferrel (Panathinaikos), Alen Omić (prost košarkar), Dan Duščak, Blaž Habot (oba sta se vrnila posoje v Iliriji).

Odšli: Marcus Keene, Žiga Dimec, Jackie Carmichael, Luka Rupnik.

Zmaji so sezono v EuroCupu sicer začeli odlično. Slavili so na Kanarskih otokih, nato še doma porazili Bourg, a sledili so porazi proti Bursasporju, Ulmu, Budućnosti in Virtusu ter zdrs v spodnjo polovico lestvice skupine B, kjer je bilo po šestih krogih izenačenih kar pet moštev, med njimi tudi naslednji nasprotnik zmajev (2-4).

Dvoboj dveh ranjenih ekip

“Venezia je ena bolj kakovostnih ekip v naši skupini. Imajo izkušene igralce in odličnega trenerja. Ekipa, ki igra skupaj že vrsto let, bili so prvaki Italije par let nazaj. Moramo napredovati, biti čim boljši, imeti intenziteto igre v napadu in v obrambi, moramo igrati pametno,” pred dvobojem pravi strateg Ljubljančanov. Igro Venezie sicer vodi strateg Walter De Raffael, ki je na klopi že pet let.

Jurica Golemac

O najnevarnejših posameznikih Italijanov pa pravi: “Imajo Tonuta, strelca Bramosa, na štirici je Austin Daye, ena boljših štiric zadnjih let, Watt igra največ minut in daje največ točk, zadeva z levico in s hrbtom proti obroču. Igrajo pametno, veliko se giblejo in si podajajo žogo, čaka nas zahtevna tekma.”

Zadnji dve tekmi v EurpCupu so Italijani izgubili, boljši so bili košarkarji Virtusa in Valencie. V državnem prvenstvi pa imajo po 11 krogih pet zmag in šest porazov. V Evropskem pokalu je njihov prvi strelec Mitchell Watt, ki v povprečju dosega 12 točk na tekmo in pobere še 5,2 odbite žoge.

Gašper Vidmar o klubu iz Benetk

Nekdanji reprezentant Slovenije Gašper Vidmar, ki je tik pred koncem kariere, je za Reyer Venezio igral od leta 2018 do 2021. V bogati karieri je oblekel tudi dres Ljubljančanov, v sezoni 2009/10. Za Sportklub je spregovoril o dvoboju med dvema bivšima kluboma.

Kaj nam lahko poveste o Venezii? “So v podobnem položaju kot Olimpija. Trenutno ne igrajo najbolje, imajo nekaj težav s svojo igro. Mislim, da bo to precej težka tekma, Benetke imajo vendarle precej kvalitetnih igralcev. Tudi potrebujejo to zmago, tako kot Olimpija. Pričakujem napeto tekmo.”

Kdo so najnevarjenši posamezniki? “Zagotovo Mitchell Watt, Michael Bramos se počasi vrača v formo, je bil dolgo odsoten, Austin Daye, če se ogreje, je lahko zelo neugoden.”

Kaj sta Olimpiji prinesli okrepitvi Yogi Ferrell in Alen Omić. “Vidi se, da sta velik doprinos ekipi. Takoj zmaga v Beogradu, kjer je zelo težko igrati, Partizan ima odlično ekipo. Mislim, da jim je ta tekma prišla prav za samozavest, tudi v EuroCupu.”

Kako se bodo Italijani lotili Slovencev? “Verjetno bodo poskušali zelo agresivno od prve minute igrati v obrambi. Sicer pa igrajo precej hitro, žoga zelo kroži v iskanju odprtega igralca.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!