Bitka med spoloma dobiva nadaljevanje

Košarka 30. Jan 202419:27 0 komentarjev
Stephen Curry
Foto: Profimedia

Na vikendu vseh zvezd NBA v Indianapolisu prihodnji mesec bo potekalo zanimivo tekmovanje. Zvezdnik Golden State Warriors Stephen Curry in zvezdnica New York Liberty Sabrina Ionescu se bosta pomerila v metanju trojk.

Stephen Curry, najboljši strelec za tri točke v zgodovini lige NBA, in Sabrina Ionescu, rekorderka WNBA v številu doseženih metov za tri točke v eni sezoni, se bosta pomerila v “Stephen vs. Sabrina”, prvem tekmovanju za tri točke med NBA in WNBA, ki bo potekalo v soboto, 17. februarja, na stadionu Lucas Oil v Indianapolisu med sobotno nočjo vikenda vseh zvezd.

Tekmovanje bo na sporedu po tekmovanju zvezdnikov za tri točke in pred tekmo v zabijanju. Tekmovanje se bo začelo ob drugi uri zjutraj po slovenskem času.

Najbolj znane “bitke spolov” v športnem svetu smo videli v tenisu. Izraz se najbolj uporablja za mednarodno televizijsko prenašano tekmo iz leta 1973, ki je potekala v Astrodomu v Houstonu med 55-letnim Bobbyjem Riggsom in 29-letno Billie Jean King, ki jo je slednja dobila v treh nizih. Tekmo si je v ZDA ogledalo približno petdeset milijonov ljudi, po svetu pa devetdeset milijonov. Zmaga Billie Jean King velja za mejnik pri sprejemanju ženskega tenisa s strani javnosti.

Dve drugi tekmi, ki se pogosto imenujeta bitka med spoloma, sta tekma, ki je potekala štiri mesece prej leta 1973 med Riggsom in Margaret Court na tri dobljene nize, in leta 1992 med Jimmyjem Connorsom in Martino Navratilovo na tri dobljene nize s hibridnimi pravili v korist igralke.

Od leta 1888 je bilo odigranih še vsaj osem drugih ekshibicijskih tekem med pomembnimi teniškimi igralci in igralkami, med njimi je tudi dvoboj oktobra leta 2013, ko sta se Novak Đoković in Li Na pomerila v Pekingu ob deseti obletnici odprtega prvenstva Kitajske.

Sabrina Ionescu
Zvezdnica lige WNBA Sabrina Ionescu. Foto: Profimedia

V okviru tekmovanja bosta Curryjeva neprofitna organizacija Eat.Learn.Play. in Ionescova fundacija SI20 prejeli donacijo NBA in WNBA. Vsak običajni met za tri točke bo ovrednoten na tisoč ameriških dolarjev, tako imenovan Moneyball na dva tisoč “žoga zvezdnega dosega” – met za tri točke z razdalje dobrih devetih metrov – pa na tri tisoč dolarjev.

Tekmovanje “Stephen proti Sabrini” bo potekalo po standardnih pravilih tekmovanja za 3 točke. Curry bo metal s črte za 3 točke lige NBA s košarkarskimi žogami lige NBA, Ionescu pa s črte za 3 točke lige WNBA s košarkarskimi žogami lige WNBA.

Curry, dvakratni zmagovalec tekmovanja v metanju trojk, je v rednem delu sezone dosegel rekordnih 3577 metov za tri točke. Leta 2023 je Ionescu s 128 zadetimi trojkami postavila rekord lige WNBA v eni sezoni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!