Tina Šutej z zmago napovedala izjemno sezono

Atletika 30. Jan 202418:40 0 komentarjev
Tina Šutej
Foto: profimedia

Tina Šutej, druga najboljša slovenska športnica lanskega leta, je na dvoranskem atletskem mitingu v Ostravi na Češkem z zmago odprla svojo letošnjo zimsko sezono. V skoku s palico je preskočila 4,73 metra. S tem je napovedala novo izjemno sezono, ki se bo v začetku marca končala na dvoranskem svetovnem prvenstvu v Glasgowu.

Druga je bila Čehinja Amalie Švabikova, bronasta lani na dvoranskem EP je preskočila 4,63 m. Tretja je bila italijanska rekorderka Roberta Bruni, četrta pa nekdanja dvoranska evropska prvakinja, Švicarka Angelica Moser. Obe sta preskočili 5,53 m.

Petintridesetletna Šutej je s prvim poskusom uspešno začela na 4,33 metra, nato je naslednjo višino (4,43 m) izpustila. Na 4,53 m je bila uspešna v tretjem, zadnjem skoku. Na 4,63 m je bila uspešna prvič in je prevzela vodstvo. V konkurenci je ostala le še Švabikova po preskočeni letvici v tretjem poskusu.

Slovenska rekorderka je nato naslednji višini 4,68 in 4,73 znova zmogla prvič. Švabikovi je po dveh neuspešnih skokih na 4,73 in 4,78 m ostalo le, da je poskusila v boju za zmago na 4,83 m, je bila tretjič v nizu neuspešna.

Šutej je nato sama nadaljevala na 4,83 m, a je letvico trikrat podrla. Obenem pa je poskrbela za dobro nadaljevanje lanske poletne sezone.

V ameriškem Eugenu 16. septembra na finalu diamantne lige zasedla drugo mesto, ko je s 4,81 metra postavila slovenski rekord na prostem, absolutnega pa s 4,82 m 2. februarja lani v dvorani v Ostravi. Trenutno deli 21. mesto vseh časov na prostem in 13. v dvorani.

“Nismo opravili priprav na sezono po načrtih. Težave s tetivo so se nato prenesle na mečno mišico in je bilo kar zahtevno obdobje rehabilitacije. Odločili smo se za to tekmo, da vidimo, če bo noga zdržala. Ni bil tisti običajni ritem nastopa, kot bi moral biti,” je težave pred temo Šutej strnil njen trener Milan Kranjc.

“Konkurenca je bila zelo dobra. Na 4,53 je morala zamenjati palico in je imela nekaj težav. Ne glede na vse je zmagala. Ampak to je bila tekma in na nek način tudi trening, ker drugače nismo mogli videti, kje smo. Šele videli bomo, kakšne bodo posledice. V načrtu sta nato tekmi v Franciji. A da ne bi ogrozili njenega nastopa v Glasgowu, bomo videli, če bo nastopila,” je dodal Kranjc.

V prejšnjih dveh letih je osvojila štiri odličja na velikih atletskih tekmovanjih, po dve srebrni in bronasti na EP ter dve četrti mesti na SP na prostem predlani in lani.

Na dvoranskem SP 2022 v Beogradu je bila bronasta. Pred tremi leti je nekdanja mladinska prvakinja (2006, Peking) na dvoranskem EP v poljskem Torunu, kjer je zaostala le za Moser, zasedla drugo mesto za njeno tedaj prvo veliko člansko odličje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!