Čebašek: Pričakujem vsaj eno zmago

Košarka 10. Nov 202210:20
Foto: Aleš Fevžer

Slovenska košarkarska reprezentanca bo jutri odigrala naslednjo tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023, ko bo ob 13. uri gostovala v Izraelu (SK 1). Kot se morda v zadnjih dneh že kar malce ponavljamo, bodo to akcijo v ospredje stopili povsem novi obrazi, vključno z Jakobom Čebaškom in Binetom Prepeličem.

“Mislim, da bomo morali s temi fanti pokazati neko energijo, pričakujem pa, da na teh dveh tekmah dobimo vsaj eno zmago. Glede na lestvico bi bilo super, naredili bi nekaj korakov proti uvrstitvi na svetovno prvenstvo,” je kljub oslabljeni Sloveniji optimističen Jakob Čebašek, eden izkušenejših v tokratni zasedbi.

Pot Slovenije na svetovno prvenstvo vam je morda zdaj že dobro znana. Če ne, naj spomnimo, da imajo Slovenci trenutno na tretjem mestu skupine J, ki še kot zadnje pelje na mundial, dve zmagi prednosti pred zasledovalkama Švedsko in Izraelom. Zmaga v Tel Avivu bi bila tako velik korak proti Indoneziji, Filipinom in Japonski, ki bodo prihodnje leto skupaj gostili turnir.

Reprezentanca Slovenije. Foto: Aleš Fevžer

Dodatna težava nepoznavanje sistema

Ker Sloveniji manjka kar deset košarkarjev z minulega evropskega prvenstva, vključno s celotno prvo peterko, bodo vloge razdeljene povsem na novo. Do samega dvoboja v Izraelu pa ne bo točno jasno, kateri košarkarji bodo prevzeli največje breme. “Mogoče bo zdaj težje, saj dosti fantov še ne pozna sistema selektorja. Na prejšnjih ciklih so ga poznali s prejšnjih akcij,” dodatno oviro vidi član romunske Athletic Constante, ki je z 31 leti celo drugi najstarejši od štirinajsterice, ki se je znašla na tokratnem seznamu.

Tako je nanj padla tudi mentorska vloga mlajšim članom. “Pomembno je, da mlade spodbujaš, jim daš kakšen napotek in tako vliješ samozavest. Pri mladih je najbolj pomembna samozavest,” pravi Čebašek, ki še dodaja, da je prišel v dobri formi: “Isti kot lani. Mehka roka.”

Bine Prepelič (21 let) in Urban Klavžar (18 let). Foto: Aleš Fevžer

Po poletnem uvajanju gre zdaj zares

Eden teh mlajših članov je Bine Prepelič, ki se je letos poleti iz Helios Sunsov preselil v belgijski Charleroi. Prvi stik s člansko reprezentanco je doživlel pred tremi meseci, ko je bil del širšega seznama pred EuroBasketom, a ga je selektor v nadaljevanju pričakovano prečrtal. “Avgusta je bilo nekakšno uvodno uvajanje v reprezentanco, zdaj vem, kaj pričakovati in kaj selektor zahteva, mislim, da mi bo precej lažje,” pravi 21-letnik.

Tokrat v izbrano vrsto sicer prihaja v povsem drugačnem trenutku. Mladi bodo primorani prevzeti precejšnje breme in s tem odgovornost. “Med seboj se poznamo, nekateri so že igrali skupaj, mislim, da ne bo težav. Dali bomo vse od sebe, moramo zmagati ti dve tekmi, da se uvrstimo na svetovno prvenstvo. Potrudili se bomo in bomo videli, kako bo.”

V svoji prvi sezoni v tujini ima Prepelič v belgijskem prvenstvu povprečje 8,7 točke in 7,2 skoka na tekmo, ob tem je zadel kar 42,9 odstotka metov izza črte. “Mislim, da sem se znašel dokaj dobro. Tudi sprejeli so me v redu v klubu, z vsemi se razumem,” o izkušnji pove krilni center, od katerega sta trenutno v izbrani vrsti mlajša le Urban Klavžar in Robert Jurković.

Razpored Slovenije v kvalifikacijah za SP 2023:

11. november 2022: Izrael – Slovenija (13.00, prenos na SK)

14. november 2022: Slovenija – Nemčija (18.00, prenos na SK)

24. februar 2023: Estonija – Slovenija

27. februar 2023: Slovenija – Izrael

Standings provided by Sofascore

Komentari

Vaš komentar