Slavili so zmago, sanjali o finalu, a ostali le pri Jadranu

Košarka 28. Apr 20226:10 0 komentarjev
Košarkarji Cedevita Olimpije so se takole že veselili zmage, a po upravičeno razveljavljenem košu ostali praznih rok. Foto: Aleš Fevžer

Ob vidnem razočaranju po tesni zmagi Bursaspora v razprodanih Stožicah (85:83), s katero se je končala evropska sezona Cedevita Olimpije, je trener Jurica Golemac, po kritiki na račun nekakovostnega prvega polčasa, pogled že usmeril proti končnici jadranske lige ABA. Z Edom Murićem pa sta družno ocenila, da evropski poraz boli predvsem zaradi navijaško prebujene Ljubljane.

Znani košarkarski sodnik Luigi Lamonica v kotlu Stožic ni imel prav težkega dela, ko si je nekaj trenutkov po zadnji sireni ob zapisnikarski mizi ogledal met za tri točke, ki ga je ob navijaški eksploziji sprožil Jacob Pullen. Hitro je bilo namreč jasno, da je bil Američan za nekaj drobcev sekunde prepozen, tako da je povsem upravičeno razveljavil koš, ki bi Cedevita Olimpijo popeljal v polfinale EuroCupa in do nove domače evropske tekme.

V ljubljanskem taboru so po tekmi priznali, da je bil načrt za zadnje sekunde tekme drugačen. Trener Jurica Golemac si je namreč zamislil akcijo, po kateri bi predhodno ”vroči” Yogi Ferrel izkoristil očitno napadalno prednost, prebil prvo linijo, se podal v prodor pod koš in poskušal izsiliti podaljšek. A najboljši posameznik tekme ni našel pravega trenutka, da bi tekmeca vrgel iz obrambnega ravnotežja, tako da je žogo spravil do rojaka. Ta pa je ob čvrstem obrambnem zidu porabil preveč časa za trik, s katerim je prišel do meta.

Foto: zadnji trenutki

Pullen je žogo sprožil nekaj desetink sekunde prepozno.
Sodnik Luigi Lamonica je hitro videl, koliko (je) bila ura. Foto: Aleš Fevžer
Znak za turško slavje. Foto: Aleš Fevžer
V polfinale EuroCupa napreduje Frutti Extra Bursaspor. Foto: Aleš Fevžer

A čeprav je na koncu odločala ena žoga, pa lahko Ljubljančani razloge za poraz, konec sezone v EuroCupu in razblinjen navijaški balon iščejo predvsem drugje. V prvi vrsti v obrambno zelo slabem prvem polčasu, v pretiranem oklepanju meta z razdalje, v kar dvajsetih zgrešenih metih za tri točke (zadeli so jih vsega šest) in v veliki nespretnosti ob turškem zapiranju, zaradi katerega so redko prihajali do drugih ali tretjih akcij. Pa tudi v potrošeni energiji ob fanatičnem lovljenju v drugem polčasu in kajpak turški kakovosti, s katero se je opekel že beograjski Partizan.

“Bili smo mentalno premehki. Nismo bili agresivni, kar kaže tudi majhno število osebnih napak. V večjem delu drugega polčasa smo le pokazali pravi obraz. Ni se bilo lahko vrnitvi. Gledalci so nas nosili. Prav zaradi njih mi je še posebej žal tega poraza. Skušali smo jim pokloniti še eno evropsko tekmo,” je po tekmi pripovedoval vidno razočarani Golemac ter čestital trenerju Dušanu Alimpijeviću, katerega moštvo je bilo v vodstvu vse od polovice prve četrtine, dvakrat tudi s +15.

Jurica Golemac. Foto: Aleš Fevžer

Prav navijači so bili posebna zgodba prazničnega sredinega večera. Kolona pešcev se je uro pred tekmo vila vzdolž večjega dela Vojkove ulice, promet na krožišču Tomačevo je obstal, osrednja garaža v Stožicah je bila hitro premajhna. Že te slike so nakazovale, da je v Ljubljani, v slogu znanega pravila “ko se nekaj dogaja, je treba biti del tega”, po dolgem času napočil čas za košarko. Več kot 12 tisoč gledalcev in izjemno vzdušje so to zgolj potrdili.

“Ozračje je bilo res izjemno. Za nas je to nekaj novega. Večkrat se s soigralci nismo mogli pogovarjati ali pa poslušati kakšnih navodil s klopi. A imeli smo izjemno podporo. V čast nam je igrati pred takšnim občinstvom. V takšnem ozračju so zmage slajše, porazi pa toliko bolj boleči. A tudi to je šport. Imeli smo lepo pot do finala, a nam je spodrsnilo. Upam le, da bodo Ljubljančani še naprej podpirali naš projekt,” je z orošenimi očmi dejal Edo Murić.

Tudi slovenski reprezentant v dresu Olimpije razlogov za poraz ni želel iskati le v nespretno izpeljani zadnji akciji, v kateri je zmaje prehitela ura. “Smo ekipa, ki se tepe in teče. Dvigujemo se skozi obrambo. Tokrat pa smo, predvsem v prvem polčasu, počeli prav nasprotno. Mislili smo le na napad. V obrambi smo bili premehki. Še malih osebnih napak, s katerimi bi prekinili tekmečev nalet, nismo delali,” se je v prvi polčas vrnil Murić, ki je na koncu prispeval 12 točk.

Stožice: dvorana je bila prvič po 11 letih polna. Foto: Aleš Fevžer

Z 20 je bil sicer prvi strelec Ferrel, pet manj jih je dodal Pullen, 13 pa Zach Auguste. Ob že omenjeni obrambni popustljivosti, ki sta jo najbolje izkoristila Derek Needham in John Holland, so za končni uspeh manjkali daljši strelski niz ter prispevki Jake Blažiča, Zorana Dragića in ljubljenca občinstva Alena Omića. “Velika tekma, velika priložnost. Ni nam uspelo. A vseeno … Če bi nam pred meseci nekdo ponudil takšno evropsko sezono, bi jo sprejeli. Fantom gredo čestitke za prikazano,” je po uvodni kritiki pristopa v prvem polčasu ploščo obrnil Jurica Golemac.

Zagrebški trener je namreč hitro ocenil, da zapravljena priložnost za evropski (pol)finale ne sme popolnoma demoralizirati igralske zasedbe. Ta bo namreč že v soboto v Tivoliju na tekmi proti Igokei vstopila v končnico jadranske lige ABA. “Vrniti se moramo k osnovam. Vedeti moramo, kakšna košarka nas je popeljala do niza mednarodnih zmag in četrtfinala EuroCupa,” je pristavil Golemac.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!