Supertalent zmajev za lovoriko prerešetal Domžalčane (VIDEO)

Košarka 25. Sep 202319:09 0 komentarjev

Košarkarji Cedevite Olimpije so s 76:59 premagali Kansai Helios Domžale in v kranjski dvorani Planina ubranili superpokalni naslov. Ljubljančani so osvojili že 13 lovoriko v tem tekmovanju, medtem ko Domžalčani tudi po petem nastopu na uverturi v domačo klubsko sezono ostajajo brez naslova. Že četrtič so jim slavje preprečili zmaji.

Superpokal sta velika tekmeca iz minule sezone – pomerila sta se za vse tri domače lovorike – odigrala v Kranju. Tradicionalno je gostitelj klub, ki se je za tekočo sezono uvrstil v prvoligaško druščino na slovenski klubski sceni. Letos je takšen ECE Triglav Kranj. Po zaslugi številnih kadrovskih sprememb na obeh straneh, teh je v ljubljanski in domžalski igralski zasedbi skupaj glede na lansko sezono kar 21, nova pa sta tudi oba glavna stratega, pričakovano igra še ni bila na najvišji ravni.

Naposled so se nove lovorike veselili zmaji, ki vendarle premorejo več individualne kvalitete, kar je v drugem polčasu tudi prelomilo obračun. Odlično je igral predvsem 21-letni Luka Ščuka, ki je po težji poškodbi kolena znova “letel po zraku”. Navduševal je z atraktivnimi zabijanji, s šestimi trojkami pa pokazal, da gre tudi za raznovrstnega košarkarja in moderno štirico. V zaključku je poskrbel za enajst zaporednih točk Olimpije, s katerimi je tudi odločil tekmo. S 24 točkami je bil prvi strelec superpokala 2023.

Simone Pianigiani, trener Cedevite Olimpije: Ta lovorika je za nas kontinuiteta iz lanske sezone. Igrali smo pozorno in agresivno. Po slabšem začetku je začela delovati tudi obramba. Še vedno grešimo veliko odprtih metov, a je pomembno, da na tem gradimo, čeprav smo tokrat veliko minut igrali brez pravega organizatorja igre. Vedeli smo, da bo začetek sezone zahteven, saj potrebujemo čas.

Damjan Novaković, trener Kansai Helios Domžale: Nisem razočaran, navdušen pa tudi ne. Prvi korak k zmagi je Olimpija naredila v drugi četrtini. Žal je naš prvi strelec Rok Nemanič grešil praktično vse, tudi odprte izdelane mete. Vseeno smo se še borili in se držali v tretji četrtini. Na koncu smo izgubili energijo, končnih 16 točk razlike pa niti ne pokaže razmerja moči na igrišču vseh 40 minut.

Foto: Aleš Fevžer

Na uvodu luknjasta obramba Olimpije

Obračun so bolje odprli Domžalčani, ki ob zelo porozni obrambi Olimpije niso imeli težav s polnjenjem koša. Miloš Glišić je po sedmih minutah igre zadel še svoj četrti met iz igre za 22:14 in Simoneja Pianigianija prisilil še v drugo minuto odmora. Do konca prve četrtine so se zmaji le približali, s trojko Seana Armanda na 22:24. Ljubljančani so drugi del odprli s trojko Amadoua Sowa in z delnim izidom 11:2 prevzeli vodstvo. Domžale so prvi koš v drugi četrtini dosegle šele po slabih štirih minutah nadaljevanja, ko je prav tako izza črte dobro meril Nejc Barić (27:29).

Prvi polčas sta zaznamovala precej nepovezana igra na obeh straneh parketa in zatekanje k metu z razdalje, ki je bil najpogostejša izbira zaključka napada obeh ekip (Olimpija: 6/15; Domžale: 4/16). Zmaji so imeli pred odmorom nekaj napadov, ko bi lahko prvič ušli na dvomestno razliko, a zapravili vse poizkuse, nato si je Jaka Blažič s četrto osebno napako, storil jo je v napadu, prislužil odhod na klop. Helios je to kaznoval in se s košem Glišića približal na minus tri (34:37), a so branilci naslova odgovorili. Izid polčasa, 41:34 v korist Cedevite Olimpije, je s črte prostih metov postavil Sow.

Foto: Aleš Fevžer

Po dobrih dveh minutah drugega polčasa so si zmaji s fantastičnim zabijanjem Luke Ščuke priborili novo najvišjo prednost (48:39). Perspektivni član Cedevite Olimpije je kmalu zatem zadel še za +12, nato je sledil skoraj pet minutni mrk, ki je Domžalčane vrnil v igro. Jan Zemljič je s trojko znižal na 49:53. Sledil je odgovor Ljubljančanov, ki so si po košu Blažiča zagotovili deset točk naskoka pred zadnjim delom dvoboja (59:49).

Prav Ščuka, ki je bil med boljšimi posamezniki, z zabijanji pa tudi najatraktivnejši, je z novima trojkama za 70:57, že svojo četrto in peto, poskrbel za nekoliko mirnejši zaključek svojega moštva. Ščuka se je do konca zaustavil pri 24 točkah.

Pri zmagovalcih jih je 13 dodal Amadou Sow, 10 Sean Armand. Pri poražencih je bil prvi strelec Miloš Glišić z 18 točkami, 13 jih je dodal Tibor Mirtič, ki je bil z 10 skoki prvi skakalec, kar šest odbitih žog je pobral v napadu, dve več od celotnega moštva Olimpije.

Superpokal Slovenije:

Cedevita Olimpija – Kansai Helios Domžale 76:59 (22:24, 19:10, 18:15, 17:10)

Dvorana Planina, gledalcev 800, sodniki: Majkič (Hrastnik), Nedović (Kranj), Kranjc (Domžale).

Cedevita Olimpija: Armand 10 (1:2), Sow 13 (5:7), Radović 4, Cobbs 4, Glas 8 (3:4), Blažič 8 (1:1), Matković 8, Ščuka 21 (2:2).

Kensai Helios: Zemljič 3, Mirtič 13 (1:5), Nemanič 3, Barič 9, West 4, Glišić 18 (1:2), Mahkovic 9 (2:2).

Prosti meti: Cedevita Olimpija 12:16, Kensai Helios 4:9.

Met za tri točke: Cedevita Olimpija 12:31 (Ščuka 5, Armand 3, Sow 2, Glas, Blažič), Kensai Helios 7:30 (Barič 3, Nemanič, Glišić, Mahkovic, Mirtič).

Osebna napake: Cedevita Olimpija 20, Kenasi Helios 19.

Pet osebnih: Mahkovic (32.), Barič (39.).