Crvena zvezda na vrhu posebne evroligaške lestvice

Evroliga 5. Okt 202112:57 > 12:58
Crvena zvezda: edini "jadranski" predstavnik v Evroligi; foto: Guliverimages

S kar desetimi srbskimi košarkarji je Crvena zvezda klub z največjim številom domačih košarkarjev v Evroligi.

Košarkarji Crvene zvezde so v uvodnem krogu evrolige klonili proti Fenerbahčeju (57:61), v drugem pa jih v četrtek čaka zahtevno gostovanje pri Maccabiju.

Ob tem pa je po socialnih omrežjih zaokrožil seznam evroligaških klubov, ki kot kriterij za uspešnost upošteva število domačih igralcev. Ker imajo rdeče-beli Beograjčani na svojem seznamu igralcev od petnajsterice kar deset Srbov, jim pripada prvo mesto.

Drugi v konkurenci evroligaških klubov je Asvel, ki razpolaga z devetimi Francozi. Po osem domačih košarkarjev imajo Alba, Bayern, Zenit in CSKA, s sedmimi sledijo Olympiacos, Panathinaikos, Unics in Žalgiris. Po šest jih imata Real in Milano, pet Anadolu Efes, Maccabi in Fenerbahče.

Na dnu lestvice sta Baskonia z enim samim domačinom in stoodstotna tujska legija pri Monacu. A za slednjega to nečastno zadnje mesto velja le v primeru, če ga štejemo za monaško moštvo. Ker pa je na košarkarskem zemljevidu to pravzaprav francoski klub, velja dodati, da ima trener Zvezdan Mitrović na svojem seznamu pet francoskih košarkarjev.