Dallasu morda uspela največja “kraja” na letošnjem naboru

Košarka 24. Jun 202219:09 > 19:16 0 komentarjev
Foto: John Rivera/Icon Sportswire via Guliver

Čeprav so bili pred letošnjim naborom lige NBA brez izbora, so Dallas Mavericks ob Luko Dončića vendarle dodali še enega igralca - novinca. V drugem krogu so izbrali Jadena Hardyja in si tako s strani strokovnjakov prislužili pohvale. Zakaj?

Mediji v ZDA so že pred naborom poročali, da so Mavericksi zelo aktivni v iskanju druge menjave to poletje. Potem ko so v Houston poslali štiri košarkarje in letošnji 26. izbor v prvem krogu v zameno za centra Christiana Wooda, so namreč ostali brez izbora. A vendarle so Mavsi že imeli svojo naslednjo tarčo in jo z novo menjavo tudi zadeli.

Od Sacramenta so namreč v zameno za dva prihodnja izbora v drugem krogu, leta 2024 in 2028, prejeli 37. izbor. Dallas je tako v svojo garderobo dodal Jadena Hardyja, ki so mu mnogi napovedovali celo izbor med najboljšimi 20 košarkarji, zato je s strani lige NBA prejel tudi vabilo v t.i. zeleno sobo, kamor povabijo le predvidenih prvih 20 izborov.

Lani kotiral v top 5

Branilec, ki bo 5. julija dopolnil 20 let, je bil pred sezono 2021/22 celo eden od favoritov za izbor med najboljšimi petimi, a je skozi leto precej izgubil na vrednosti. Za razliko od večine ameriških vrstnikov se je odločil, da ne bo odšel na univerzo, temveč se je pridružil ekipi Ignite v razvojni ligi, ki deluje pod okriljem lige NBA.

Resda je v povprečju dosegal kar 17,7 točke in 3,2 asistence, a bil izjemno neučinkovit. Zadel je le 35,1 odstotka metov iz igre in 26,9 odstotka izza črte. Prav tako je imel več izgubljenih žog kot asistenc. A pomembno je poudariti, da ob sebi ni imel prav veliko pomoči in je bil, čeprav tej vlogi še ni dorasel, prva izbira v napadu in tudi glavni kreator ekipe.

Vrhunci Hardyja iz minule sezone:

S svojimi telesnimi predispozicijami, pohvali se lahko tudi z razponom rok v izmeri 205 centimetrov, in iznajdljivostjo na parketu, vendarle še vedno premore veliko potenciala in prav na to tudi stavijo v Dallasu.

Prav tako pa je dober indikator, da je proste mete izvajal skoraj 90 odstotno in da je bil zelo natančen tudi pri odprtih metih za tri točke po podajah soigralcev (43,5 odstotka). Met mu torej služi, brez dvoma mu bo ob organizatorju igre, kakršen je Luka Dončić, v igri precej lažje. Čeprav seveda od začetka ni pričakovati, da bo dobil veliko priložnosti za igro, temveč se bo zagotovo še kalil tudi v razvojni ligi.

Odlična ocena za izbor

Večina ameriških spletnih strani, ki je ocenila posamezne izbore na letošnjem naboru, je Dallasov izbor Hardyja označilo zelo visoko. Prav zaradi njegove kombinacije hitrosti in spretnosti z žogo, ki mu omogočata, da pride do želenih položajev na parketu. “Ljubimo, ljubimo, ljubimo vrednost tega izbora,” so denimo zapisali na spletni strani CBS Sports.

Športni direktor Nico Harrison je tako v zameno za 26. izbor, dva izbora v drugem krogu v letih 2024 in 2028, ter štiri člane moštva, ki so se jim iztekale pogodbe ter niso bili del rotacije, v Teksas pripeljal 26-letnega centra Christiana Wooda in talentiranega Jadena Hardyja, ki vsekakor je projekt, a bi se lahko Mavsom na dolgi rok zelo izplačal.

“Vedel sem, da smo vložili veliko dela in smo tudi dobro vedeli, kdo so igralci, ki so nam všeč in bi za njih, če še bodo na voljo, poskušali priti nazaj v nabor. Tega ne moreš predvideti, a se je zgodilo. Dobili smo igralca, ki nam je zelo všeč,” je četrtkovo dogajanje pokomentiral Harrison.

Mavsi bodo julija poskušali podaljšati pogodbo Jalenu Brunsonu, ki je prost košarkar, po izboru Hardyja pa imajo v ekipi na voljo še dve mesti. Eno naj bi šlo mlademu Theu Pinsonu, ki je lani igral na dvostranski pogodbi ter precej časa preživel v razvojni ligi. Za drugo pa bodo na trgu prostih košarkarjev poiskali še eno rešitev. Ni izključeno, da se bodo ozrli za Goranom Dragićem, a je po izboru novega branilca za to zdaj zagotovo nekoliko manj možnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!