Velika okrepitev za Dončićev Dallas ali le maček v žaklju?

Košarka 22. Jun 202210:00 0 komentarjev
Foto: Brian Rothmuller Icon Sportswire via Guliver

Ena od prioritet Dallas Mavericks pred novo sezono lige NBA je bila iskanje okrepitve pod obročem. Našli so jo že zelo zgodaj v poletju in v menjavi iz Houstona pripeljali 26-letnega Christiana Wooda. Teksašanov ni drago stal, v Dallas pa prinaša tudi veliko mero vprašanj in dvomov.

Christian Wood je v ligi NBA debitiral pred sedmimi leti in do danes oblekel že dres kar šestih različnih franšiz ter še treh klubov v razvojni ligi. Na naboru leta 2015 so mu sprva napovedovali izbor v prvem krogu, a naposled sploh ni bil izbran.

Gre za fanta z veliko talenta in je po kvalitetah, ki jih premore, skoraj idealen visoki igralec za moderno košarko. Ima višino (211 cm), razpon rok (220 cm), je učinkovit iz bloka v pick and rollu in natančen izza črte (38 odstotkov).

Kljub temu v dosedanji karieri še ni uspel najti sredine, kjer bi spisal dolgoročnejšo zgodbo. Kar petkrat so se mu ekipe že odrekle oziroma so ga odpustile (t.i. waive). Zakaj je temu tako in ali je morda končno svoj dom našel v Dallasu?

Foto: Melissa Tamez/Icon Sportswire via Guliver

Udarec za udarcem …

Leta 2015 je bil takratni 19-letni član univerze Nevada v velikem pričakovanju pred naborom lige NBA. V svoji drugi sezoni z moštvom UNLV je v univerzitetni ligi dosegal 15 točk, 10 skokov in skoraj tri blokade na dvoboj. Obetal se mu je izbor med prvih 30.

“Wood je bil brez dvoma talent za prvi krog nabora. Da ni bil izbran, je posledica informacij iz ozadja,” je že pred leti za The Ringer dejal neimenovani vodilni mož ene od franšiz lige NBA. Težava je bila njegova glava.

25. junija 2015 tako iz ust komisarja Adama Silverja ni zaslišal svojega imena. Ne v prvem in ne v drugem krogu. Klubi so prednost torej dali kar 60 drugim mladim košarkarjem. Wood pa je v velikem razočaranju zlomljen obsedel v družbi svojih najbližjih, ki jih je povabil na dogodek, kjer je pričakoval najboljše.

Svoje takratne nezrelosti se je leta po naboru zavedal tudi sam. “Ko sem bil mlajši, sem mislil, da sem bolj talentiran od vseh, da bom zgolj s talentom premagal prav vsakogar. Šele kasneje sem ugotovil, da obstajajo fantje, ki so prav tako talentirani kot jaz in bom moral za uspeh garati,” se spominja Wood.

Sloves, ki se ga ne uspe znebiti

Prijel se ga je sloves neprofesionalnega košarkarja, ki se ga ni uspel znebiti. Zamujanje na treninge in moštvene sestanke je prišlo na ušesa oglednikov in športnih direktorjev. Na parketu je prikazoval slab odnos in pomanjkanje energije. Zelo negativno je denimo vplival tudi nakup luksuznega avtomobila Bentley, medtem ko je igral še za razvojno ekipo na minimalni pogodbi.

Čeprav ni bil izbran, je septembra za sezono 2015/16 podpisal s Philadelphia 76ers. Le štiri mesece pozneje je bil prvič odpuščen. Pridružil se je njihovi razvojni ekipi in marca dobil drugo priložnost s 76ersi, a so se mu v Philadelphii znova odrekli.

V naslednjih sezonah je bil nato še član Charlotte Hornets, Milwaukee Bucks in New Orleans Pelicans. Do konca sezone 2018/19 je v ligi NBA odigral vsega 51 tekem, oziroma 503 minute. Več je igral v razvojni ligi, kjer je oblekel drese Delaware 87ers, Greensboro Swarm in Wisconsin Herd.

V razvojni ligi je odigral kar 123 tekem in dosegal 22,6 točke na dvoboj. Foto: Guliverimage

Pri Giannisu videl, kako garati za uspeh

Po Charlottu je bil eno leto celo brez lige NBA. Sprva je podpisal za kitajski Fijian, a so se mu prav tako še pred začetkom sezone odrekli. “Nihče me ni želel. Ko so mi celo na Kitajskem rekli, da nisem dovolj dober, je bila to zame izjemno velika preizkušnja. To je bila točka preloma,” se spominja Wood.

Veliko se je naučil tudi od izkušnje z Bucksi, v prvi vrsti zaradi izjemne delovne etike Giannisa Antetokounmpa. “Če nisi bil v telovadnici, ti je Giannis rekel, “dobro, ti lahko odj***, mene čaka delo.’ Vse, kar ga zanima so družina, košarka, uteži in telovadnica. To je močno vplivalo name.”

V Milwaukeeju torej ni dočakal priložnosti, a njegov ugled se je vendarle malce popravil. Osebje v Bucksih je kolegom širom lige sporočilo, da so se njegove delovne navade skozi leto precej popravile. To je opazil tudi Giannis in na Twitterju ob njegovih prošnjah za priložnost zapisal: “Obožujem njegovo delovno etiko, naslednji je na vrsti.”

Ko je v zaključku tiste sezone nato za New Orleans Pelicans na osmih tekmah v povprečju vpisal 16,9 točke in 7,9 skoka, so mu prvo pravo priložnost šele štiri leta po naboru namenili v Detroit Pistons.

Pograbil prvo priložnost in dobil milijone

Najprej je v boju za zadnje mesto v ekipi prehitel veterana Joa Johnsona. Nato se je v rotaciji prebil pred Thona Makerja. Veliko vlogo pa dobil, ko se je poškodoval Blake Griffin in je bil v menjavi iz Detroita poslan center Andre Drummond. Kot član začetne peterke je v povprečju dosegal 22,7 točke in 9,9 skoka, njegovo življenje se je obrnilo na glavo.

“Ves čas sem vedel, da sem tega sposoben,” se je v intervjuju za The Ringer spominjal Wood, ki mu je v močnem spominu ostalo tudi srečanje s slovitim strategom San Antonio Spurs Greggom Popovichem. “Dejal mi je, kako zelo sem napredoval, kar mi je bilo noro, saj si nisem mislil, da sploh ve, kdo sem!”

Poleti leta 2020 mu je Houston ponudil 41 milijonov dolarjev za triletno pogodbo. Dve leti je že oddelal, na skupno 109 tekmah pa je v rdečem dresu na tekmo zbral 19,1 točke, 9,9 skoka, 2,1 asistence in eno blokado, ob metu izza črte 38,4 odstotka.

Vrhunci Christiana Wooda v Houston Rockets:

Majhno tveganje Dallas Mavericks

Čeprav bo glede na učinek na parketu v prihodnji sezoni zaslužil za NBA razmere razumnih 14 milijonov dolarjev, zanj ni bilo prav veliko zanimanja. Houston je sredi popolne prenove moštva in je ameriškega centra ponujalo na trgu, v zameno pa prejelo le 26. izbor na letošnjem naboru s strani Dallas Mavericks.

Mavsi so hkrati zaradi izenačitve plač v nasprotno smer poslali še štiri košarkarje, ki ob povsem zdravem moštvu praktično niso bili del rotacije Jasona Kidda. Odšli so Boban Marjanović, Trey Burke, Marquese Chriss in Sterling Brown.

Ustvarjen tudi prostor za Gorana Dragića?

Omenjena menjava ima lahko posredno tudi vpliv na prihod Gorana Dragića. Dallas je namreč sprostil kar tri mesta v ekipi. S pričakovanim podaljšanjem pogodbe Jalena Brunsona bi bili Mavsi celo brez prostora za podpis novega igralca, zdaj to ni več ovira. Če bi se Brunson odločil za podpis z drugo franšizo, pa se možnosti za Dragićev prihod le še povečajo.

Dallas ima glede na trenutno sestavo moštva pri iskanju okrepitev močno zvezane roke, kar si lahko podrobneje preberete tukaj. Glede na vse okoliščine bi vendarle težko našli boljšo menjavo, v kateri so tvegali zares malo. Vsi štirje košarkarji so bili brez prihodnosti v Mavsih, 26. izbor pa ne zagotavlja ničesar. Vsekakor odlična poteza Teksašanov, ki jih ni stala veliko, a jim lahko veliko prinese. Če se ne bo izšlo, pa novemu prišleku s koncem sezone 2022/23 poteče pogodba.

Wooda se sicer, čeprav je kot košarkar močno napredoval in je tudi precej popravil odnos, še vedno drži slab sloves. Nič čudnega, ko pa si je še letos januarja privoščil novo neumnost. Ker je zamudil na ogrevanje pred tekmo, je kazensko začel s klopi. V prvem polčasu je kazal pomanjkanje želje in v osmih minutah ostal brez točke. Po odmoru se ni želel vrniti v igro. Prislužil si je eno tekmo suspenza.

Wood in Porter, glavna srboriteža Houstona. Foto: Brian Rothmuller Icon Sportswire via Guliver

Zmage pozdravijo vse težave

Wood je brez dvoma talentiran košarkar, kar je predvsem v Detroitu in Houstonu tudi dokazal. Dejstvo je tudi, da v Houstonu zadnja leta, predvsem po menjavi lastništva, prav tako vse ni bilo v najlepšem redu. Tudi razhod z zvezdnikom Jamesom Hardnom pred slabima dvema letoma je bil nadvse turbulenten.

Nico Harrison pa je znan kot športni direktor, ki zelo upošteva okoliščine, v katerih se je znašel vsak posameznik. “Ko ekipa ne dosega svojega potenciala, počasi vidiš tudi, da ga ne dosegajo niti posamezniki. Vprašaš se, kdo je tisti igralec, ki ga morda ti ceniš bolj, kot ga trenutno ceni njegova ekipa, ker ne zmaguje,” je v podcastu Mavs Step Back po menjavi Kristapsa Porzingisa za Spencerja Dinwiddija in Davisa Bertansa razmišljal prvi kadrovnik Dallasa.

Prav to razmišljanje se kaže tudi v odločitvi, ki je vodila v menjavo za Christiana Wooda. Gre za preračunljivo tveganje, da bi Dallas v prihodnji sezoni lahko posegel še višje.

Mavsi torej računajo na to, da bo Wood v zmagovalni ekipi popravil občasno pomanjkanje truda na obrambni strani parketa in svoje težavno obnašanje, saj bo pomemben člen ekipe, ki meri zelo visoko.

“Nekaj moramo poudariti, Wood je bil v težkem dvoletnem obdobju v Houstonu človek na mestu in bo v Dallasu zablestel,” je po menjavi zapisal Jonathan Feigen s portala Houston Chronicle, ki že leta zelo podrobno spremlja Rakete.

Soigralci obožujejo Dončića, ga bo tudi Wood? Foto: Kevin Jairaj-USA TODAY Sports via Guliver

Kultura, ki jo razvija Dallas z Luko Dončićem, Jasonom Kiddom in tudi Nicom Harrisonom bi morala Woodu ustrezati. Za nameček je 26-letni ameriški center tudi na papirju dober “fit” ob slovenskega zvezdnika, saj je odličen v pick and rollu, tako pri odvajanju iz bloka proti obroču (roll), kot na met z razdalje (pop).

Zmagovanje pozdravi vse, pravijo. Z Mavsi bo Wood morda samo v prihodnji sezoni vpisal približno toliko zmag, kot v zadnjih treh skupaj z Detroitom in Houstonom (57). Pa ne pozabimo, da se Woodu po sezoni 2022/23 tudi izteče trenutna pogodba, tako bo naslednje leto igral še za nov zaslužek. Velikost vreče z denarjem pa bo odvisna tudi od uspeha Dallas Mavericks.