Davor Užbinec: Bili smo v igri za vstop Evroligo

davor užbinec, Cedevita Olimpija
Davor Užbinec, generalni direktor Cedevita Olimpije. Foto: KK Cedevita Olimpija

Vse bližje je začetek nove sezone Evrolige, kjer na vnovično sodelovanje slovenskega kluba čakamo že skoraj polno desetletje. Na elitno raven evropske klubske košarke, ki je bila pred leti v Ljubljani stalnica, se želi v bližnji prihodnosti vrniti Cedevita Olimpija. Kot je v pogovoru za Sportklub razkril direktor kluba Davor Užbinec, so bili za vstop med 18 izbranih klubov v igri že letos.

Danes mineva natanko 3582 dni od zadnje tekme takratne Union Olimpije v najelitnejšem evropskem klubskem košarkarskem tekmovanju. 13. decembra bodo v Ljubljani obeležili okroglo 10. obletnico od zadnjega obračuna z Real Madridom, z desetimi naslovi najuspešnejšega kluba tega tekmovanja. Prav galaktiki bodo 6. oktobra ob 20. uri odprli novo, že 23. sezono moderne dobe Evrolige, skupno pa že 66. Tudi letošnjo boste lahko v živo pospremili na programih Sportkluba.

Letos spomladi ni zmanjkalo veliko, da bi se zmaji še resneje vmešali v boj za vrnitev na največji evropski oder, ki ga prinaša zmaga v EuroCupu. V intervjuju za Sportklub je direktor Cedevita Olimpije Davor Užbinec razkril, da se jim je nova priložnost ponujala tudi poleti, ko je postalo jasno, da bodo iz tekmovanja vsaj za eno sezono odpadli trije ruski klubi.

“Tudi mi smo bili v igri za vstop v Evroligo, a so bile potrebne velike finančne garancije. Trije ruski klubi manjkajo, zato se je odprl prostor Partizanu. V Evropi ni bilo kluba, ki bi bil zainteresiran. Vstopila je Valencia, Virtus Bologna je osvojila EuroCup. Če bi umaknili Valencio, ne bi našli drugega kluba,” je dejal Užbinec, ki je del KK Cedevita in zdaj KK Cedevita Olimpija vse od leta 2005.

Trenutek, ki je zaznamoval lansko sezono. Koš za zmago in s tem uvrstitev v polfinale EuroCupa je bil dosežen po zvoku sirene. Foto: Aleš Fevžer

Evroligi je širša slovenska regija manj zanimiva

Letos bomo prvič po sezoni 2013/14 med elito spremljali oba beograjska velikana, Crveno zvezdo in Partizan. Zvezda v Evroligi nastopa že četrto sezono zapored, potem ko si zadnja leta vstopnico zagotavlja skozi ligo ABA, medtem ko Partizan s posebnim povabilom končuje osemletno sušo.

Postavlja se vprašanje, če lahko z območja nekdanje skupne države Jugoslavije v Evroligi skupaj bivajo kar trije klubi. “Realno sta že dva kluba v Beogradu preveč. Finančno to Evroligi ni zanimiva regija, za njih je že en klub super. Partizan ima letos rekordno prodajo sezonskih vstopnic v Evroligi, mislim da so jih prodali 10.500. Imajo veliko dvorano, tam pa vlada veliko zanimanja, a po finančni plati so daleč od klubov iz Nemčije in Italije, ki jim po prodaji kart res niso blizu, a imajo močnejše pokrovitelje in bolj zanimivo tržišče,” je pojasnil Užbinec.

Partizan se vrača v Evroligo. Foto: Guliverimages

Položaj je zaradi podeljevanja licenc, kar 11 klubov ima stalno članstvo, pred kratkim je trajno mesto dobil še ASVEL, sila zapleten, uvrstitev preostalih pa kratkotrajna. Evroliga zadnja leta kaže velik interes za vstop na nove in večje trge, kjer Ljubljana in Slovenija ne kotirata najvišje.

“Če bo odločilen športni aspekt, potem lahko vstopijo tudi trije klubi. Bomo videli, kako bo naslednjo sezono, če se vrnejo Rusi, bosta vstopila samo še zmagovalec EuroCupa in lige ABA. Če recimo mi osvojimo EuroCup in Zvezda ligo ABA, bo Partizan ostal brez Evrolige,” pravi direktor ljubljanskega kluba.

Intervju: Davor Užbinec

Celoten intervju z direktorjem KK Cedevita Olimpija Davorjem Užbincem, v katerem je spregovoril o dosedanjih treh letih od združitve Cedevite in Olimpije, načrtih za prihodnost, veliki želji o preboju v Evroligo, največjih težavah evropske košarke, finančnem stanju kluba in tudi o morebitnem odhodu Cedevite iz Ljubljane, si preberite v nedeljo, 9. oktobra ob 7.00.

V Stožicah znova nastaja košarkarski velikan. Foto: Aleš Fevžer

Dodatno težavo predstavlja kratkoročnost licence, ki jo prinaša uvrstitev skozi EuroCup in ligo ABA. Klub si igranje v Evroligi zagotovi le za eno sezono, podaljšanje sodelovanja pa si je izjemno težko priboriti.

“To ni dobro. Teh 11 A-licenc daje klubom garancijo. Mislim, da bi morale biti licence na največ pet let. Ko se uvrstiš, pa bi moral imeti priložnost, da se boriš za obstanek. Če je nimaš, vlagaš za eno leto in nato izpadeš. Valencia je dober primer, ves čas vstopa in izstopa. Težko je nato vse uravnotežiti. Imamo svoje predloge, ki jih bomo predstavili, a teh 11 solastnikov lige bo branilo svoj položaj, čeprav se meni to po športni plati ne zdi dobro,” je prepričan Užbinec.

Če bi se zmaji v Evroligo prebili že letos, bi bil potreben predvsem velik finančni skok, saj trenutni proračun še ni na ravni, ki bi omogočal konkuriranje evropski eliti.

Po organizacijski in infrastrukturni plati je Cedevita Olimpija že danes na zadostnem nivoju, še dodaja direktor zmajev. “Želja je rasti, biti vse boljši po uvrstitvah in v dvorano privabljati vse več gledalcev. V naslednjih nekaj sezonah pa se želimo uvrstiti v Evroligo. To je želja od prvega dne, ko smo prišli, a težko je reči, kdaj. Vidimo, kaj se dogaja v Beogradu, kjer sta Crvena zvezda in Partizan proračune povečala na za nas nedotakljive višine. A ne zmagujejo vedno najboljši po proračunu, v Evroligi pa bi tudi želeli pokazati, česa smo sposobni. To bi bil spektakel za vse v klubu in mesto ter celotno Slovenijo, ki spremlja klub.”