Dončić in Čančar potrdila, odprto vabilo za Dragića

Košarka 12. Apr 202314:17 0 komentarjev
Vlatko Čančar in Luka Dončić. Foto: Profimedia

Poletno reprezentančno udejstvovanje Vlatka Čančarja in Luke Dončića ni vprašljivo. To je sporočilo, s katerim so se iz ZDA vrnili predstavniki Košarkarske zveze Slovenije.

Prvi zvezdnik slovenske košarke Luka Dončić se je po zgodnjem zaključku sezone že vrnil v domovino, tokrat z več kot trimesečno vrzeljo v koledarju, ki mu omogoča tako sanacijo vseh poškodb kot tudi ustrezno individualno pripravo. Ob tem je že potrdil tudi udeležbo v reprezentančni akciji, čeprav se bo pripravam na svetovno prvenstvo 2023  (25. 8. – 10. 9.) priključil z rahlo zamudo. Pri Košarkarski zvezi Slovenije medtem še čakajo na pojasnilo Fibe okrog datuma prihoda košarkarjev iz lige NBA. Vprašanje je povezano z zavarovalnino.

A gre le za vprašanje termina. Tudi v primeru Vlatka Čančarja. To sta med nedavnim obiskom oba potrdila tudi vodstvu KZS. “Vlatko je z mislimi povsem pri končnici lige NBA. Našega obska je bil ob tem izjemno vesel. Povedal je tudi, da se veseli skupnega poletja. Luka je imel po drugi strani bolj neugoden zaključek. Deloval je tudi utrujeno. A verjamem, da si bo napolnil baterije, tako da bo prišel v dobrem stanju,” pripoveduje direktor reprezentance Matej Likar.

Goran Dragić.  Foto: FIBA

Ob obisku Dallasa se je delegacija KZS sestala tudi z Dončićevimi delodajalci. Slednji bodo poleti “vrnili” obisk, vseeno pa ne gre pričakovati, da bodo v reprezentančni tabor poslali večje število nadzornikov. Spomnimo, Giannisa Antetokounmpa je ob zadnji grški reprezentanci spremljala kar šesterica iz Milwaukeeja. “V Dallasu imajo veliko izkušenj s košarkarji v reprezentanci. Navsezadnje je tam igral Dirk Nowitzki, ki se je kot velika zvezda vselej odzval vabilu nemškega selektorja. V klubu tudi vedo, kako tekmovalen je Luka. Jasno jim je tudi, koliko mu pomeni reprezentanca. Zaradi tega so tudi vrata za nas v Teksasu odprta,” pravi Likar.

Prvotni načrt je predvideval tudi srečanje z Goranom Dragićem. A ker se je ta medtem iz Chicaga preselil v Milwaukee, kjer se bo potegoval za šampionski prstan, do pogovorov ni prišlo. Njegov reprezentančni status ostaja nespremenjen. Z drugimi besedami – negotov. “Generalni sekretar ga je obiskal v Parizu. Tudi sicer smo v stiku z njim. Je pa res, da zdaj potrebuje mir. Njegov primarni cilj je zaključek sezone v ligi NBA, v katerem mu iskreno želimo veliko uspeha. Reprezentanca? On je naš zlati kapetan. Zanj so vrata vedno odprta,” pojasnjuje Likar.

Matej Likar. Foto: Aleš Fevžer

Delegacija KZS se bo sicer kmalu odpravila na novo pot. Predsednik Matek Erjavec, poslovni direktor Aleš Križnar in reprezentančni direktor Likar se bodo namreč ob koncu meseca odpravili v Azijo. V prvi vrsti zaradi žreba predtekmovalnih skupin SP 2023, ki ga bo gostila Manila. Pot pa jim bo nato vodila še na japonski otok Okinawa, kjer bo v prvem delu prvenstva domovala slovenska reprezentanca. Kmalu zatem naj bi vodstvo reprezentance razgrnilo tudi načrte priprav, širši seznam reprezentančnih kandidatov pa bo znan ob koncu klubskem sezone.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!