Svet velikanov, ki je za Dončića oddaljen še svetlobna leta

Košarka 19. Feb 20227:00 > 11:13 3 komentarji
Foto: AP Photo/Tony Gutierrez via Guliver

Pred dnevi je LeBron James postal košarkar, ki je v vseh zgodovini lige NBA dosegel največ točk. Da je prehitel legendarnega Kareema Abdula-Jabbarja je potreboval 19 skoraj povsem zdravih sezon na vrhunskem nivoju. Poglejmo si nekaj najbolj čislanih večnih lestvic najmočnejše košarkarske lige na svetu in hkrati primerjajmo, kako daleč od najboljših je trenutno še oddaljen Luka Dončić.

Ko pobrskamo po večnih lestvicah lige NBA v številu točk, skokov, asistenc in nekaterih drugih glavnih statističnih kategorijah hitro ugotovimo, da imajo vsi pri vrhu skupno eno stvar – konstantnost.

Da dosežeš in presežeš ase kakršni so Kareem Abdul-Jabbar, John Stockton, Wilt Chamberlain in nenazadnje Stephen Curry, moraš združiti elitno izpopolnjenost v enem od elementov igre ter hkrati izjemno odpornost na zdravstvene težave.

Na tej točki je pomembno poudariti še to, da Američani rekorde jasno delijo na redni del in končnico. Večinoma se pri najprestižnejših lestvicah gleda na redni del sezone, ker je s tem število tekem razmeroma konstantno, medtem ko je nastop v končnici močno odvisen od uspeha moštva.

Tudi v nadaljevanju tega zapisa se bo vsaka večna lestvica nanašala na redni del sezone. Navedenih bo najboljših pet, najvišje uvrščeni še aktivni košarkar in Luka Dončić. Ob koncu bo sledil še izračun, koliko tekem bi moral slovenski zvezdnik nadaljevati s trenutnim kariernim povprečjem, da bo dosegel omenjene rekorde.

Nezlomljivi Parish

Robert Parish je bil del Bostona v 80. letih in je z Larryjem Birdom osvojil štiri prstane. Foto: AP Photo/Mark Phillips via Guliver

Začnimo z železnim Robertom Parishem, ki je v ligi NBA odigral največ tekem. Ko se je leta 1997 poslovil od aktivnega igranja, je odšel po številki 1611, odigral jih je 51 več od predhodnega rekorderja Kareema.

V ligi je preživel kar 21 sezon, z izjemo zadnje, ko je v dresu Chicaga natopil na 43 obračunih, pa nikoli ni odigral manj kot 72 tekem!

Največ odigranih tekem:

1611 – Robert Parish
1560 – Kareem Abdul-Jabbar
1541 – Vince Carter
1522 – Dirk Nowitzki
1504 – John Stockton

1351 – LeBron James (najboljši še aktiven)
243 – Luka Dončić

LeBron lovi Kareema

Kareem Abdul-Jabbar, foto: AP Photo/Lennox McLendon via Guliver.

Verjetno najprestižnejša večna lestvica se nanaša na dosežene točke. V uvodu smo zapisali, da je LeBron pred dnevi presegel Abdula-Jabbarja, a ta rekord se je nanašal na skupno število točk v rednem delu in končnici.

Če štejemo le redni del, je LeBron na tretjem mestu, še letos se pričakuje, da bo na drugem prehitel Karla Malona, naslednjo sezono pa, če mu bo zdravje služilo, tudi Kareema Abdula-Jabbarja.

Za občutek, kako neverjeten je James, velja omeniti, da šteje že 37 let, a je kljub temu z 29,1 točke na tekmo to sezono tretji strelec za Joelom Embiidom in Giannisom Antetokounmpom. Večje povprečje je imel James le v treh sezonah, ko je štel 21, 23 in 25 let!

Neverjetno rast števila karierni točk iz leta v leto lepo prikaže zgornji graf, kjer sta krivulji LeBrona in Kareema ves čas konstantno naraščali. Dončić je glede na starost že v zaostanku za LeBronom, ki še silovitejše nizanje točk, kot trenutno uspeva Dončiću, vzdržuje že 19. sezono.

Oba sta sicer v ligo prišla kar tri leta mlajša od Abdula-Jabbarja, kar je zagotovo prednost na dolgi rok.

Največ doseženih točk:

38387 – Kareem Abdul-Jabbar
36928 – Karl Malone
36559 – LeBron James (najboljši še aktiven)
33643 – Kobe Bryant
32292 – Michael Jordan

6327 – Luka Dončić

Stockton daleč pred vsemi

Njegovo karierno povprečje asistenc po 1504 odigranih tekmah znaša 10,5 na dvoboj. Foto: Guliverimage.

Ko je govora o asistencah, je prva misel zagotovo John Stockton, ki velja za enega najbolj vzdržljivih in konstantnih košarkarjev, kar jih je stopilo na parkete dvoran v ligi NBA. Vso kariero je igral za Utah, kar deset sezon v nizu pa je v povprečju prispeval vsaj 10 asistenc na tekmo.

Najbližji zasledovalec je zdajšnji trener Dallasa Jason Kidd, ki pa za za Stocktonom zaostaja kar 3.715 asistenc, čeprav je njegova kariera trajala dolgih 19 let.

Največ asistenc:

15806 – John Stockton
12091 – Jason Kidd
10894 – Chris Paul (najboljši še aktiven)
10335 – Steve Nash
10334 – Mark Jackson

1929 – Luka Dončić

Kralji odbitih žog

Chamberlain je velja za enega atletsko najbolj nadarjenih košarkarjev vseh časov. Foto: AP Photo via Guliver

Pogled na vrh večne lestvice po številu skokov razkrije verjetno tri najboljše centre, kar jih le videla liga NBA, manjka morda le še Shaquille O’Neal. Čeprav je prednost Wilta Chamberlaina in Billa Russella pred Kareemom precejšnja, pa številke ne razkrijejo vsega. Tako Wilt kot Russell sta namreč od Kareema odigrala več kot 500 tekem manj!

Abdul-Jabbar je s 1560 tekmami na drugem mestu večne lestvice, druga dva velikana nista niti blizu prvi deseterici. Chamberlain se je ustavil pri 1045 tekmah, Russell jih je odigral le nekaj več od Gorana Dragića, natančneje 963.

Njuno karierno povprečje presega 22 ujetih odbitih žog na dvoboj, kar je več kot sedem več od vodilnega v letošnji sezoni Rudyja Goberta.

Največ skokov:

23924 – Wilt Chamberlain
21620 – Bill Russell
17440 – Kareem Abdul-Jabbar
16279 – Elvin Hayes
16212 – Moses Malone

14499 – Dwight Howard (najboljši še aktiven)
2067 – Luka Dončić

V preteklosti precej več ukradenih žog in blokad

Hakeem ni briljiral le na napadalni strani parketa. Foto: Guliverimage.

Ko je govora o ukradenih žogah in blokadah, sta ta dva statistična elementa v današnji košarki precej bolj klavrno zapolnjena. Predvsem ko je govora o blokadah. Dnevi, ko so v ligi kraljevali centri, so davno mimo. Ker je več metov z razdalje je posledično seveda manj verjetno, da bi bil met na koš blokiran.

Šele na 26. mestu večne lestvice najdemo prvega še aktivnega košarkarja, to je novi prišlek v Milwaukeeju Serge Ibaka, ki pa praktično nima možnosti, da bi se do konca kariere prebil v top 10.

Največ blokad:

3830 – Hakeem Olajuwon
3289 – Dikembe Mutombo
3189 – Kareem Abdul-Jabbar
3064 – Mark Eaton
3020 – Tim Duncan

1746 – Serge Ibaka (najboljši še aktiven)
97 – Luka Dončić

Pri ukradenih žogah pa ima podobno prednost kot v asistencah John Stockton. Tudi tukaj mu sledi Jason Kidd, a zaostaja za skoraj 600 ukradenih žog. Med še aktivnimi je na visokem 5. mestu Chris Paul, ki bi se skoraj moral prebiti še vse do 3. mesta, precej težje do drugega, saj bo maja dopolnil že 37 let.

Na repu deseterice je tudi LeBron James, trenutno je pri številki 2128.

Največ ukradenih žog:

3265 – John Stockton
2684 – Jason Kidd
2514 – Michael Jordan
2445 – Gary Payton
2440 – Chris Paul (najboljši še aktiven)

253 – Luka Dončić

Curry orje ledino v “novi” statistični prvini

Foto: AP Photo/Jed Jacobsohn via Guliverimages

Met za tri točke je bil v pravila lige NBA dodan šele leta 1979. Zato je povsem normalno, da je evolucija v košarki šele več let pozneje poskrbela za pravo eksplozijo meta izza črte, ki postaja vse bolj ključna prvina tega športa.

To sezono je Stephen Curry, ki danes velja za najboljšega strelca z razdalje v zgodovini košarke, čeprav bo marca dopolnil šele 34 let, na vrhu večne lestvice po zadetih trojkah prehitel Rayja Allena. Še pred desetletjem so bili številni prepričani, da ga bo težko kdo presegel. Zdaj Allen Curryju ne seže do kolen, če malce pretiravamo.

O Curryjevi veličini pričajo naslednji podatki. Za nov rekord, ki ga je decembra postavil v znameniti dvorani Madison Square Garden v New Yorku, je potreboval kar 511 tekem in 19.267 minut manj od predhodnika. Ne le, da je presegel rekord, ki se je pred desetletjem zdel nezlomljiv, temveč ga je popolnoma uničil.

Do konca kariere bo mejnik zagotovo potisnil zelo blizu številki 4.000, morda tudi čez. Če bo odigral toliko tekem kot Allen in nadaljeval s trenutnim kariernim povprečjem (3,8 trojke na tekmo), pa bi se zaustavil pri kar 4.905 trojkah!

Največ zadetih trojk:

3083 – Stephen Curry
2973 – Ray Allen
2560 – Reggie Miller
2547 – James Harden
2450 – Kyle Korver

653 – Luka Dončić

Kakšne možnosti ima Luka Dončić?

Luka bo moral odigrati še ogromno košarke, preden se bo povzpel po večnih lestvicah. Foto: Jerome Miron – USA TODAY via Guliverimage

Dončićevo karierno povprečje na 243 odigranih tekmah v rednem delu sezone znaša 26 točk, 8,5 skoka, 7,9 asistence, 1 ukradeno žogo, 0,4 blokade in 2,7 trojke na tekmo. Kako dolgo bi torej moral nadaljevati z nizanjem teh številk, da bi se prebil na vrh omenjenih lestvic?

Čeprav je Luka poznan kot košarkar, ki izjemno napolni svojo statistiko, sta prvi peterici od zgoraj naštetih večnih lestvic realno dosegljivi le dve. To sta število točk in zadetih trojk.

Koliko tekem bi moral Dončić nadaljevati s trenutnim povprečjem, da bi dosegel vodilnega na večni lestvici:

Največ doseženih točk: 1233
Največ asistenc: 1749
Največ skokov: 2571
Največ ukradenih žog: 2893
Največ blokad: 9352
Največ zadetih trojk: 905

Ker je Luka v svoji karieri odigral 243 tekem rednega dela, izpustil pa jih je natanko 45, je tako njegova prisotnost trenutno na 84,4 odstotka tekem svojega moštva. Če redni del traja 82 tekem, znese to 69,2 odigrane tekme na sezono.

13 sezon za Curryjem

Če ta podatek prenesemo na zgoraj izračunana števila tekem, ugotovimo, da bi moral Dončić za skok na vrh lestvice zadetih trojk odigrati še nekaj več kot 13 sezon, ob predpostavki, da Curry ne bi zadel niti ene trojke več.

Koliko sezon bi moral Dončić nadaljevati s trenutnim povprečjem, da bi dosegel vodilnega na večni lestvici:

Največ doseženih točk: 17,8
Največ asistenc: 25,2
Največ skokov: 37,1
Največ ukradenih žog: 41,8
Največ blokad: 135,1
Največ zadetih trojk: 13,1

Velja dodati, da je Luka sicer trenutno pred Curryjem in Allenom, če upoštevamo starost, saj sta oba v ligo prišla dve leti starejša od Dončića. Tako ima Luka pred obema prednost v tem segmentu, prav tako je imel Curry tudi že nekaj večjih težav s poškodbami, kar je dodatno zavrlo njegov že tako silovit vzpon po večni lestvici strelcev.

Trenutni trend tako kaže, da je Luka pred obema, a če bi želel doseči Curryja, bo moral v prihodnosti število zadetih trojk na tekmo še povečati.

Skoraj 18 sezon za Kareemom in LeBronom

Če si podrobneje pogledamo še lestvico strelcev, kje trenutno še kraljuje Kareem, pa bi moral Luka, da bi ga ujel na vrhu, 26 točk na tekmo vzdrževati še 1233 tekem oziroma 17,8 sezone.

Ta podatek seveda zanemari dejstvo, da bo letvico najverjetneje kmalu še višje postavil LeBron. Ob rekordu bi Luka štel okroglih 40 let.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje