LeBron znova na zmenku z zgodovino, postal je kralj strelcev

Košarka 13. Feb 202220:27 0 komentarjev
Foto: Troy Taormina-USA TODAY Sports via Guliver

LeBron James je v svoj bogat repertoar rekordov lige NBA dodal še enega. Postal je košarkar z največ doseženimi točkami v zgodovini, če štejemo tako redni del kot končnico.

“Kralj” James je tako postal “kralj” strelcev lige NBA. Več točk od legendarnega LeBrona namreč ni dosegel nihče v zgodovini. Do rekorda se je dokopal s trojko sredi tretje četrtine.

Kareem Abdul-Jabbar je v svoji karieri vpisal 44.429 točk, LeBron pa s 26 točkami proti Golden State Warriors prišel do številke 44.157.

Kljub vpisu v zgodovino si bo zvezdnik LA Lakers želel na tekmo čim hitreje pozabiti. V zadnji četrtini je zadel le enega od sedmih metov iz igre, 2,4 sekunde pred koncem pa zgrešil prvega od treh prostih metov. Če bi zadel vse tri, bi poravnal izid. Tako so se zmage veselili Bojevniki.

“Težko govorim o teh zadevah, ker sovražim vse, kar se zgodi v porazu. Imeli smo priložnost za odmevno zmago. Cenim, da imam priložnost igrati na takšnem nivoju. Ljubim košarko. Navdušen sem, da sem del lige NBA in lahko navdahnem več generacij. No, vendarle gre za veliko stvar,” je po rekordu novinarjem razlagal James.

Steph Curry LeBron James
Foto: AP Photo/Jeff Chiu via Guliver.

V rednem delu na tretjem mestu

Kljub temu gre za manj prestižnega od obeh strelskih rekordov. Na vrhu večne lestvice strelcev, kjer se upošteva le redni del sezone, še naprej kraljuje Kareem Abdul-Jabbar, a tudi v tej kategoriji se bo najverjetneje kmalu na vrhu zgodila sprememba.

LeBron za vodilnim Kareemom zaostaja le še 1.861 točk. To sezono, čeprav šteje že 37 let, v povprečju daje kar 29 točk na tekmo. Če bi nadaljeval v tem ritmu, bi za skok na vrh lestvice potreboval še 65 tekem. V vsakem primeru pa gre pričakovati, da bo legendarnega centra prehitel v naslednji sezoni. Karla Malona, ki okupira drugo mesto, pa bi moral prehiteti še letos.

Večna lestvica strelcev (redni del sezone):

1. Kareem Abdul-Jabbar 38.387
2. Karl Malone 36.928
3. LeBron James 36.526
4. Kobe Bryant 33.643
5. Michael Jordan 32.292

Omeniti velja še lestvico najboljših strelcev v končnicah. Tam je nesporni kralj LeBron, ki je zbral že 7.631 točk. Michael Jordan na drugem mestu zaostaja 1.644 točk. Abdul-Jabbar je zaključil pri številki 5.762.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!