Dončić po sanje v Evropo ali Portoriko?

Košarka 22. Nov 202314:47 3 komentarji
Luka Dončić v lovu na OI. Foto: Aleš Fevžer

V ponedeljek bodo uradno znani gostitelji košarkarskih kvalifikacijskih turnirjev za nastop na olimpijskih igrah. Spletna stran Basketnews napoveduje, da se bodo olimpijske vozovnice za Pariz 2024 delile v Portoriku, Španiji, Latviji in Grčiji.

Slovensko izbrano vrsto čez dobrih sedem mesecev čaka nastop na enem od štirih kvalifikacijskih turnirjev (2. – 7. 7. 2024) za nastop na OI. Mednarodna košarkarska zveza Fiba je pred časom sporočila, da bo štiri gostitelje izbrala oziroma javno obelodanila 27. novembra. Še isti dan, in sicer ob 18. uri, pa bo v Miesu potekal žreb. Spomnimo, Košarkarska zveza Slovenija je sicer sprva pokazala zanimane za organizacijo, a je zaradi visokih stroškov nato dvignila roke. Če pa gre verjeti virom spletnega portala Basketnews, so se v vrsto postavili Španija, Grčija, Latvija in Portoriko.

Tokratne slovenske možnosti za podaljšek reprezentančnega poletja bo torej mogoče nekoliko lažje oceniti že v ponedeljek, predvsem pa bodo odvisne od razpoložljivosti nosilcev. Med drugim tudi od tega, ali bosta selektorju na voljo krilna centra Vlatko Čančar in Edo Murić, ki okrevata poškodbah kolena, povsem samoumeven pa ni niti nastop prvega zvezdnika Luke Dončića. Znano je namreč, da se je v preteklih tednih ubadal z drobnimi poškodbami. “Če bom zdrav, bom seveda pomagal,” je ob koncu svetovnega prvenstva dejal LD 77.

Tekmovalni koncept bo sicer podoben kot leta 2021, ko si je Slovenija z zmago v Kaunasu priborila zgodovinski nastop v Tokiu. Na vsakem od štirih turnirjev bo nastopilo po šest reprezentanc. Olimpijsko vozovnico prejme le zmagovalec.

Pariz 2024: košarkarski turnir

Že uvrščene reprezentance: Francija, Nemčija, Srbija, ZDA, Kanada, Avstralija, Japonska in Južni Sudan.

Kandidati za 4 preostala mesta: Slovenija, Litva, Latvija, Italija, Španija, Črna gora, Portoriko, Brazilija, Dominikanska republika, Grčija, Gruzija, Egipt, Finska, Nova Zelandija, Libanon, Filipini, Mehika, Angola, Slonokoščena obala, Kamerun, Bahami, Bahrajn, Poljska in Hrvaška.

Kvalifikacijski turnirji: 4 turnirji s po 6 reprezentancami, na OI potujejo le zmagovalci (2. – 7. julija 2024).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje