Luka Dončić olimpijskih iger ne bo lovil doma

Košarka 2. Okt 202316:05 1 komentar
Slovenija črna gora prenos v živo
Foto: Aleš Fevžer

Konec meseca septembra se je iztekel rok za oddajo kandidatur za organizacijo olimpijskih kvalifikacijskih turnirjev. Košarkarska zveza Slovenije vloge mednarodni košarkarski organizaciji FIBA ni oddala. To pomeni, da Luka Dončić in soigralci olimpijskih iger ne bodo lovili v dvorani Stožice.

Po koncu septembrskega svetovnega prvenstva je predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec zbranim slovenskim novinarjem v Manili sicer omenil, da vodstvo zveze razmišlja o oddaji kandidature za organizacijo enega izmed štirih kvalifikacijskih turnirjev, vendar je KZS na koncu sprejela odločitev, da za organizacijo ne bo kandidirala.

Za organizacijo turnirja bi sicer morali odšteti 3,5 milijona evrov. Erjavec je povedal: Naši košarkarji bi si gotovo zaslužili, da bi olimpijsko vozovnico lovili doma. Na KZS smo v tej smeri tudi resno razmišljali. A prišli smo do realnega zaključka, da trenutne razmere, časovni okvir za pripravo in izvedbo kvalifikacij ter dejstvo, da smo pred dobrimi tremi meseci gostili žensko evropsko prvenstvo, ne omogočajo izvedbe še enega izjemno velikega košarkarskega dogodka.”

Dodal je: “V nadaljevanju se bomo usmerili k evropskemu prvenstvu leta 2029, kjer bi radi gostili vsaj eno izmed skupin.”

Poleg gostiteljice Francije so si na svetovnem prvenstvu nastop na olimpijskih igrah v Parizu 2024 priigrale reprezentance Nemčije in Srbije (najvišje uvrščeni evropski ekipi), Kanade in Združenih držav Amerike (najboljši reprezentanci Amerik na SP) ter JaponskeAvstralije in Južnega Sudana (najvišje uvrščeni predstavniki svojih celin).

Ostale reprezentance bodo svojo vozovnico iskale na enem od štirih kvalifikacijskih turnirjev, ki bodo na sporedu med 2. in 7. julijem 2024. Za nastop v Parizu se bodo merile Slovenija, Litva, Latvija, Italija, Španija, Črna gora, Portoriko, Brazilija, Dominikanska republika, Grčija, Gruzija, Egipt, Finska, Nova Zelandija, Libanon, Filipini, Mehika, Angola, Slonokoščena obala, Kamerun, Bahami, Bahrajn, Poljska in Hrvaška.