Dončić presenetil in po premieri zatrdil: “Gogi laže!”

Košarka 4. Jun 20220:31 > 0:39 3 komentarji
Foto: Aleš Fevžer

Na Telemachovi premieri dokumentarnega filma "2017" o slovenski košarkarski pravljici je za veliko presenečenje v dvorani Stožice poskrbel Luka Dončić. Njegovega prihoda niso napovedovali, zato je na tribunah završalo, ko se je sprehodil do svojega sedeža. Po filmu je spregovoril tudi za medije in Gorana Dragića v šaljivem tonu postavil na laž.

“Ali bo v Stožicah na premieri filma 2017 tudi Luka Dončić?” Vprašanje, ki smo se ga te dni naposlušali, a odgovora nismo poznali. Kot nam je Luka povedal po filmu, niti nekateri njegovi reprezentančni soigralci za njegov prihod niso vedeli.

Prišlo je sicer osem od 12 članov zlate izbrane vrste. Kapetan Goran Dragić, Luka Dončić, Gašper Vidmar, Vlatko Čančar, Matic Rebec, Aleksej Nikolić, Saša Zagorac in Žiga Dimec. Zaradi obveznosti so bili odsotni Jaka Blažič, Edo Murić, Anthony Randolph in Klemen Prepelič.

Šele ob prihodu pred dvorano, ko nam je predstavnik Košarkarske zveze Slovenije na vprašanje glede Dončićeve prisotnosti odvrnil, “saj veste, kakšen je Luka, morda pride, morda ne,” smo nekako začutili, da bi se svetovni športni zvezdnik lahko pojavil na premieri filma, ki je luč sveta ugledal tudi po njegovi zaslugi.

Ob predstavitvi košarkarjev se je pojavil tudi Dončić in požel najglasnejši aplavz. “Super je. Ta film sem že videl, ob takšnem občinstvu je bil ogled še veliko boljši. Res hvala vsem, da ste prišli v takšnem številu in ste si ga ogledali z nami. Res mi je bilo v čast,” je o filmu, ki je trajal slabi dve uri in prikazal tudi nekaj podrobnosti iz zakulisja na poti do evropskega naslova, dejal Dončić.

Prihod Luke Dončića. Foto: Aleš Fevžer

Zaspal ob Dragiću

V dvorani se je ob njegovih vložkih večkrat razširil smeh. Od sramežljivega prihoda v izbrano vrsto, čeprav je že pri 18 letih v Madridu postajal vse večji zvezdnik, do neverjetne sproščenosti, ki mu jo zavidal celo kapetan Goran Dragić.

“Jaz nisem mogel zaspati, se ozrem proti Luki, a on je že mirno zaspal ob risankah,” je v filmu dejal kapetan, ki si je z Dončićem med EuroBasketom delil hotelsko sobo in tako poskrbel za izbruh smeha. Medtem ko je sam pred finalnim obračunom s Srbijo uspel oči zapreti le za kakšno uro.

“To Gogi laže, nobene risanke nisem gledal. Po navadi gledam igrice, da lažje zaspim,” je v smehu na Dragićeve besede novinarjem potožil Luka.

Dragić se vrača, a le za eno tekmo

Za piko na i bo 30. junija za tekmo proti Hrvaški Goran Dragić prekinil petletni reprezentančni pokoj. Novica sicer še ni uradna, a jo je priljubljeni “Gogi” med vrsticami več ali manj potrdil. Uradni “žig” pa bo prišel v ponedeljek, ko bo selektor Sekulić objavil seznam košarkarjev za prihajajočo reprezentančno akcijo.

“Bi pustil kot je, a fantje si tega želijo. Dogovorili so se, da mi dajo poslovilno tekmo pred domačimi gledalci. Če tako zahtevajo, jim moram ugoditi, a bomo videli,” je vendarle še vsaj za milimeter pustil odprta vrata Dragić, a vrnitev je več ali manj potrjena. Goran sicer vztraja, da bo odigral zgolj eno tekmo.

Goran Dragić in Luka Dončić. Foto: Aleš Fevžer

Morda najbolj izstopajoč podatek iz filma je bila prigoda po pripravljalnem turnirju pred prvenstvom v Izraelu, kjer je Slovenija dvakrat izgubila. Najprej proti domačinu in nato še proti Turčiji. Košarkarji so bili poklapani in polni dvomov. Kako so stvar rešili? Vsi skupaj so se prepustili zabavi, kjer je preprosto “kliknilo”.

Varovanci Igorja Kokoškova so razkrili marsikatero skrivnost, a kljub temu o podrobnostih tega skrivnostnega večera niso želeli govoriti. “To je za nas. Ne moremo vsega povedati,” je dejal Luka.

Čeprav je za Dončićem izjemno naporna in tudi uspešna sezona – prvič v karieri je zaigral v konferenčnem finalu -, se je znova z veseljem odzval klicu selektorja. Čustva, ko si nadeneš dres reprezentance, so preprosto nekaj posebnega, pove. “Drugače je. Tukaj igraš za svojo državo, precej več je čustev. A po drugi strani te klub plačuje. Za obojne mi je dobro igrati, preprosto imam rad košarko. Če mi to omogočajo, je to, to.”

Izbrana vrsta se bo za preostali dve kvalifikacijski tekmi – proti Hrvaški in Švedski – za svetovno prvenstvo 2023 zbrala 15. junija. Do takrat bo moral superzvezdnik Dallas Mavericks predvsem spočiti glavo. Kot je zatrdil, je bila sezona izčrpljujoča predvsem s psihološkega vidika.

“Še malce rabim,” je dejal o počitku, a nihče ne dvomi, da bo že 30. junija, ko v Stožicah gostuje Hrvaška, znova nared za največje napore. Spektakel, ko bosta še zadnjič z ramo ob rami zaigrala Dončić in Dragić, pa si boste lahko ogledali tudi na Sportklubu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje