Spektakularna premiera pravljice z Dragićevo veselo novico

Košarka 3. Jun 202222:12 > 23:50 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Največji uspeh v zgodovini slovenskega ekipnega športa - evropski naslov košarkarske reprezentance 2017 - je dobil novo poglavje. V Stožicah je Telemachovo premiero doživel težko pričakovani dokumentarni film "2017". O košarkarski pravljici je spregovorilo vseh 12 košarkarjev, selektor, trenerski štab in vodstvo reprezentance, videli smo doslej še nikdar viden arhivski material. Ta je gledalce popeljal v zakulisje dogajanja, ki je leta 2017 združilo vso Slovenijo.

Spektakularna Telemach premiera dokumentarnega filma “2017”, ki je nastal v sodelovanju produkcijske hiše December in Košarkarske zveze Slovenije s podporo Slovenskega filmskega centra, je bil celodneven dogodek. Arena Stožice se je za en dan spremenila v največjo kino dvorano v Sloveniji, kjer je obiskovalce pričakalo filmsko platno v dimenzijah 21×11 metrov.

Že dopoldne si je film ogledalo približno štiri tisoč osnovnošolcev in srednješolcev, ki jih je prišel ob velikem navdušenju pozdraviti tudi “zlati” kapetan Goran Dragić in podelil še kopico avtogramov. Prav mladi gledalci se zdijo ustvarjalcem filma še posebej pomembni in so bili poleg ogleda filma deležni dodatnih aktivnosti.

“Zgodba o uspehu, ki je rezultat skupnega dela in močne medsebojne povezanosti, jih bo gotovo še bolj navdušila in navdahnila, če jo bodo spoznali v družbi svojih sovrstnikov in junakov na istem parketu, kjer se športno borijo za iste cilje,” so zapisali pri Košarkarski zvezi Slovenije.

Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer

Še več slovenskih košarkarskih imen se je v dvorani trlo v večernih urah, ko so bili športni navdušenci in ljubitelji filma priča edinstvenemu dogodku, ki je uspel združiti kulturo in šport v čudovitem doživetju.

Gledalce je v dvorani, kjer se je leta 2017 tudi vse začelo, pozdravilo osem od 12 članov zlate izbrane vrste. Prišli so kapetan Goran Dragić, Luka Dončić, Gašper Vidmar, Vlatko Čančar, Matic Rebec, Aleksej Nikolić, Saša Zagorac in Žiga Dimec. Zaradi obveznosti so bili odsotni Jaka Blažič, Edo Murić, Anthony Randolph in Klemen Prepelič.

Dragić se vrača, a le za eno tekmo

Za piko na i naj bi konec junija za tekmo proti Hrvaški Goran Dragić prekinil petletni reprezentančni pokoj, ko se prav v Stožicah obeta nov spektakel. Novica sicer še ni uradna, a jo je priljubljeni “Gogi” med vrsticami več ali manj potrdil. Uradni “žig” pa bo prišel v ponedeljek, ko bo selektor Sekulić objavil seznam košarkarjev za prihajajočo reprezentančno akcijo.

“Bi pustil kot je, a fantje si tega želijo. Dogovorili so se, da mi dajo poslovilno tekmo pred domačimi gledalci. Če tako zahtevajo, jim moram ugoditi, a bomo videli,” je vendarle še vsaj za milimeter pustil odprta vrata Dragić, a vrnitev je več ali manj potrjena.

Goran sicer vztraja, da bo odigral zgolj eno tekmo. A kdo ve, morda slovo “raztegne” vse do Kölna in Berlina ter skupaj z Luko Dončićem spiše novo pravljico. Sanjati je dovoljeno, pravijo.

Foto: Aleš Fevžer

Med navzočimi je bilo sicer še veliko košarkarskih imen, vključno z Rašom Nesterovićem, Markom Miličem in Jako Lakovićem. Ob prihodu je pričakovano največjo pozornost požel Dončić, katerega prihod ni bil napovedan, a se je o tej možnosti vendarle šušljalo. Medtem ko so Dragića vsi zbrani pospremili z vzkliki “MVP, MVP!” Dogodek je sicer povezoval vsestranski Klemen Slakonja.

V Stožicah je slovenska izbrana vrsta pod vodstvom selektorja Igorja Kokoškova odigrala še zadnji dve pripravljalni tekmi pred odhodom na Finsko, ki je gostila Slovenijo v skupinskem delu. Kako se je končalo 17. septembra v Carigradu, pa se zagotovo prav vsi ljubitelji slovenskega športa še danes spomnite tako dobro, kot bi se zgodilo včeraj.

Zapis v večnost. Foto: Guliverimages

Kolektiv pred individualizmom

V filmu “2017” je priznani slovenski pisatelj, scenarist in režiser Goran Vojnović gledalce popeljal v zakulisje evropskega košarkarskega prvenstva, na katerem je naša zlata reprezentanca s srčnostjo, vztrajnostjo in prijateljstvom dosegla neverjetno zmago in se zapisala v zgodovino. 2017 ni le film o športu, ampak tudi zgodba o moštvu, kolektivnem duhu in moči skupnosti, ki je v času vedno večjega individualizma vse bolj pomembna.

“Dvanajst igralcev nam je povedalo dvanajst različnih zgodb, ki so si na trenutke celo nasprotovale, večkrat pa dopolnjevale in skupaj gradile zgodbo, ki je tako zelo zabavna, napeta in predvsem čustvena, da si je ne bi mogli izmisliti. Film 2017 nam zato še enkrat pokaže, da je življenje bolj neverjetno od fikcije,” o filmu pove Vojinović.

O zgodbi, ovekovečeni na filmski trak, je spregovoril tudi Gašper Vidmar, ki je letos sklenil bogato kariero in je najverjetneje prav leta 2017, ko je bilo to najbolj potrebno, prikazal svojo najboljšo košarko v življenju: “Čeprav mineva že pet let od zlate reprezentančne pravljice, so spomini na poletje 2017 še vedno zelo živi. Verjamem, da bodo ob ogledu filma vsem v dvorani čustva znova privrela na dan.”

Dokumentarni film je izšel v letu, ko bodo slovenski košarkarji v Nemčiji – EP se začne 1. septembra – branili evropski naslov. Največji uspeh v zgodovini slovenskega ekipnega športa si brez dvoma zasluži, da ga še z druge strani znova podoživijo vsi ljubitelji košarke, ki so našim legionarjem stali ob strani vse do Helsinkov do Carigrada, ko je bila turška prestolnica 17. septembra 2017 odeta v slovenske barve.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!