Dončićeva poteza le košček izjemne sestavljanke

Košarka 5. Maj 202314:07 0 komentarjev
FOTO: Aleš Fevžer

Slovenski košarkar Luka Dončić se je včeraj izkazal z velikodušno gesto, ko je na družbenih omrežjih obljubil finančno pomoč staršem tistih otrok, ki so v sredinem streljanju na OŠ Vladislava Ribnikarja izgubili življenje. Ob tem smo se spomnili, kakšna je vloga zvezdnika Dallasa pri investiranju v primeren razvoj mladine.

24-letni Ljubljančan je ravno lani tak čas, ob koncu aprila 2022, uradno zagnal dobrodelno organizacijo The Luka Dončić Foundation.

Gibanje si je za cilj zadalo pomoč otrokom pri ohranjanju njihovega zdravja in dobrega počutja prek gibanja oziroma igre. V sklopu tega projekta je zvezdnik Mavericks, med drugim, investiral v prenovo igrišč, kjer je sam naredil prve košarkarske korake, obiskal na stotine otrok v ljubljanskih in teksaških bolnišnicah ter nekatere tudi obdaril s košarkarskimi čevlji svoje blagovne znamke.

Naj spomnimo, Luka je odigral ključno vlogo tudi pri zbiranju finančne pomoči za primorskega dečka Krisa, ki je potreboval drago operacijo za redko bolezen, mišično atrofijo hrbtenice, za božič (2022) pa je z darili obdaril 140 otrok v dveh različnih slovenskih bolnišnicah. Ker je imel slovenski košarkar takrat službene obveznosti čez lužo, je najmlajše obiskalo njegovo dekle Anamaria Goltes, ki mu pri projektu skrbno pomaga.

Njegova zadnja poteza močno odmeva v srbskih medijih. Spomnimo, Luka Dončić se je z zapisom na družbenih omrežjih odzval na tragedijo, ki je v sredo prizadela Srbijo, in družinam umrlih v streljanju na beograjski šoli obljubil pomoč. Kril naj bi tudi stroške pogrebov preminulih. Zapisal je, da bo s svojo fundacijo sorodnikom žrtev, učencem in učiteljem osnovne šole Vladislava Ribnikarja, v kateri se je zgodila tragedija, nudil dolgoročno pomoč.

Najlepše poteze skrite kameram

Dončić se sodeč po navedbah teksaškega kluba z otroki pogosto sreča pred tekmami v American Airlines Centru, a noče, da bi prizore ujele kamere oziroma foto objektiv, s čimer želi imeti poseben trenutek s svojimi oboževalci.

Dobrodelni sklad je najbolj aktiven v mesecu decembru. Tako je najpomembnejši član zasedbe Dallasa med gostovanjem pri Clevelandu po dvorani poslal svoje “škrate”, ki so otrokom na tribuni delili igrače, darila in kose blagovne znamke Jordan.

Luka Dončić zna z mladimi, FOTO: Profimedia

Ko se je njegov klub na božič v tekoči sezoni meril z LA Lakers, je za zdravniške delavce bolnišnice Scottich Rite rezerviral vstopnice v spodnjem delu dvorane, ne gre pa spregledati niti njegovega lanskega nakupa kombiniranega vozila za učence in zaposlene Centra Gustava Šiliha v Mariboru.

Ni dvoma, Luka je v Dallas prinesel neko novo energijo in blesteče predstave so ga že do 24. leta starosti spremenile v globalno zvezdo, a marsikdaj pozabimo, kako pomembna je njegova vloga pri pomoči mladim in tistim s posebnimi potrebami. Ta naziv najkoristnejšega igralca je namreč vreden še veliko več kot nagrada MVP za udejstvovanje na parketu.

Izkoristiti otroški potencial

Sklad slovenskega superzvezdnika Luka Dončić Foundation (LDF) verjame, da si vsi otroci zaslužijo priložnost za igro, prek katere jim želi Dončić omogočiti izkoriščanje njihovega potenciala – ustvarjalnost, socialni čut, čustven in fizični razvoj. LDF želi najmlajšim prek igre zagotoviti tudi okrevanje, izboljšati želi igralna okolja in nasploh omogočiti dostop do igranja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!