Dončićeva simultanka za lepo popotnico pred potjo v Nemčijo

Košarka 25. Avg 202222:17 0 komentarjev
Luka Dončić je tekmo končal tik pod pragom trojnega dvojčka (25 točk, 11 skokov, 8 asistenc). Foto: Aleš Fevžer

Slabo četrtino so potrebovali slovenski košarkarji, da so v kvalifikacijski tekmi za SP 2023 v Celju strli estonski oreh. Na koncu so v sedmi tekmi kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2023 baltske tekmece premagali z rezultatom 104:83 in tako v tem poletju ostajajo neporaženi. Obenem je bila to tudi zadnja domača preizkušnja pred EuroBasketom.

Ne glede na vse obrabljene fraze o borbenem tekmecu, ki zna presenetiti, kar je v prvi vrsti služilo kot motivacijski dražljaj, je bilo že krepko pred prvim slovensko-estonskim obračunom po 28 letih kristalno jasno, da bo vse drugo, kot gladka zmaga evropskih prvakov, prvovrstna senzacija. Estonci so bili daleč od nje. Ne le zaradi velikanske razlike v individualni kakovosti, temveč tudi ali kar predvsem zaradi dejstva, da so gostitelji po uvodnem ogrevanju razvili svoj slog igre, obenem pa so se tekme lotili nadvse resno.

Glasen aplavz polne dvorane je imel ob koncu pridih popotnice pred potjo v Nemčijo. Še posebej glasnega je bil deležen Luka Dončić, ki je kot očitno najkoristnejši igralec tekme v 30. minutah igre dosegel 25 točk, ujel kar 11 odbitih žog, za trojnega dvojčka pa sta mu na koncu zmanjkali dve asistenci.

Vrhunci tekme:

”Pomembna zmaga. Zadovoljen sem s pristopom. Tudi zaključek je bil pravi. Le v prvem delu smo tekmecu, ki je prikazal dobro igro, dovolili malce preveč lahkih metov.  A bili smo izzvani. Dobro smo se odzvali,” je bil po tekmi zadovoljen selektor Sekulić. ”Pričakovano težka tekma. Vedeli smo, da Estonci ne bodo lahek zalogaj. V prvem delu so znali presenetiti. Prav zato smo tekmo vzeli resno. Sledili smo Dragiću in Dončiću. Hvala tudi navijačem. Zdaj gremo naprej. Do tega trenutka nismo razmišljali o Nemcih. Zdaj bomo. Že od jutri, ko odrinemo na pot,” ga je dopolnil Klemen Prepelič. ”Končna razlika je bila res 20 točk. A imeli smo tudi nekaj težav. Nismo še na povsem želeni ravni. A to je zdaj pozabljeno. S tekme bomo vzeli le pozitivne stvari in se osredotočili na Nemčijo,” pa je ob slovesu od Celja dejal Edo Murić in kritično pristavil, da bo treba v prihodnje več teči, več zadeti in se manj ukvarjati s sodniki.

21-letni Kerr Kriisa je očitno slabo ocenil, s kom ima opravka, ko se je po zelo dobrem estonskem odprtju tekme (v 3. minuti so gostje vodili z rezultatom 12:5, v prednosti pa so bili skupno dobrih 8 minut) večkrat vehementno šopiril in pogledoval proti Luki Dončiću. Ljubljanski zvezdnik je s cinično-maščevalnim nasmeškom, ki ga pozna marsikateri tekmec v ligi NBA, napovedal preskok. Ob tem se je sicer nekajkrat zadel v zid. A zadel je tudi v 10. minuti, za tri točke, po zanj značilnem koraku nazaj. S tem je sprožil tudi delni rezultat 13:0, ki se je dobre tri minute pozneje končal pri rezultatu 35:23.

Svoje je v prelomnih trenutkih, v tem primeru kot adut s klopi (v prvi peterki je bil namreč tokrat na zunanjem položaju ob Dončiću še Aleksej Nikolić), prispeval tudi kapetan Goran Dragić. Predvsem pa so Slovenci zagospodarili pod košema in strnili obrambne vrste. Estoncem so v drugi četrtini dovolili vsega 15 točk. Sami so jih dosegli 29, tako da se je prednost že pred odhodom na osrednji odmor presegla 20 točk (56:35).

Foto: Aleš Fevžer

Priigrani kapital je domači vrsti v nadaljevanju omogočal nekoliko manj napadalno igro, varna prednost pa selektorju kombiniranje različnih peterk in taktičnih zamisli. In ko so Estonci v 33. minuti zaostanek stopili na 11 točk (79:68), je hitro napočil trenutek za nekaj eksplozivnih napadalnih akcij, za delni rezultat 10:0 in dokončno razblinjene dvome o zmagovalcu. Vseeno sta se v zadnjih minutah na parket vrnila tudi Goran Dragić in Luka Dončić. Prednost je znova presegla +20.

Slovenija je tako vknjižila še deseto zaporedno zmago, a po šestih pripravljalnih znova prvo pravo tekmovalno. Že naslednja bi bila še dragocenejša. V nedeljo bo namreč Sekulićeva četa v osmi kvalifikacijski tekmi za SP 2023 in obenem generalki pred EuroBasketom gostovala v Münchnu, kjer jo čaka Nemčija, ki je danes v goste ugnala Švedsko (67:50).

Slovenija : Estonija 104:83

Dvorana Zlatorog, gledalcev 5100, sodniki: Yilmaz (Turčija), Aunkrogers (Latvija), Kounelles (Ciper).

Slovenija: G. Dragić 19, Samar 3, Nikolić 5, Prepelič 13 (8:8), Murić 4, Tobey 7, Dimec 5 (1:1), Z. Dragić 9 (5:5), Čančar 14, Dončić 25 (4:8).
Estonija: Drell 9, Raieste 6 (2:2), Tass 6, Vene 7 (3:3), Kotsar 10, Jöesaar 9 (2:2), Kitsing 12 (2:2), Kriisa 14 (2:2), Kullamäe 10.
Prosti meti: Slovenija 18:22, Estonija 11:11.
Met za dve točki: Slovenija 22:36, Estonija 21:37.
Met za tri točke: Slovenija 14:37 (Čančar 4, G. Dragić 3, Dončić 3, Tobey, Prepelič, Samar, Nikolić), Estonija 10:33 (Kriisa 4, Kullamäe 2, Kitsing 2, Drell, Jöessar).
Skoki: Slovenija 47 (29 + 18), Estonija 28 (19 + 9).
Osebne napake: Slovenija 18, Estonija 21.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!