Dragić z mislimi že v Manili: Vemo, koga želimo v četrtfinalu

Košarka 2. Sep 202314:00 2 komentarja
Zoran dragić, luka dončić
Foto: FIBA

Slovenski košarkarji po izjemni predstavi proti Avstraliji, ki jim je krog pred koncem drugega dela svetovnega prvenstva že prinesla uvrstitev v četrtfinale, misli počasi preusmerjajo na nedeljskega nasprotnika. Kot zadnji jim bodo na Okinavi nasproti stali Nemci (13.10). Zoran Dragić v pričakovanju prvega tekmeca v Manili z enim očesom spremlja tudi boje v izenačeni skupini L.

“Še eno moramo zmagati. Čaka nas Nemčija. Zelo podobna ekipa Avstraliji. Danes smo pokazali borbenost, igrali smo eden za drugega. Vedeli smo, da bodo podvajali. Vsi smo bili zelo razpoloženi. To nas dela še bolj nevarne. Imamo štiri zmage, želimo še eno proti Nemčiji. Moramo se spočiti in se na njih pripraviti,” so bile prve misli po izjemni partiji proti Avstralcem vidno izmučenega Zorana Dragića.

Čeprav pri 34 letih ne premore več takšne eksplozivnosti in gibljivosti, ki ga na obrambni strani parketa krasita že vso kariero, je v pravih trenutkih sposoben zavrteti čas nazaj. Tokrat ga je pri branjenju Josha Giddeyja, ki ga je na trenutke odlično zaustavljal. V tretji četrtini, ko se je mladi Avstralec zelo razigral in svojo reprezentanco lastnoročno z 11 zaporednimi točkami približal na 64:66, je bil Ljubljančan na klopi.

“Zole”, kot ga kličejo soigralci,” je bil ključen predvsem v drugi četrtini, ko je Luka že sedem minut pred polčasom prejel tretjo osebno napako in odšel na klop. Že pred težavami prvega zvezdnika, ki jih je zakuhala nenavadna tehnična napaka, je zadel polaganje za novo najvišje vodstvo – 34:20. Nato je prekinil še sprva črne napadalne minute brez prvega zvezdnika moštva, kar je preostalemu delu moštva vlilo upanje, da zmorejo tudi brez njega.

Zoran dragić, luka dončić
Foto: FIBA

Pokazali, da lahko povlečejo tudi ostali

“Zgodila se je naša ekipna igra. Dve tehnični sta bili res smešni. Borili smo se čez to. Nismo se obremenjevali s sodniki. Na koncu oni smešno izpadejo. Lahko smo veseli. Pokazali smo, da tudi takrat, ko naš najboljši igralec ne more igrati, povlečemo vsi,” je brez dlake na jeziku pokomentiral tudi sodnike. Na drugi strani so Avstralci kljub fizični igri vseh 40 minut nabrali zgolj 21 osebnih napak. Slovenci 26.

Slovenska skupina K se v četrtfinalu križa s skupino L, kjer se za preboj v izločilne boje borijo še vse štiri reprezentance: Španija, Kanada, Latvija in Brazilija (vsi imajo 3 zmage in 1 poraz). V primeru zmage proti Nemčiji, bi se Slovenci v sredo v Manili pomerili z drugouvrščeno ekipo skupine L, medtem ko bi poraz Sloveniji prinesel zmagovalca.

Usode nimajo v svojih rokah, določili jim jo bodo Španci in Kanadčani, ki bodo četrtfinalna para potrdili z medsebojno tekmo. Ta je na sporedu za dvobojem Slovenije in Nemčije (ob 13.10), začne se v nedeljo ob 15.30. Kakršnekoli špekulacije so tako povsem odveč, je pa že zdaj jasno, da bo ena od favoriziranih reprezentanc izpadla. Bodisi Španija bodisi Kanada.

“Vemo, koga želimo v četrtfinalu. Vemo, da je Španija (v petek) izgubila. Imamo lepo priložnost, da dobimo lažjega nasprotnika, a v četrtfinalu nihče ne bo prav lahek. Če bomo tako igrali, se nimamo česa bati,” je sklenil Dragić, ki je med vrsticami zagotovo razmišljal o Braziliji ali Latviji.

Velja dodati, da osvojitev prvega mesta v slovenski skupini K za dodaten “sladkorček” potencialno prinaša uvrstitev v drugo polovico tabele od Američanov. Seveda pod pogojem, da ZDA v nedeljo ne zgrešijo proti Litvi in osvojijo prvo mesto v svoji skupini.

Zoran dragić, ziga dimec
Foto: FIBA

Vse o košarkarskem svetovnem prvenstvu na Japonskem, Filipinih in v Indoneziji, ki ga na naši spletni strani podrobno spremljamo, si lahko preberete na Sportklubovi podstrani SP 2023.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje